Súboj o šéfa Bratislavy bude najdrahší

Bezpochyby najdrahšia kampaň týchto komunálnych volieb bude v Bratislave. Podľa avíz hlavných kandidátov na post primátora pôjde o státisíce eur, ktoré budú platiť z vlastných zdrojov alebo im prispejú sponzori. Menšie peniaze by sa mali točiť v druhom najväčšom meste v Košiciach.

28.09.2014 15:00
Bratislava, Bratislavský hrad Foto: ,
Bratislava.
debata (4)

S výdavkom okolo 200-tisíc eur ráta v hlavnom meste Milan Ftáčnik, tú istú sumu plánuje investovať aj Ivo Nesrovnal. Kňažko hovorí o sume približne 150-tisíc. Všetci traja sú občianskymi kandidátmi.

Strana Sieť, ktorá v Bratislave nominovala Tatianu Kratochvílovú, sa o svojich finančných plánoch zatiaľ nezmieňuje. V Košiciach súčasný primátor Richard Raši, ktorý sa bude o túto funkciu uchádzať opäť, len odkázal, že celú kampaň bude financovať materská strana Smer. Jeho hlavný súper Rudolf Bauer mieni vynaložiť zhruba 50-tisíc eur.

Zákon kandidátov neobmedzuje, koľko môžu minúť. Niektorí, ako napríklad Ftáčnik, Kňažko či Bauer, si zriadili v Slovenskej sporiteľni transparentné účty. Verejnosť má tak možnosť na internete nahliadnuť, kto sú ich sponzori.

zväčšiť
bilbordy, Bratislava

Sociológ Pavel Haulík pochybuje, že voliči budú zisťovať, ako prúdia kandidátovi peniaze na účet. „Jednak preto, že voliči neinvestujú čas ani do hľadania podstatnejších informácií, a navyše, každý vie, že popri transparentnom môže byť aj niekoľko netransparentných účtov. To je len hra na transparentnosť,“ uviedol sociológ. Podľa neho ľudí viac ovplyvní samotný program kandidáta.

Súčasný primátor Ftáčnik financoval svoju kampaň cez transparentný účet už vo voľbách pred štyrmi rokmi. Podľa šéfa jeho kancelárie Ľubomíra Andrassyho tento rok počas petičnej akcie sympatizanti vyzbierali viac ako 6-tisíc eur. Ftáčnik predpokladá, že od Smeru, ktorý ho podporuje ako občianskeho kandidáta, dostane podobný príspevok ako v roku 2010, teda okolo 50-tisíc eur. Ak bude potrebné, je pripravený zobrať si pôžičku. Urobil tak aj v minulej kampani.

Ďalší kandidát Milan Kňažko si na transparentný účet vložil sám 40-tisíc eur. Firma FPD Corporation mu prispela sumou 50-tisíc eur. Predsedom dozornej rady tejto spoločnosti je multimilionár Anton Siekel, ktorý podniká v hotelovom biznise či vo finančnom poradenstve.

V minulosti bol jedným zo spoluzakladateľov skupiny Istrokapitál, ktorá mu priniesla najväčšie bohatstvo. Známy je aj ako honorárny konzul Kolumbie. Vo firme exministra hospodárstva Jirka Malchárka Group One Holding je Siekel v dozornej rade.

Kňažko nemá problém s finančnou podporou od Siekela. Pozná ho z charitatívnych, športových a kultúrnych podujatí. Príspevok od neho prijal aj preto, že obchodné aktivity jeho skupiny sú najmä v Ázii.

„V Bratislave nemá podnikateľské aktivity, ktoré by akýmkoľvek spôsobom spadali pod kompetencie magistrátu, takže tam nevidím riziko konfliktu záujmov. Som rád, že človek, ktorý je úspešný aj v zahraničí, zdieľa môj pohľad na potrebu zmeny v Bratislave,“ povedal Pravde Kňažko. Od politických strán peniaze neprijme, od sponzorov za podmienky, že sa zaviažu k dodržiavaniu memoranda o transparentnom mes­te.

