Neuskutočnený nápad

STĹPČEK Milana Markoviča: Prišiel včera tesne pred zaspaním. Mne vôbec najlepšie veci napadajú tesne pred zaspaním. Lenže nech to vyzerá akokoľvek nemožné, do rána zabudnem, o čo šlo.

05.12.2008 09:50
Milan Markovič Foto:
Milan Markovič
debata

Môžem síce vstať a zapísať si to, lenže sa zas preberiem a tak skoro nezaspím. A ja som už taký, že si výdatný spánok cením viac ako neviem aký výdatný nápad. Nie, nie, vravím si, tentoraz nezabudnem, veď azda nič aktuálnejšie momentálne neexistuje, to sa zabudnúť nedá!

Ráno vstanem, pod sprchou sa dokonca prebúdzam, ale neviem. Čistím si zuby, neviem. Holím sa, ešte stále nič. Pri raňajkách si sadám k najdrahším novinám na svete: už niekoľko rokov zapínam televízor len pre teletext.

Aktualitami som priam zahltený. Spory o štátny rozpočet. To nie je ono. Nekomunikatívna téma, tomu predsa bežný občan vôbec nerozumie. Nech napokon odhlasujú čokoľvek, každému je to jedno. Akási „známa firma“ priletela na oslavu vrtuľníkom spriatelenej firmy. No akurát kvôli tomu pôjdu ľudia do ulíc! Jasné bratríčkovanie, ale ešte jasnejšie je, že to zametú pod koberec.

Zas odvolávajú ministra financií. Lietajú tam sumy, ktoré si ťažko vôbec reálne predstaviť. Viac ako podozrivé, ale ak ho odvolajú, s raňajkami zjem aj ten televízor. Len tak, bez chleba.

Krajne podozrivý tender na ministerstve výstavby. To už ani nie je podozrenie. Je to až taká istota, že dochádza k ďalšej anomálii – otec vlasti povedal pravdu: Je to klientelizmus. Lenže nedokázateľný, samozrejme. Večné ťahanice medzi koalíciou a opozíciou, pričom nie je ľahké posúdiť, ktorá strana viac ťahá občana za nos. Podpredseda parlamentu sa vyznamenal výrazom „hounou“, pričom netuší, ako pekne foneticky vystihol podstatu rokovania. Rýchlo preč od toho! Jedenásť rokov som sa tomuto venoval, len do toho nezabŕdnuť znova!

V televízii sa od kolegýň dozvedám hodnotnejšie informácie – čo kde kedy vykuklo najnovšej „celebrite,“ ako sa vyvíja akýsi duchaprázdny seriál a že najväčším slovenským talentom je grgajúci chlapec. Nuž, je to síce bomba, ale na toto som nemyslel. Ľudí asi viac zaujíma, koľko eurobalíčkov položia komu pod stromček či do topánky na Mikuláša. Bože, no jasné! O Mikulášovi som chcel! To bol ten geniálny nápad – a aký aktuálny!

Takže zas o rok. Ale to si už dám k posteli zápisníček.

debata chyba