Chytanie sa slamky

GLOSA: Rozdrobená ruská opozícia má čo robiť, aby ju bolo aspoň počuť. Nehovoriac už o možnosti reálne ovplyvniť dianie v ruskej spoločnosti. Založenie politického hnutia s názvom Solidarita má byť preto pravdepodobne chytaním sa slamky záchrany.

15.12.2008 07:26
Protest opozície v Moskve Foto:
Ruský opozičník Garry Kasparov.
debata

A zúfalým pokusom zjednotiť sily oponentov autoritatívneho Kremľa. Doterajšie snahy vyšli nazmar. Už aj preto, lebo tandem Putin – Medvedev a ich najbližšie okolie ponúkli väčšine Rusov alternatívu k ruským ekonomicko-politickým experimentom 90. rokov. Pozdvihli ich sebavedomie. O to ťažšie sa dýcha opozícii. Navyše jej lídrov a stúpencov podporuje zatiaľ viac zahraničie ako „vlastní“ ľudia. Bolo by naivné domnievať sa, že to v prospech opozície zmení tvrdý dosah súčasnej svetovej finančnej krízy na živote Rusov. Tým skôr, že premiér Putin im už sľúbil ,,aierbegy" v podobe uvoľnenia nemalých devízových i zlatých zásob krajiny.

V každej spoločnosti je prítomnosť opozície zdravým javom. Ibaže v terajších podmienkach to lídri tej ruskej, ako je Kasparov či Nemcov, nebudú mať ešte dlho ľahké. Zakladatelia Solidarity majú ešte ďaleko od politického úspechu. Aspoň dovtedy, kým opozícia bude môcť ponúknuť spoluobčanom viac ako len protestné mítingy v Moskve či v Petrohrade.

debata chyba