Advent a divná správa z Bangkoku

PO TÝŽDNI Petra Šabatu: Prvý adventný týždeň vniesol aj do politiky pokoj, striedmosť a radostné očakávanie. Hneď v pondelok sa premiér Robert Fico poďakoval predchádzajúcej vláde Mikuláša Dzurindu za dobre nastavenú ekonomiku, ktorá nám spoločne pomôže prekonať krízu.

07.12.2008 13:10
debata

Bývalý premiér odpovedal, že nebyť múdreho pokračovania pod vedením práve Roberta Fica, situácia by bola oveľa horšia a nepodarilo by sa dodržať vyplácanie všetkých sociálnych dávok a podpôr, čo leží spoločne celej politickej reprezentácii najviac na srdci.

V utorok sa na spoločnej tlačovej konferencii súčasný minister financií Ján Počiatek a bývalý Ivan Mikloš zamýšľali, kto má väčšie zásluhy na zavedení eura, na ktoré sa celá krajina teší rovnako ako na symbolický príchod Ježiša Krista. Ján Počiatek zložil Miklošovi poklonu za mnohoročnú prípravu a priam geniálne načasovanie vstupu do ,,ermemdvojky" tesne pred voľbami. (RMII je vstupná hala pre euro.) Ivan Mikloš sčervenal rozpakmi a ubezpečil kolegu, že nebyť Počiatkovej neohrozeného postupu proti populistom, respektíve byrokratom vo Frankfurte a v Bruseli, nesiahali by teraz všetci Slováci po sladkom euroovocí, o ktorom môžu Česi, Maďari i Poliaci len snívať.

V stredu sa zišla spoločná pracovná skupina zložená z ekonomických odborníkov HZDS, SDKÚ, Smeru a SMK, SNS, KDH a niekoľkých nezávislých, aby pripravila ten najlepší plán, ako bude Slovensko čeliť ekonomickej kríze. Ekonómovia sa zhodli na tom, že nemá zmysel trvať len na pravicových (znižovanie daní, deregulácia) alebo len ľavicových (dodávanie štátnych peňazí do ekonomiky) riešeniach. Balíček musí byť vyvážený a musí byť v prospech všetkých občanov Slovenska. V záverečnej fáze prác budú prizvaní aj významní slovenskí podnikatelia a Micheľ dodá skúsenosti z Ukrajiny.

Vo štvrtok vydala opozícia a koalícia dve spoločné vyhlásenia: prvé sa týkalo Tiposu a podpísali ho s podporou všetkých politikov oboch predtým znepriatelených táborov Ján Počiatek a Ivan Mikloš. Dalo by sa vyjadriť heslom – ani korunu českému miliardárovi Romanovi Vítkovi, všetky peniaze i know-how zostanú na Slovensku! Druhý dôležitý spoločný dokument zastrešili rovno premiéri a skončili sa ním zbytočné kontrolné dni poslancov na ministerstvách, nepresné hodnotenie minulého obdobia a z politického slovníka sa navždy vyobcovali slová ako ,,lúpež ako Mexico City, mafiáni, manekýn, dvojzáprah aj trojzáprah" a iné.

V piatok sa konala malá oslava sviatku bývalého premiéra, na ktorej sa v modrom salóniku jednej bratislavskej reštaurácie zúčastnil premiér Robert Fico, jeho hovorkyňa, ministri Kaliňák, Počiatek, Jahnátek aj Mikolaj. Harabin poslal z dovolenky blahoprajnú esemesku. Viera Tomanová priniesla žartovnú pančuchu s uhlím, neskôr prišli aj páni Slota a Mečiar. Nálada bola uvoľnená, ale dôstojná, žartovalo sa na tému, kto je dnes vlastne anjel a kto čert (minister Kaliňák si vypočul zopár pekných dobre mienených štuchancov).

Ako z iného sveta potom prišla správa, že thajský ústavný súd rozpustil tri vládne strany a ich lídrom vrátane premiéra zakázal na päť rokov akúkoľvek politickú činnosť.

Aj opozičné! A nielen lídrom!

debata chyba