Ďalší občiansky kandidát v Bratislave Ivo Nesrovnal peniaze od sponzorov a ani politických strán nechce a celú kampaň si chce financovať sám. „Aby som nemal po voľbách voči nikomu finančné alebo politické záväzky,“ povedal Pravde Nesrovnal. Bilbordovú kampaň rozbehol už dávnejšie. Zdôraznil, že na rozdiel od Ftáčnika a Kňažka sa nepohybuje v politike 25 rokov, preto začal s verejnosťou komunikovať už skôr. Doteraz ho bilbordy vyšli približne na 30-tisíc eur.

Stranícke centrály veľké peniaze na voľby nedajú

Strany vraj nepočítajú s vysokými sumami, ktoré by investovali do presviedčania voličov v komunálnych voľbách. Hlavná ťarcha tak zostane na kandidátoch a ich schopnosti získať peniaze od darcov. Smer neprezradila výšku príspevku na kampaň.

Podľa Ľubice Končalovej z tlačového odboru výdavky zverejnia vo výročnej správe za rok 2014. Kritériom finančnej pomoci bude počet okresov v kraji a počet kandidátov. Najväčšiu sumu na kampaň priznala SaS, bude to 160-tisíc eur. Centrála KDH podporí kandidátov v celkovej sume do 20-tisíc eur.SDKÚ i Most-Híd peniaze do regiónov nepošlú, kampaň bude v réžií miestnych straníckych štruktúr.

Mimoparlamentná SMK plánuje minúť približne 30-tisíc eur. Procházkova Sieť odkázala, že financie i obsahová náplň kampane sú stále otvorené, preto považuje otázky o peniazoch za internú záležitosť strany.

V Košiciach súčasný primátor Richard Raši nechcel zatiaľ hovoriť o rozpočte na kampaň. Jeho protikandidát Rudolf Bauer, ktorého podporuje celá pravica s výnimkou Procházkovej Siete, si na svoj transparentný účet vložil 10-tisíc eur. Podpredseda SDKÚ Viliam Novotný mu dal 10-tisíc a exposlankyňa parlamentu Jarmila Tkáčová, tiež z SDKÚ, mu poskytla 2-tisíc eur. Bauer uviedol orientačné náklady zhruba na 50-tisíc eur. Počíta s tým, že ho finančne podporia aj ďalšie pravicové strany.

V ďalších mestách oslovení kandidáti na primátorov o nákladoch kampane nechceli hovoriť. Primátor Trenčína Richard Rybníček, ktorého ako nezávislého podporuje spektrum strán sprava doľava, sľúbil, že presné náklady vyčísli po kampani. Využiť chce svoje súkromné peniaze aj peniaze, ktoré dostane na transparentný účet. Od strán peniaze neprijme. „Ani som o tom neuvažoval,“ poznamenal.

Pavol Hagyari, súčasný primátor v Prešove, ktorému podporu vyjadril Smer, uviedol, že sa rozhodol kandidovať na poslednú chvíľu, a preto rozpočet ešte len pripravuje. Výraznú kampaň neplánuje. „Bude financovaná z vlastných zdrojov a podpory priateľov," doplnil.

Sociológ Haulík nepredpokladá vo veľkých mestách masívnu kampaň, pretože aj keby mali kandidáti peniaze, tak niet dostatok času. Je však pravdepodobné, že hlavne Bratislava bude nasýtená bilbordmi. Podľa sociológa však ani z množstva bilbordov kandidátov sa nedajú vyvodzovať ich volebné preferencie. Za kľúčové považuje, ako sa budú dostávať hlavne do elektronických médií a či sa vyvarujú chýb.

Volebná kampaň sa začne 29. októbra a samotné voľby sa uskutočnia v sobotu 15. novembra.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby #Milan Ftáčnik #Milan Kňažko #Ivo Nesrovnal #Bratislavy