Veľa kriku pre vlastenecké groše

KOMENTÁR: V časoch svojej najväčšej slávy a moci vyhlásil Vladimír Mečiar o Jánovi Slotovi, že jeho národná hrdosť sa končí pred dverami Slovenskej poisťovne, do ktorej bolo treba dosadiť straníckych nominantov. Dnes je šéf HZDS v inej pozícii.

01.12.2008 10:51
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

Už nie je neobmedzeným premiérom, ale iba predsedom najmenšej koaličnej strany. Prečo si Fico viac trúfne naňho ako na Slotu a Mečiar, aj keď sa najprv rozkričí, po chvíli poslušne sklopí uši?
Keď praskol škandál s tatranskými pozemkami, ktoré ministerstvo pôdohospodárstva výhodne „strelilo“ ľuďom blízkym HZDS, Fico okamžite skočil po krku ministrovi Jureňovi (HZDS) a donútil Mečiara, aby ho stiahol. Dnes chce Mečiar urobiť to isté. Chce donútiť Slotu stiahnuť ministra výstavby Janušeka (SNS), okolo ktorého sa točia miliardy z eurofondov. Samozrejme cez Fica. Takú moc však Mečiar už dávno nemá. Hoci, podľa neho, je kauza Zamedie a Avocatu, ktoré sú súčasťou konzorcia, ktoré si dotyčné ministerstvo objednalo na právnické, prekladateľské a reklamné služby (bez verejnej súťaže) korupciou ,,ako Brno", premiér sa rozhodol čakať. Aj keď, ešte v opozícii, vyhlásil, že pri najmenšom podozrení z korupcie, ministra okamžite stiahne.

Slovo „podozrenie“ však už asi preňho nemá význam. Chce mať istotu a čaká na výsledky kontrol.
Obe tieto firmy sú veľmi blízke Jánovi Slotovi. Avocat ho zastupuje v súkromných právnych sporoch a Zamediu založil jeho známy. Kam teda potečú „melóniky“ z Janušekovho ministerstva nie je ťažké si domyslieť. A sú to peniaze nielen slovenských, ale aj európskych daňových poplatníkov. A ich prísun by sa vďaka takýmto kauzám mohol zastaviť.

Je Slota viac národniarom alebo biznismenom? Nie je jeho národovectvo len programom na získanie percent a kresiel, z ktorých potom plynú peniaze? Mečiar máva občas aj pravdu. Kde začína biznis, tam už niet miesta pre vlastenectvo.

debata chyba