Čo ešte do hnoja?

KOMENTÁR: Farmári doviezli pred bránu Raja vlečky hnoja a kanvy mlieka. A mlieko demonštratívne vyliali do hnoja.

12.12.2008 09:28
Martin Hric Foto:
Publicista Martin Hric.
debata

Pri výkupnej cene 8 korún už na každý liter doplácajú. Pritom krava nie je fabrika na mlieko. Fabriku na autá môžete odstaviť, kravu nie. Nanajvýš prepustiť dojičky.

Kravy môžeme vytĺcť, ako sme si vytĺkli ošípané. Lenže v prípade núdze kravské stádo neobnovíme za rok-dva. „Mlieko sa vykupuje lacno v celej Európe,“ nepotešil farmárov riaditeľ Raja. A predáva sa draho tiež v celej Európe – dodajme.

Nejako nám ten trhový mechanizmus začína blbnúť, a to nielen vo finančnom sektore. Dali sme si zlikvidovať cukrovary. Noví vlastníci sľubujú našu cukrovú repu voziť do Rakúska, ale ako dlho? Dovolí im to trhový mechanizmus? Za akú cenu kupujeme cukor už dnes? A čo bude stáť o dva roky?

Nemci si zaplavili uhoľné bane, lebo poľské uhlie bolo lacnejšie. Čoskoro zdraželo a dnes likviduje nemecké oceliarne. Z čoho budú robiť autá?

Keď vypukla finančná kríza, svet začal poškuľovať naľavo. Na Západe to nazývajú neosocializmus, čo nám smrdí prašivinou. V čom všetkom si ešte budeme musieť natĺcť hubu, kým si overíme, že všemocnej ruke trhu treba riadne kukať na prsty.

debata chyba