Každý deň budú Vianoce

KOMENTÁR: S blížiacimi sa vianočnými sviatkami majú malý dôvod na radosť aj slovenskí dôchodcovia. Aj tento rok im vláda vyplatí vianočné príspevky. Od 1 500 do 2 000 korún. Bude na darčeky pre vnúčence aj na dopriatie si dákej milej drobnosti. Veď budú Vianoce. To je však jedna z mála vecí, ktorá túto, čoraz početnejšiu skupinu obyvateľstva poteší.

10.12.2008 07:14
Dôchodca, dôchodok Foto:
Dôchodca, dôchodok
debata

Štatistiky dlhodobo ukazujú, že rozdiel medzi priemernou mzdou pracujúceho človeka a priemerným dôchodkom nepracujúceho dôchodcu sa zväčšuje.

Vláda na čele s Robertom Ficom od začiatku svojho pôsobenia (a samotný Smer už predtým v opozícii) vyhlasuje, že Slováci si už dosť dlho uťahovali opasky a bolo by spravodlivé, keby každý občan trochu užil z dobrých hospodárskych výsledkov Slovenska. Väčšinou v tých istých vetách pripojil kritiku ekonomických reforiem svojho predchodcu, najmä vďaka ktorým teraz môže rozdávať štedré vianočné príspevky a iné pamlsky pospolitému ľudu.

Almužny, ktorými premiér názorne vysvetlí svojim verným, že miliardy lietajúce v kauzách jeho ministrov sú len nenávistnou propagandou zlých novinárov, proti vláde, ktorá sa o ľudí skutočne stará. No ako o ktorých. Veď aj ten minister je len človek.

Je pravda, že v januári dôchodky porastú, no rastu miezd stále stíhať nebudú. Nebolo by zlé prehodnotiť aj systém ich zvyšovania a pribrzdiť stále sa roztvárajúce príjmové nožnice. Alebo Fico dúfa, že finančná kríza rast miezd na Slovensku zastaví a dôchodky ich budú pomaličky dobiehať? A dôchodcovia si (aspoň opticky) polepšia.

Radosť z vládneho darčeka pod stromčekom môže mať (z pohľadu budúcnosti) pre mnohých trpkú príchuť. Nech je Ficov úmysel s vianočnými príspevkami pre dôchodcov úprimný alebo populistický, zväčšujúcu sa priepasť medzi pracujúcimi a dôchodcami to nezakryje. Ibaže by navrhol vyplácať takýto príspevok každý mesiac.

debata chyba