Platy šéfov radníc závisia od poslancov

Kto je šikovnejší primátor, zarába viac ako iný v porovnateľne veľkom meste? Takáto úmera v komunálnej politike vždy neplatí.

09.11.2014 15:00
debata (2)

Či dostanú šéfovia radníc len základný plat, alebo sa im ešte navýši, je totiž v rukách poslancov mestských zastupiteľstiev. Platy predstaviteľom miest a obcí musia poslanci každý rok prerokovať a môžu im pridať, ale aj nemusia.

Na porovnanie napríklad primátor Bratislavy Milan Ftáčnik s počtom obyvateľov viac ako 400-tisíc zarobí mesačne 4 503 eur. Primátor 65-tisícovej Trnavy Vladimír Butko berie 4 469 eur a primátor Pezinka Oliver Solga, kde žije vyše 21-tisíc obyvateľov, má 4 049 eur. Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milan Muška považuje plat vždy za záležitosť mesta a obce, jeho výkonnosti a možností. „Je to vec poslancov, ktorí to takto hodnotia,“ poznamenal Muška.

Platy sa vypočítavajú ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a koeficienta, ktorý je stanovený podľa počtu obyvateľov mesta či obce. Na tento základný plat majú starostovia zákonný nárok. Zastupiteľstvo im ho môže zvýšiť až o 70 percent. Pred rokom 2011 bol zákon štedrejší. Poslanci zastupiteľstva mohli príjem navýšiť až o 100 percent a ešte pridať aj odmeny. Teraz už s odmenami nemôžu počítať.

Skutočnosť, že primátorom a starostom platy kolíšu, dokonca aj viackrát ako raz za rok, svedčí prípad vyše dvadsaťtisícového Hlohovca. Primátorovi Petrovi Dvoranovi klesol v apríli plat z takmer 4-tisíc na 2 382 eur. Netrvalo to však dlho a začiatkom leta si polepšil. Zastupiteľstvo rozhodlo, že mu pridá 50 percent a jeho príjem poskočil na 3 573 eur. Primátor si myslí, že každoročné odsúhlasovanie platu „nerobí dobrú krv a nikto sa ani nepozerá na to, či je primátor dvanásť hodín denne v robote“.

Podľa poslanca mestského zastupiteľstva v Bratislave Petra Lenča by možno mali byť platy fixne stanovené, aby sa predišlo podozreniam z kšeftov medzi poslancami a na druhej strane primátormi a starostami. Ak majú rovnaké politické zafarbenie, tak možno skôr dôjde podľa Lenča k dohode. Pozná však aj takých starostov, ktorí majú len základný plat a ani sa nepokúšajú o jeho zvýšenie, pretože vidia, že to nemá zmysel.

Politológ Michal Horský považuje za správne, že zastupiteľstvo má vplyv na výšku platu. „Na jednej strane priamo volený starosta má väčšiu mocenskú váhu, ktorá vedie k stabilite regionálneho systému a na druhej strane majú poslanci jednu z účinných pák, ako môžu vytvárať istý tlak na výkon starostovskej funkcie,“ zhodnotil politológ.

Z primátorov krajských miest základný plat poberajú Igor Choma v Žiline 2 629 eur a Richard Raši v Košiciach 2 950 eur. Obaja sú však aj poslancami parlamentu za Smer. Plat mimobratislavského poslanca je necelých 3 600 eur. Obaja tvrdia, že jeden príjem dávajú na dobročinné účely. Nezverejňujú to však, pretože si nechcú robiť reklamu.

Platy primátorov krajských miest
primátor mesto počet obyvateľov mesačný plat v hrubom
Milan Ftáčnik Bratislava 417 000 4 503 eur
Richard Raši Košice 239 000 2 950 eur
Vladimír Butko Trnava 65 000 4 469 eur
Jozef Dvonč Nitra 78 000 4 263 eur
Richard Rybníček Trenčín 55 000 2 892 eur
Peter Gogola Banská Bystrica 79 000 3 068 eur
Igor Choma Žilina 81 000 2 629 eur
Pavel Hagyari Prešov 90 000 3 340 eur

Parlament by mal v novembri začať rokovať o zákone, podľa ktorého budú poslanci brať plat iba za prácu v parlamente. V prípade iných verejných volených funkcií dostanú len minimálnu mzdu. Ak parlament zákon odsúhlasí, nadobudne účinnosť po parlamentných voľbách v roku 2016. Problémom sú platy najmä v malých obciach, kde neraz na ne nemajú dostatok zdrojov. Verejnosť potom podľa Mušku zo ZMOS-u vidí, že nikto nechce robiť starostu. „Keď mu na úväzok vyjde menej, ako je životné minimum, tak to robiť nebude,“ podotkol Muška.

V obci Ižipovce v Liptove s necelou stovkou obyvateľov starosta Milan Franko má tretinový úväzok, v čistom poberá 245 eur. Za štyri roky sa mu príjem nemenil. „Predtým som mal ešte o polovicu menej. Keď som začínal, musel som sa vzdať na pol roka platu, lebo sme mali dlžoby. Tak som robil zadarmo,“ poznamenal. V týchto komunálnych voľbách už nekandiduje, v Ižipovciach sa za kandidáta na starostu neprihlásil žiadny kandidát.

V obci Ovčie v prešovskom okrese s necelými 700 obyvateľmi starosta Ján Farkaš má základný plat 1 360 eur. Poslancov ani nežiadal o jeho zvýšenie, pretože mu to rozpočet nedovolí. „Nebudem si brať úver na to, aby som tu mohol starostovať,“ povedal.

Zaujímavé je, že hoci sú starostovia a primátori volení v priamych voľbách ako župani, odmeňovaní sú odlišne. Šéfovia krajov majú plat stanovený pevne bez ohľadu na výsledky svojej práce. Ak by im teda poslanci župných parlamentov chceli na plat siahnuť, zákon im to nedovolí. Župani za mesiac zarobia 3 220 eur. K tomu majú nárok na paušálne náhrady vo výške necelých 130 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #primátor #komunálne voľby #radnica