Predvolebné diskusie avizujú RTVS a TA3

Špeciálne vysielanie pred voľbami do orgánov samosprávy obcí, ktoré nás čakajú 15. novembra, pripravuje verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a spravodajská televízia TA3.

28.10.2014 11:26
stv, rtvs, televizia, studio, media, Foto: ,
Budova RTVS v Bratislave.
debata

Viaceré médiá avizujú, že v prípade záujmu budú vysielať aj politickú reklamu. Najkomplexnejšie volebné vysielanie – diskusie či informačný servis pre voličov pripravuje RTVS.

Predvolebná kampaň k novembrovým obecným voľbám sa začne už v stredu 29. októbra o 7.00 a skončí sa 13. novembra o 7.00. Pre komunálne voľby platí predvolebné informačné moratórium. Moratórium trvá aj počas samotných volieb až do zatvorenia volebných miestností, teda aj v sobotu 15. novembra do 20.00.

Zverejňovať výsledky predvolebných prieskumov verejnej mienky možno od 8. novembra od 07.00. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) monitoring dodržiavania zákonných pravidiel volebného vysielania nepripravuje. Vysielanie bude monitorovať najmä na základe sťažností. Vysielatelia v súvislosti s komunálnymi voľbami nie sú povinní predkladať rade na schválenie projekty volebných štúdií, doplnila hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.

RTVS dá veľký priestor voľbám v rozhlasovom vysielaní

Podrobnosti o voľbách našich obecných, mestských či miestnych poslancov a budúcich starostov a primátorov ponúka už vyše týždňa RTVS, ktorý zároveň avizuje najviac predvolebných programov. Regionálne vysielanie Slovenského rozhlasu – Rádio Regina vysiela od 19. októbra v rámci pravidelnej relácie Klub komunálnej politiky naživo diskusie kandidátov na primátorov okresných miest, informovala agentúru SITA hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

Diskusie sa vysielajú denne o 17.15 na vlnách Radia Regina Banská Bystrica, Bratislava a Košice. Slovenská televízia zas vo večernej relácii Správy a komentáre na Dvojke od piatka 31. októbra odvysiela diskusie s kandidátmi na primátorov krajských miest s moderátorom Martinom Strižincom.

„Médiá verejnej služby budú verejnosť podrobne informovať, voliči totiž 15. novembra rozhodnú o svojom najbližšom okolí, svojich zástupcoch v mestách a obciach, kde žijú. Práve preto prinesieme historicky najviac diskusií doposiaľ, viac ako 70 z troch štúdií RTVS v Košiciach, Bratislave a Banskej Bystrici. Chceme sa zamerať aj na servis pre voličov,“ uviedol Lukáš Diko, riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS.

Spomínaný servis pre voličov RTVS pripravuje v podobe Rád voličom. Volebný informačný servis sa rádiotelevízii osvedčil aj pred tohtoročnými voľbami prezidenta a poslancov europarlamentu. „RTVS bude tak ako pri uplynulých volebných vysielaniach podrobne informovať o priebehu volieb a ich výsledkoch v rozhlase aj v televízii,“ dodala Šulková.

V televíznom aj rozhlasovom vysielaní RTVS je zo zákona vyhradený priestor i pre politickú reklamu. „V akom rozsahu budeme politickú reklamu vysielať, závisí od záujmu klientov,“ dodala hovorkyňa RTVS.

TA3 si nechala urobiť prieskumy v mestách

Televízia TA3 sa komunálnym voľbám bude venovať od 4. novembra v reláciách Téma dňa a Tak takto?!, v ktorých privíta hostí z miest a obcí z celého Slovenska. „Pri tejto príležitosti prieskumná agentúra AKO urobila pre TA3 exkluzívny prieskum vo vybraných mestách a obciach, na základe ktorého si televízia bude pozývať kandidátov do diskusných relácií,“ avizoval za TA3 Ján Kalafut z agentúry PR Clinic.

„Všetky prieskumy zverejní TA3 4. novembra a vždy na začiatku každej diskusnej relácie až do zákonom stanoveného moratória,“ dodal Kalafut s tým, že prvú Tému dňa venovanú obecným voľbám odvysiela televízia 5. novembra s kandidátmi na primátora mesta Humenné.

Vysielanie o voľbách bude na Markíze až v nedeľu

Súkromná televízia Markíza pripravuje k výsledkom obecných volieb na nedeľu 16. novembra so začiatkom o 13:00 špeciálny formát s názvom Komunálne voľby 2014 – mimoriadna relácia, ktorý budú moderovať Zlatica Puškárová a Michal Kovačič. Ako ďalej uviedol Lukáš Kočišek, PR manažér Markíza Slovakia, moderátori „ako hostí privítajú politického komentátora Mariána Leška a rektora Akadémie médií Eduarda Chmelára“.

Relácia ponúkne v živých vstupoch z regiónov grafický prehľad výsledkov volieb. Markíza bude komunálne voľby priebežne sledovať vo všetkých spravodajských reláciách a v Teleráne.

Volebné spravodajstvo avizuje aj rádio Expres, JOJ nie

K výsledkom volieb pripraví samostatnú reláciu aj Rádio Expres. Po uzatvorení volebných miestností večer 15. novembra „sa začne niekoľkohodinová relácia, ktorú bude moderovať Braňo Závodský. Práve v nej budeme priebežne informovať o výsledkoch tak, ako budú aktualizované. Spojíme sa s volebnými víťazmi a porazenými v najdôležitejších obciach Slovenska, rovnako s politickými komentátormi,“ informoval šéf spravodajstva Rádia Expres Peter Palovič.

Rádio sa bude venovať komunálnym voľbám v pravidelných spravodajských reláciách, diskusie jednotlivých kandidátov neplánuje. Voľby podľa Paloviča dostanú priestor aj v relácii Braňo Závodský Naživo, najmä týždeň pred voľbami – od 10. do 14. novembra.

Televízia JOJ k obecným voľbám podľa jej hovorkyne Lucie Kulihovej špeciálny formát nepripravuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #komunálne voľby #TV TA3