Milan Ftáčnik: V Bratislave sa všetci nevozia na drahých autách, niektorí potrebujú pomoc

Súčasný primátor Milan Ftáčnik sa o post v čele hlavného mesta uchádza po druhýkrát. "Po 4 rokoch môžem povedať, že sme úplne inde ako v roku 2010, aj keď mi to neumožnilo splniť všetko to, s čím som získal dôveru občanov. Podarilo sa mi dosiahnuť konkrétne výsledky, ale ani ja nie som so všetkým spokojný, chcem však v začatých projektoch pokračovať a dokončiť ich," hovorí Ftáčnik.

12.11.2014 07:00 , aktualizované: 12:45
bratislavský primátor, Milan Ftáčnik, Bratislava, Foto: ,
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik
debata (4)

„Aj v Bratislave žijú ľudia, ktorí sa nevozia na drahých autách a ktorí potrebujú pomoc od samosprávy,“ hovorí. Sociálnu oblasť – nájomné byty, miesta v materských školách či službu pre seniorov – považuje za rovnako dôležitú ako riešenie dopravy alebo presadzovanie udržateľného rozvoja

Bratislava je momentálne 4. najtranspa­rentnejším mestom na Slovenku. „Pred štyrmi rokmi som prebral mesto, ktoré malo dlh vo výške 259 miliónov eur, za 4 roky sme znížili zadlženie mesta o 28 percent, konkrétne o 73 miliónov eur,“ hovorí o finančnej situácii. „Vďaka sústredenému úsiliu sa nám podarilo získať 300 miliónov eur na dopravné projekty z európskych fondov, napr. na rekonštrukciu Starého mosta, nákup nových nových nízkopodlažných trolejbusov a električiek. Na ďalšie väčšie projekty nám ale peniaze chýbali,“ priznáva.

Veľkým problémom Bratislavy je aj nedostatok parkovacích miest. Podľa slov primátora je Bratislava jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nereguluje parkovanie. „Parkovanie musí mať jednotné pravidlá v celom meste. My sme sa dohodli s mestskými časťami, že výkon parkovacej politiky budú zabezpečovať oni. Dnes máme všetko dohodnuté, máme pripravené dokumenty na schválenie v mestskom zastupiteľstve, ale poslanci v marci 2014 už nemali odvahu tieto rozhodnutia prijať,“ hovorí Ftáčnik.

Milan Ftáčnik vstúpil do komunálnej politiky v roku 2005, bol starostom Petržalky, potom sa stal primátorom. Podľa najnovšieho predvolebného prieskumu je druhý za Milanom Kňažkom.

Kandiduje ako nezávislý s podporou Smeru, tvrdí však, že teraz žiadne peniaze od tejto strany nemá. Kampaň si vraj financuje pomocou príspevkov na jeho transparentný účet.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #volebná kampaň #online rozhovor #komunálne voľby #Milan Ftáčnik