Kandidát Smeru Igor Choma sľubuje Žiline MHD zadarmo

Kandidát Smeru-SD na primátora Žiliny Igor Choma sľubuje Žilinčanom, že od roku 2017 budú v mestskej hromadnej doprave cestovať zadarmo. Súčasný primátor ponúka v päťbodovom volebnom programe aj veľký športový areál, nové cyklotrasy a požičovne bicyklov, zdravé jedlá v školských jedálňach či centrálny dispečing pre seniorov.

07.07.2014 15:35
Igor Choma Foto: ,
Igor Choma
debata (7)

„Opravovať ulice je štandardná povinnosť mesta. Tieto projekty sú niečím nadštandardné a dúfam, že oslovia mojich potenciálnych voličov. A pokiaľ budem primátorom, garantujem, že tieto projekty budem vedieť dotiahnuť do konca,“ povedal Igor Choma, ktorý bude v novembrových komunálnych volieb kandidovať za stranu Smer-SD, no nebráni sa rozhovorom so Slovenskou národnou stranou, Kresťanskou SNS či SDKÚ-DS.

Choma si vraj projekt bezplatnej mestskej hromadnej dopravy nevymyslel dnes, ale venuje sa mu už tri roky. „Myslím si, že je to reálna vec, ktorá sa spraviť dá. Vychádzam zo skúseností troch európskych miest, kde takáto doprava funguje a jedno z nich je Frídek-Místek v ČR. Samozrejme tá príprava ešte nejaký čas potrvá, preto otvorene hovorím, že mestská hromadná doprava zadarmo pre obyvateľov Žiliny by mohla fungovať od januára 2017. Pre poctivých Žilinčanov, teda tých, ktorí majú zaplatené všetky miestne dane a poplatky,“ povedal Choma s tým, že okrem pozitívneho dopadu na peňaženky ľudí očakáva aj menej áut v centre Žiliny a teda menší problém s parkovaním v centre mesta, či nárast počtu obyvateľov, ktorí sa hlásia na trvalý pobyt.

„My máme podielové dane od počtu ľudí, ktorí sú prihlásení na trvalý pobyt v Žiline a toto je pre nás veľmi dôležité, pretože čím viac obyvateľov, tým väčšie podielové dane a tým vyšší rozpočet,“ povedal kandidát. Zároveň priznal, že prvé roky to bude mesto stáť milióny eur. „V prvých dvoch-troch rokoch bude ten dopad samozrejme negatívny, lebo mesto bude musieť dať viac prostriedkov do dopravy. Zhruba o dva milióny eur ročne viac ako teraz, ale s tým počítame a máme tú ekonomiku tak nastavenú,“ povedal Choma.

Choma má v programe aj športoviská

Úplne nový mestský športový areál chce Choma postaviť, ak sa mu nepodarí získať späť športovú halu na Bôriku, ktorú ešte v decembri 2006 predal vtedajší primátor Ján Slota. Areál žilinského športu by podľa Chomu mohol vyrásť niekde v blízkosti Vodného diela Žilina a zaplatiť by ho mali eurofondy z nového programovacieho obdobia.

Okrem moderných športovísk pre halové športy má byť súčasťou areálu aj krytý plavecký bazén a atletický štadión. Igor Choma vo volebnom programe tiež ponúka budovanie nových mestských cyklotrás a sofistikované požičovne bicyklov po celej Žiline.

Chce tiež bojovať s obezitou detí. Okrem zdravých jedál v školských jedálňach a zavedenia ovocného a mliečneho programu plánuje stavať nové školské športoviská a športovanie detí podporovať aj cez centrum voľného času. Pre seniorov chce vytvoriť centrálny dispečing s poradenstvom o zdraví a bezpečnosti a od roku 2015 im sľubuje cestovanie mestskou hromadnou dopravou úplne zadarmo.

Okrem Igora Chomu (Smer-SD) ohlásil kandidatúru na primátora Žiliny zatiaľ len podpredseda KDH Peter Belinský.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #MHD #Igor Choma #voľby do VÚC