Podľa kandidátky na starostku Rače porušil úrad MČ pri tendroch zákon

Lucia Veselská (nezávislá) si myslí, že súčasné vedenie račianskej samosprávy robilo chyby pri dodatkoch k zmluvám.

06.11.2014 18:16
debata

Podľa portálu teraz.sk tvrdí, že sa porušili aj podmienky získania príspevku z programu ISRMO.

Dodatky k zmluvám v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a porušenie podmienok získania nenávratného finančného príspevku z programu Integrovaných stratégií rozvoja mestských oblastí (ISRMO). Takýchto pochybení sa podľa kandidátky na starostku Rače Lucie Veselskej (nezávislá) malo v posledných dvoch rokoch dopustiť súčasné vedenie račianskej samosprávy na čele so starostom Petrom Pilinským. Račiansky úrad tieto tvrdenia označil za nepravdivé a považuje ich len za súčasť predvolebnej kampane.

Veselská pri téme ISRMO najskôr pripomenula, že Rača získala viac ako 2,5 milióna eur na šesť projektov, ďalších 350.000 eur z vlastných prostriedkov vyčlenila na rekonštrukciu amfiteátra v Knižkovej doline. „Z týchto siedmich projektov získali zákazku dve spoločnosti, v prípade piatich projektov EURO-BUILDING, a. s., tendre na ďalšie dva vyhrala Eiffage Construction SR, s.r.o.,“ informovala Veselská.

Upozornila na to, že vo verejnom obstarávaní na spomínané zákazky bola rozhodujúcim kritériom iba ponuka s najnižšou cenou, ani v jednom prípade víťaza a konečnú cenu nevygenerovala elektronická aukcia. „Starosta Peter Pilinský pred voľbami v roku 2010 pritom sľuboval, že bude v maximálnej možnej miere pri verejnom obstarávaní využívať možnosť internetových dražieb,“ uviedla Veselská.

Veľké výhrady k dodatkom

Za naozaj vážne pochybenie račianskeho úradu však Veselská považuje dodatky k zmluvám, resp. nové zmluvy, ktorými si Rača objednávala dodatočné práce na projektoch. „V prípade rekonštrukcie ZŠ na Hubeného a amfiteátra firmou EURO-BUILDING išlo o objednanie si dodatočných prác za vyše 40.000 eur, v prípade rekonštrukcie ZŠ na Tbiliskej ulici spoločnosťou Eiffage Construction to boli dodatočné práce za viac ako 41.000 eur,“ informovala Veselská.

Ako dodala, takéto dodatky možno uzavrieť jedine v prípade, že ide o práce, ktoré vyplynuli z nepredvídateľných okolností. Podľa nej sa tak však nestalo ani v jednom prípade, potreba dodatočných prác vznikla na základe pochybení a nepresností v projektovej dokumentácii. „Mestská časť pritom mohla pri kontrole túto dokumentáciu potrebným spôsobom aktualizovať, takže rozdielom medzi vypracovanou projektovou dokumentáciou a skutočnosťou mohla zabrániť,“ zdôraznila Veselská.

Poukázala na to, že mestskej časti hrozí pokuta z Úradu pre verejné obstarávanie vo výške päť percent zo zmluvnej ceny diela. V prípade projektov, na ktoré dostala Rača nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci ISRMO, sa dokonca môže stať, že mestská časť bude musieť vrátiť celú dotáciu. „Dodatočné práce totiž podpísala bez predchádzajúceho upovedomenia riadiaceho orgánu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, čo môže mať za následok odstúpenie od zmluvy zo strany ministerstva a povinnosť vrátiť NFP,“ vysvetlila Veselská.

Reakcia až po voľbách

Račiansky úrad sa k vyhláseniam Veselskej vyjadrovať zatiaľ nechce. „Vyjadríme sa k nim až po voľbách, pretože nesprávne údaje uvádzané pani Veselskou považujeme za súčasť jej predvolebnej kampane, na ktorej sa nemáme záujem podieľať,“ tlmočila stanovisko vedenia Rače hovorkyňa mestskej časti Eva Miklánková.

Hovorkyňa Rače zároveň informovala, že mestská časť už podala trestné oznámenie za ohováranie a šírenie nepravdivých a poplašných správ medzi obyvateľmi Rače v súvislosti s reportážou Západoslovenskej televízie, zverejnenou dňa 3. novembra. „V nej sa pani Veselská vyjadrovala o existencii reálnej hrozby, že úver, ktorý si MČ Rača v roku 2012 zobrala, môže viesť až k nútenej správe, a že je nevyhnutné konsolidovať financie a prijať krízové riešenia,“ spresnila Miklánková.

Na funkciu starostu mestskej časti Bratislava-Rača kandidujú okrem Lucie Veselskej a súčasného starostu Petra Pilinského (koalícia KDH, Most-Híd, Sieť, NOVA, SZ) aj Michal Drotován (koalícia SDKÚ, OKS a občianski kandidáti) a Milan Mihálik (nezávislý).

debata chyba
Viac na túto tému: #Rača #komunálne voľby #Lucia Veselská