Bašistová sa vzdala kandidatúry v Košiciach, podporí Bauera

Kandidátka na post košického primátora za stranu Sieť a Most-Híd Alena Bašistová sa v nedeľu vzdala kandidatúry v prospech Rudolfa Bauera, ktorý je kandidátom veľkej stredopravej koalície.

09.11.2014 12:28 , aktualizované: 14:56
VO¼BY: Predstavenie kandidátky Aleny Bašistovej Foto: ,
Bývalá kandidátka na primátorku Alena Bašistová na archívnej fotografii s predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom.
debata (24)

Bašistová to vyhlásila v diskusnej relácie TA3. „Vychádzam v ústrety stredopravým voličom v Košiciach a sťahujem svoju kandidatúru. Je to moje osobné rozhodnutie a už nechcem byť predmetom ďalších vyjednávaní. Urobila som rozhodnutie ja a robím to pre Košice, ktoré milujem. Stredopravý volič v Košiciach si zaslúži jedného kandidáta,“ povedala.

Podľa Bašistovej primátorské voľby v Košiciach by mali byť referendom o pánovi Pavlovi Paškovi a jeho tieňovom primátorovi. V prospech Bašistovej sa už skôr vzdal kandidatúry nezávislý kandidát Ján Dečo.

Kandidát Rudolf Bauer poďakoval Bašistovej za toto rozhodnutie a rovnako aj strane Sieť, pričom zdôraznil že názorovo sú si veľmi blízki. Bauer kandiduje za stredopravú koalíciu strán KDH, SDKÚ, NOVA, SaS, SMK, KDS, OĽaNO, OKS a DS.

Predsedu strany Sieť Radoslava Procházku rozhodnutie Bašistovej prekvapilo, no rozumie mu. „Vnímam ho ako prejav jej osobného hrdinstva o to viac, že sa v prieskumoch už dostala pred pána Bauera,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré poskytol hovorca strany Ján Orlovský. Jej postoj môže podľa predsedu Siete moc Pavla Pašku a jeho strany oslabiť oveľa viac a priamejšie ako ceremónie v parlamente.

„S návrhom uchopiť komunálne voľby v Košiciach ako referendum o Pavlovi Paškovi a jeho tieňovom primátorovi súhlasím. V pondelok prídem do Košíc takéto referendum osobne vyhlásiť,“ uviedol Procházka.

Strana Most-Híd, ktorá Alenu Bašistovú podporovala spolu so stranou Sieť, vyzýva svojich voličov a sympatizantov, aby po jej odstúpení dali svoj hlas Rudolfovi Bauerovi. "Odstúpenie Bašistovej je viac ako prospešné gesto iba niekoľko dní pred novembrovými voľbami. Je to šanca na úspešné spojenie stredopravých síl v druhom najväčšom meste na Slovensku,“ uviedol košický krajský predseda strany Most-Híd Elemér Jakab.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Rudolf Bauer #Sieť #Alena Bašistová