Sexuálna výchova v novinovom stánku

Deti rozvezené, manžel v práci. Prichádza moja chvíľa: káva a noviny. Priznávam dobrovoľne, som závisláčka. Deň musí začať novinami. Keď pristúpim k stánku, kde si v posledných rokoch kupujem noviny ráno čo ráno, čosi ma zarazí.

01.12.2008 08:29
Petra Nagyová-Džerengová Foto:
Spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová.
debata

Z tituliek časopisov vo výklade na mňa hľadia nahotinky v plnej kráse, bozkávajú sa s vibrátorom. Aby som bola spravodlivá, nie sú celkom nahé. V rozkroku im svieti malá hviezdička. Ale skutočne len symbolická. Ďalšie obrázky už nebudem opisovať, máme predsa fantáziu.

Prekvapí ma to, doteraz tu také časopisy diskrétne zasúvali za iné. Bolo vidieť iba názvy a tváre žien, ktoré nikoho nenechali na pochybách, čo sa týka ich obsahu. Niežeby som sa už nestretla s takto vycapenými časopismi, no nikdy som sa neozvala. Ale k tomuto stánku mám iný vzťah. Dlho tu predávala jedna pani, dôchodkyňa, s ktorou sme si vždy dobre potrkotali. Pravda, na začiatku bola vtipná príhoda, keď si ma pomýlila s istou herečkou. („Mrzí ma, že vám to nevyšlo,“ šepla raz súcitne a ukázala na titulku časopisu, kde svietila informácia o rozvode.) Teraz je tam však nová pani, ktorú nepoznám.

Kým si kupujem noviny, zbieram odvahu čosi povedať. „Inak,“ odkašlem si. „Existuje zákon, podľa ktorého by ste nemali vystavovať takéto časopisy. Predtým to tu tak nebývalo.“ Pani z okienka sa rozhorčene vykloní: „Áno, ale predtým tu robili staré nemoderné dôchodkyne.“ Nadvihnem obočie. Nevyzerá omnoho mladšie oproti panej, čo tu robila predtým. Možno tým myslí, že ona je moderná dôchodkyňa. Ale žeby moderné dôchodkyne nemali vnúčatá? A nezáležalo im na tom, na čo sa pozerajú? Ja však deti mám. Dokonca sa považujem za modernú matku, ktorá deťom odpovedá pravdivo na všetky otázky, i keď je to občas poriadne krušné. Preto to nevzdávam: „Prečo však nestačí vystaviť iba názvy časopisov ako doteraz? Musíte ukazovať celú titulku?“ „Musím, majiteľ to tak chce,“ tvrdí pani.

Tak ako to teda je, pomyslím si. Zmenil sa majiteľ alebo je to v nemodernosti predchádzajúcich trafikantiek? Nakoniec, vo výsledku to je jedno. „Tak ho odo mňa pozdravujte, že už tu kupovať noviny nebudem,“ poviem rozhodne. Nemám nič proti sexuálnej výchove, len proti predčasnej sexuálnej výchove. A vychovávať chcem ja, nechcem to prenechať verejným priestranstvám, filmom a kamarátom. Aby som výchovu mala pod kontrolou a mohla ju dávkovať v správnom pomere, nech moje deti neotrávim. Lebo vysvetľovať osemročnému dieťaťu, čo to má tá teta na obrázku v ruke, sa mi zdá trochu scestné. Mimochodom, ako je to vo vašom stánku?

debata chyba