Trenčín vytrvalo šetrí, aj tak sa zmenil na veľké stavenisko

Šetriť, šetriť, šetriť, asi také bolo krédo trenčianskej radnice po voľbách v roku 2010. Dôvod? Veľká zadlženosť, pre ktorú sa mesto ocitlo na pokraji bankrotu. A tak sa v Trenčíne prestalo kosiť, zastavili sa fontány, menej sa udržiavali komunikácie, posunul sa čas osvetlenia, nefungovala mobilná ľadová plocha na Štúrovom námestí, obmedzili sa výdavky na kultúru a šport.

12.11.2014 18:00
Trenčín, hrad Foto: ,
Trenčiansky hrad sa týči nad mestom ako odveký strážca.
debata

Trenčínu sa podarilo skresať svoju sekeru na polovicu. Podľa údajov, ktoré poskytla kancelária trenčianskeho primátora, ku koncu roka 2010 predstavoval dlh 39,7 milióna eur, dnes je to približne 19,3 milióna. Na jedného občana teda celkový dlh mesta klesol zo 714 eur na súčasných 349 eur. Ale za cenu, že si Trenčín musel štyri roky uťahovať opasok a nepúšťal sa do žiadnych väčších investícií vo vlastnej réžii.

„Možno to bolo na úkor niektorých aktivít alebo investícií, ktoré by boli potrebné a užitočné pre ľudí, ale je to významný výsledok. Teraz sa vytvára priestor, aby sa v nasledujúcom volebnom období pri udržateľnosti finančného hospodárenia robili investičné rozhodnutia. Ak by sa konsolidácia robila pomalším tempom, tak by obdobie uťahovania si opaskov alebo aspoň prešľapovania na mieste nutne muselo trvať dlhšie,“ hodnotí spôsob šetrenia v Trenčíne prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Eva Balážová.

Trenčín sa nepúšťal do žiadnych investícií, napriek tomu prežíva také množstvo veľkých stavieb, aké ešte nezažil a tak skoro asi ani nezažije. Súčasne sa tu stavia nový cestný aj železničný most cez Váh, modernizuje sa železničná trať a s tým súvisia prekládky inžinierskych sietí či budovanie privádzačov, nadjazdov a podchodov. To všetko sú investície, ktoré neplatí mesto.

Vizitka mesta

  • Počet obyvateľov: 55 500
  • Rozloha: 8 200 hektárov
  • Hustota osídlenia: 720 na km2
  • Národnostné zloženie: slovenská národnosť 86 %, česká 1,7 %, ostatné 12,3 %
  • Zadlženosť: 19,3 milióna eur
  • Dominantné pamiatky: Trenčiansky hrad, rímsky nápis z roku 179 n. l.
  • Nezamestnanosť: 8,2 percenta

Nový cestný most už bol pre Trenčín životne dôležitý, podľa dopravných prieskumov bol súčasný most vyhodnotený ako najkritickejší úsek v meste, denne tadiaľto prejde asi 22-tisíc áut. Prechádza ním hlavná cesta I/61 Bratislava – Žilina a pri nehode na tomto úseku skolabuje celá doprava. Výstavbu nového mosta cez Váh označila Slovenská správa ciest za jednu z najväčších investícií vo svojej histórii. Náklady na jeho výstavbu majú dosiahnuť asi 40 miliónov eur a väčšinu z nich má hradiť Európska únia.

Výstavba nového železničného mosta súvisí s modernizáciou železničnej trate na úseku medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou. Trať sa v Trenčíne musí vyrovnať, aby sa zmiernili zákruty a vlaky mohli tadiaľ prechádzať rýchlosťou do 160 kilometrov za hodinu. Novému mostu padla za obeť obľúbená letná plaváreň a novú zatiaľ mesto nemá. Je síce postavená v miestnej časti Ostrov medzi kanálom a starým korytom Váhu, ale stále jej chýba prívod vody a elektriny. Tento rok boli Trenčania bez letnej plavárne, novú by mali konečne dobudovať a otvoriť na budúci rok.

