Vulgarizmus náš každodenný

MYSLÍM SI: Kvalitne a presvedčivo vedený dialóg je chlebom politikov. Veď i pomenovanie zákonodarných zborov pochádza z talianskej verzie slova "rozprávať" (parlare). To, čo však z času na čas predvedú slovenskí poslanci, je od kvality a presvedčivosti na míle vzdialené.

13.12.2008 09:17
nr sr, parlament Foto:
Ilustračné foto
debata

Nadávky do idiotov, hajzlov a niekedy aj do istých mužských či nebodaj ženských telesných orgánov sú pri politických šarvátkach na Slovensku už takmer neodmysliteľnou súčasťou politickej „kultúry“.

Za urážlivé výroky na adresu svojich oponentov nebol žiadny slovenský poslanec nijakým spôsobom potrestaný. Hoci rokovací poriadok to umožňuje. Ale trest je doslova smiešny – ospravedlnenie alebo päťtisícová pokuta.

Politická scéna je obrazom spoločnosti a bežní občania – často nekriticky – preberajú správanie svojich idolov. Krajina má takých predstaviteľov, akých si zaslúži, a ak existuje skupina ľudí uprednostňujúcich vulgárnosť, bude vulgárna aj politika. A ak politik vidí, že časti voličov aj napriek (alebo vďaka) svojim vulgarizmom imponuje, svoje vystupovanie nemá prečo meniť.

Zanadáva si aspoň sem-tam každý. No pri verejnom vystupovaní by si mal nielen politik dávať na ústa väčší pozor.

debata chyba