V Košiciach sú Rómovia terčom nechutnej kampane

Šok a ohromenie vyvolali v košickej komunálnej kampani predvolebné sľuby adresované Rómom. Kandidát na poslanca mestského zastupiteľstva za Luník IX Vladimír Gürtler im ponúka zadarmo jednosmerné letenky do Bruselu a dobrovoľnú sterilizáciu Rómok za 10-tisíc eur. Ľudskoprávne organizácie hovoria o populizme s extrémistickým podtónom. Polícia v Košiciach sa už prípadom zaoberá a zisťuje, či nebol porušený zákon.

16.10.2014 13:00
plagát, komunálne voľby, kampaň, Rómovia,... Foto: ,
Šokujúci predvolebný plagát.
debata (97)

„Chcem vyriešiť problém korektnými návrhmi, ktoré sú reálne splniteľné,“ tvrdí na svojej webovej stránke Gürtler, ktorý je advokátom. Podľa neho nejde o žiadny extrémizmus a nie je to nič protirómske. Povedal tiež, že by sa tým pomohlo aj majoritnému obyvateľstvu na Slovensku.

Vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák verí, že obyvatelia Košíc majú rozum a nepodľahnú populistickým návrhom. „Pán kandidát by mal ponúkať riešenia pre mesto Košice a nie riešenia, ktoré zaváňajú extrémizmom,“ povedal Pravde Pollák.

Riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry Elena Gallová Kriglerová povedala, že nejde o reálne riešenia. „Som šokovaná,“ uviedla. Podľa nej takto ponúkané dobrovoľné sterilizácie sú v rozpore s dôstojnosťou žien. „Dobrovoľná sterilizácia vždy tak trochu evokuje pocit, že nechceme, aby mali títo ľudia deti,“ povedala s tým, že na jednej strane sa ich snaží oslovovať, že im pomôže, ale „ je za tým veľmi silný populistický až rasistický podtón“. Podľa Gallovej Kriglerovej ide o spôsob, akým sa veľmi často politici na Slovensku snažia túto tému riešiť, ale vždy ide do veľkej miery o represívne opatrenia, alebo vyvolávajú predstavu, že sa chceme Rómov zbaviť či už letenkami alebo sterilizáciami. „Je to akoby dvojitá komunikácia. Voči Rómom, ale aj voči majoritnému obyvateľstvu sa vysiela signál, že ja to dám do poriadku,“ dodala šéfka centra.

Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej by mali predvolebné sľuby kandidáta preveriť orgány činné v trestnom konaní. Mohlo by ísť totiž o hanobenie národa, rasy a presvedčenia. „Hovoriť o sterilizácii, znamená nerozmnožovanie konkrétnej rasy, čo môže naplniť skutkovú podstatu tohto trestného činu,“ mienila Kurilovská. Trestná sadzba je v tomto prípade jeden až tri roky.

Polícia v Košiciach sa už vecou zaoberá. „Na základe doručených fotografií polícia začala ex offo vyšetrovanie a zisťuje, či bol porušený zákon a spáchaný trestný čin,“ povedal košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Na plagátoch o predvolebných sľuboch Gürtlera sa objavila aj podobizeň bielej kukly rasistickej organizácie Ku-Klux-Klan. Podľa Gürtlera „ľudsko-právni extrémisti“ prelepili jeho tvár. Avizoval preto podanie trestného oznámenia.

Hoci volebná kampaň pred komunálnymi voľbami začne sa oficiálne 29. októbra, mestá a obce sú už posiate bilbordmi a plagátmi. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzvalo kandidátov na kultivovanú kampaň. „V samotnej kampani by mali kandidáti preukázať svoje morálne zásady aj kultivovanosť, ktoré by mali patriť k silným stránkam budúcich zodpovedných zástupcov občanov," uviedol ZMOS.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Rómovia #extrémizmus #komunálne voľby #Luník IX