Lotéria

PO LOPATE: Ak má niekto pocit, že sa už v kauze Tipos a miliardových sumách stratil a zotrvaním ministra financií Jána Počiatka sa všetko skončilo, je dobré položiť si pár otázok. Prvá znie: Prečo bolo treba zaplatiť dve miliardy korún?

05.12.2008 13:25
Minister financií Ján Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

Vláda hovorí o obrovských škodách, keby Tipos nechala ísť do konkurzu. Firma nemá ani zďaleka hodnotu dvoch miliárd korún, jej cena je exkluzívna štátna licencia. Ale tú štát môže dať inej firme. Prečo teda kabinet nepredložil presné vyčíslenie škôd po konkurze a založení novej lotérie?

Ľahká otázka je, kto zodpovedá za podpísanie dohody, ktorá pokutuje Tipos za každé jej nedodržanie sumou 400 miliónov korún. Stačí neposlať peniaze načas a vzniká nárok. Pri dohode o dvoch miliardách je takéto penále prinajmenšom podivné.

A záverečná otázka znie: Kto zodpovedá za to, že sa dohoda nedodržala? A teda za to, že sa Tipos vystavil ďalším sankciám. V čase finančnej krízy by bolo dobré jasne povedať, kto si zahral takúto lotériu so stovkami miliónov korún. Samozrejme, nie vlastnými.

debata chyba