Koalície v mestách rúcajú zvyky veľkej politiky

Vo viacerých mestách a obciach sa budú v komunálnych voľbách o dôveru ľudí uchádzať zmiešané koalície ľavice a pravice. Otázkou je, či pôjde o účinné spojenectvá. Vo veľkej politike si totiž ich predstavitelia neraz nevedia prísť ani len na meno.

20.10.2014 12:00
Nitra, Banská Bystrica, Trenčín Foto:
Zmiešané koalície majú aj v Nitre, Banskej Bystrici či Trenčíne.
debata (1)

Príkladom zmiešanej koalície je Nitra, kde súčasného primátora Jozefa Dvonča podporuje koalícia Smeru, KDH a SNS. Rovnaká koalícia je aj na poslancov mestského zastupiteľstva. V Banskej Bystrici riaditeľa detskej fakultnej nemocnice Jána Noska ako nezávislého kandidáta na primátora podporujú Smer, SDKÚ a SNS. Zároveň to isté spojenectvo je aj na poslancov mesta.

Zmiešané ľavopravé koalície sú napríklad aj v Považskej Bystrici, Dubnici nad Váhom, Zlatých Moravciach či Michalovciach. Nie vždy však zoskupenia na primátora kopírujú aj koalíciu na poslancov.

Podľa politológa Michala Horského atmosféra na politickej scéne vo všeobecnosti vykazuje tendencie, že ľudia v malých obciach a mestách zrejme dajú prednosť osobnej znalosti kandidátov a tiež, že vo funkciách starostov a primátorov sa presadia hlavne nezávislí kandidáti. „Istý trend politickej apatie, ale aj odporu voči zavedeným politickým stranám vedie naše stranícke elity k vytváraniu bezbrehých širokých koalícií, kde sa stranícki kandidáti skrývajú jeden za druhého. Dotýka sa to miest strednej veľkosti,“ povedal Horský.

Osobitná politická stratégia strán sa podľa neho prejavuje v krajských mestách. „Iba v nich je zreteľná istá politická polarizácia v krajine a každé neočakávané koaličné spojenie vyvoláva širokú reakciu,“ poznamenal a poukázal na zmiešané zoskupenia v Nitre či v Banskej Bystrici.

Politicky pestrofarebné koalície na primátora alebo starostu sociológ Pavel Haulík označil za neefektívne. „Koalícia na starostu nič nerieši. Hoci ho strana koalične podporuje, pre voličov je ten človek nesympatický a nie je to pre nich žiadne odporúčanie a signál. Prináša to možno výmenné obchody pre politické strany,“ mienil sociológ.

Najčastejším argumentom politikov, prečo na komunálnej úrovni vznikajú nezvyčajné spojenectvá, je, že politické tričko a ideová odlišnosť nie sú rozhodujúce. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovít Kaník povedal, že treba rozlišovať medzi malou obcou, kde politické zafarbenie nehrá úlohu, a veľkými mestami. „Vo veľkých aglomeráciách by mala byť čitateľná aj politická orientácia. Tam miešanie pravoľavých koalícií nie je veľmi sympatické, ale je to v rukách miestnych štruktúr,“ povedal. V Banskej Bystrici sú partnermi SDKÚ okrem Smeru aj SNS. Pre sociológa Haulíka však takáto koalícia „presahuje hranice predstavivosti“.

Krajský šéf Smeru v Trenčíne Jaroslav Baška povedal, že na príkladoch miest so zmiešanými koalíciami vidieť, že v komunálnej politike majú ľudia k sebe bližšie ako vo veľkej politike. „Tam nezáleží na politických prekáračkách, tie si treba nechať na veľkú politiku. V komunálnej sfére sa musí urobiť všetko to, čo majú obce v rámci svojich kompetencií,“ doplnil Baška.

S podporou Smeru napríklad kandidujú za primátorov aj dvaja podpredsedovia strany Sieť. V Martine Andrej Hrnčiar a v Prievidzi Katarína Macháčková. Šéf Siete Radoslav Procházka pred časom vyhlásil, že o podpore Smeru nevie. Podľa tlačového odboru Smeru však Hrnčiar stranu o podporu požiadal a vyhlásením, ktoré podpísal, ju aj prijal.

Politológ Horský uviedol, že „antipolitickú stratégiu“, akú predvádza Sieť, dokazujú vyjadrenia predsedu, keď pravá ruka nevie, čo robí ľavá a za chrbtom mu kandidujú dvaja podpredsedovia strany bez jeho vedomia s podporu Smeru. „To pre členov a priaznivcov Siete neveští nič dobré,“ dodal politológ.

Komunálne voľby sa uskutočnia 15. novembra, volebná kampaň sa začne 29. októbra.

Príklady zmiešaných koalícií v niektorých mestách

  • Nitra – Jozef Dvonč, kandidát na primátora, Smer, KDH, SNS. Rovnaká koalícia je aj na poslancov
  • Banská Bystrica – Ján Nosko, nezávislý kandidát na primátora s podporou Smer, SDKÚ a SNS. Rovnaká koalícia je aj na poslancov
  • Trenčín – Richard Rybníček, kandidát na primátora s podporou Smer, KDH, OĽaNO, SDKÚ, Most-Híd, Nova, SaS, OKS
  • Zlaté Moravce – Marta Eckhardtová, kandidátka na primátora, Smer, KDH, SNS. Koalícia na poslancov Smer, KDH
  • Považská Bystrica – Karol Janas, kandidát na primátora, Smer, KDH, SDKÚ, Rovnaká koalícia aj na poslancov
  • Dubnica nad Váhom – Eva Bočincová, kandidátka na primátora, Smer, KDH, SDKÚ. Rovnaká koalícia je aj na poslancov
  • Čadca – Milan Gura, kandidát na primátora, Smer, KDH, SNS, Sieť, Nova, SaS, SDKÚ, KDS
  • Svit – Koalícia na poslancov KDH, SDKÚ, Nova, SNS
  • Poprad – Jozef Švagerko, kandidát na primátora, KDH, OĽaNO, SDKÚ, SaS, SNS
  • Kežmarok – Ján Ferenčák, kandidát na primátora, Smer, KDH, SNS
  • Gelnica – Anna Nemčíková, kandidátka na primátora, Smer, Sieť, SDKÚ, KDH, Nova, SNS
  • Michalovce – Viliam Záhorčák, kandidát na primátora, Smer, KDH

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #SNS #KDH #Smer #koalícia #komunálne voľby