Maďarské učebnice sú sporné len politicky, nie právne

ANALÝZA: Prebiehajúca horúčkovitá ofenzíva maďarskej diplomacie voči Slovensku a jej argumentácia, ktorej zámienkou sú maďarské učebnice vlastivedy, je čisto politickou kampaňou. Má však vážne právne trhliny, ktoré sa snaží prekričať.

03.12.2008 10:05
Slovensko, Maďarsko, vzťah, konflikt, napätie
Ilustračné foto
debata

Nazvať učebnicu hanebnou tak, ako to urobili niektorí politici len preto, že je v nej použitá slovenčina, je nekultúrne a presýtené etnickou konfrontačnou politikou.

Dosiahnutý štandard menšinových práv sa nazýva štandardom preto, lebo je výsledkom spoločnej dohody a kompromisu všetkých členských krajín, ktoré sú zmluvnými stranami medzinárodného práva. Znamená, že štáty sa spoločne dohodli, aký rozsah práv a povinností sú ochotné prijať a rešpektovať. Vytvárajú tak rovnaké podmienky pre všetkých. Nemožno sa preto nechať zahnať do politických ústupkov, ale treba dôsledne plniť to, čo je dohodnuté, a to, samozrejme, z oboch strán.

Niektorí politici sa mylne domnievajú, že spoločne dojednaný štandard menšinových práv je zakázané iba znižovať, ale naproti tomu zvyšovať ho je akoby žiaduce, dovolené kedykoľvek a ešte akoby morálnejšie. Tento omyl spôsobuje následne nejeden konflikt.

Topografické názvy patria do rovnakej kategórie ako napríklad názvy obcí, ulíc a podobne. Dohovor Rady Európy na ochranu národnostných menšín uvádza, že na ich označenie sa používa štátny, resp. úradný jazyk a až keď je to odôvodnené (napríklad tradíciou), tak sa na druhom mieste môže uviesť rovnaký názov aj v menšinovom jazyku. To však nezaväzuje štát, aby oficiálne uznal takéto názvy v menšinovom jazyku. Je vylúčené akékoľvek zneužívanie ochrany menšinových jazykov a individuálnych menšinových práv na potláčanie oficiálneho štátneho jazyka.

Slovensko a ostatné štáty medzinárodného spoločenstva nesmú podceňovať nebezpečenstvá extrémneho nacionalizmu, burcovania vášní a zneužívania postavenia a práv menšín. Slovenská republika si ctí a rešpektuje medzinárodné právo. Nemala by preto v tejto otázke robiť kompromisy. Politický vplyv a dobré meno v zahraničí Slovensko získava najmä rešpektovaním princípov demokracie a medzinárodného práva. Aktívna úloha v týchto otázkach patrí aj slovenskej diplomacii, v jej obratnom a správnom využívaní faktov a argumentov aj z oblasti medzinárodného práva, ktoré hovorí jasne v náš prospech. Nie je možné sa spoliehať na to, že máme pravdu a svet to vidí. Slovenské stanoviská musíme hovoriť nahlas a zrozumiteľne pre všetkých.

debata chyba