Prezidenti

SVET NARUBY Miloslava Surgoša: Čo má spoločné George Bush a Vladimir Putin? Najmocnejší muži Spojených štátov a Ruska sa tento týždeň postavili pred televízne kamery a obaja prehovorili k svojim národom.

06.12.2008 21:27
Vladimir Putin Foto: ,
Vystúpenie Vladimíra Putina bolo v Rusku ostro sledovanou udalosťou. Na fotografii staršia žena prechádza okolo televízorov v obchode s elektronikou.
debata

Odchádzajúca hlava štátu rozhovor venovala budovaniu svojho odkazu. Bush najviac ľutuje zlyhanie tajných služieb, ktoré vydaním nesprávnych informácií o irackých zbraniach hromadného ničenia viedlo k vojne. „Želal by som si, aby sme vtedy dostali správne informácie.“ Želanie z televíznej obrazovky znelo dobre a úprimne. Americký prezident však zrejme zabudol, že pred troma rokmi v inom rozhovore povedal, že povel na útok by vydal aj v prípade, že by sa o zbraniach hromadného ničenia vôbec nehovorilo.

Neodchádzajúca hlava štátu nijakú ľútosť vyjadrovať nemusela. Podľa Putina za všetku ekonomickú ťažobu Rusov aj tak môžu Američania a za všetko dobré, čo ich čaká, môže on. Úradujúci premiér sa nezaťažoval ani bushovskou snahou o odchodné zmierovanie. Bez ostychu a s úsmevom zopakoval svoj diplomatický žartík o vešaní gruzínskeho prezidenta za „isté časti tela“.
Z oboch vystúpení vyplýva jedno: Bush je prezident, no už dlhšie nevládne. Putin už prezident dlhšie nie je, no vládne.
Ale to aj tak všetci vedia. Na to ani nemuseli chodiť do televízie.

debata chyba