„Železnice SR sa zmluvne zaviazali, že uvoľnia zo štátneho rozpočtu 6,5 milióna eur na takzvanú malú stavbu. V rámci nej zabezpečia dopravný prístup do mestských častí Záblatie a Zlatovce, vybudujú infraštruktúru k novej letnej plavárni vrátane rekonštrukcie mosta na Ostrov. V roku 2015 bude môcť byť nová letná plaváreň otvorená,“ povedala Erika Ságová, hovorkyňa mesta.

Pred dvoma rokmi sa Trenčín konečne zbavil obrovského oploteného krátera uprostred mesta, ktoré jeho obyvatelia nazvali Cellerova jama. Pôvodne tu mali stáť podzemné garáže a nákupné centrum, ale po archeologickom náleze investor od svojho zámeru upustil. Štyri roky jama strašila v centre mesta a traumatizovala obyvateľov, teraz je na tomto mieste trávnik.

Mierové námestie je miestom prechádzok, konajú... Foto: SHUTTERSTOCK
Trenčín, Mierové námestie Mierové námestie je miestom prechádzok, konajú sa na ňom aj kultúrne podujatia.

Ďalším zámerom, ktorý vyvolal pobúrenie časti Trenčanov, bola pripravovaná výstavba Auparku kúsok od Cellerovej jamy. Na túto tému sa dokonca uskutočnilo prvé mestské referendum. Bolo však neplatné, pretože sa na ňom nezúčastnila nadpolovičná väčšina voličov. Termín začiatku výstavby Auparku jeho investor niekoľko rokov odkladal. Tento rok sa definitívne rozhodol, že od svojho zámeru odstupuje a obchodné centrum v Trenčíne stavať nebude.

Mestu sa podarilo získať významného investora, japonskú spoločnosť Akebono. V trenčianskom priemyselnom parku plánuje postaviť nový výrobný závod, ktorým rozšíri svoje postavenie na trhu automobilového priemyslu. Túto investíciu Trenčín získal v konkurenčnom boji s priemyselnými parkami v Nitre, Kechneci, ale aj v Českej republike, Maďarsku a Poľsku.

Veľkou bolesťou Trenčína je Mierové námestie. Je to vlastne historické centrum, priamo pod Trenčianskym hradom. O jeho rekonštrukcii sa hovorí už dlhé roky, zatiaľ však stále zostáva len pri slovách. Obnovu a krajší vzhľad by si zaslúžilo aj preto, lebo bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Kandidáti na primátora

Danica Birošová (57), advokátka, nezávislá kandidátka

Richard Rybníček (44), primátor mesta, nezávislý kandidát

Tomáš Vaňo (34), manažér, nezávislý kandidát

Martin Žáčik (41), podnikateľ, Ľudová strana Naše Slovensko

Jozef Žiška (60), technik, nezávislý kandidát

Mestskú radnicu poznačili spory

Spory, konflikty a hádky sa niesli trenčianskou radnicou vlastne počas celého volebného obdobia. Primátorom sa pred štyrmi rokmi stal nezávislý kandidát Richard Rybníček, ktorý inklinuje ku konzervatívnemu názorovému prúdu, väčšinu v mestskom zastupiteľstve však získala strana Smer. Poslanci a primátor len ťažko hľadali spoločnú reč.

Rybníčka pred voľbami v roku 2010 podporil aj Smer, dokonca tak, že stiahol vlastného kandidáta. Bývalý riaditeľ Slovenskej televízie vyhral minulé voľby s obrovským náskokom. Získal vyše 14 600 hlasov, kým predchádzajúci primátor Branislav Celler iba 2 300. Ale už krátko po voľbách sa vyostrilo napätie medzi primátorom a mestským zastupiteľstvom. Poslanci opakovane odmietli rokovať o návrhu na výstavbu nájomných bytov Idea Grande, ktorý predkladal primátor. Rybníček zase odvolal dvoch viceprimátorov, ktorí boli členmi najväčšieho poslaneckého klubu Smer. V júni 2011 prišiel o post viceprimátora Milan Kováčik, o dva roky neskôr aj Rastislav Kudla. Trenčín je bez viceprimátora doteraz.

Primátor Richard Rybníček (vpravo hore) len... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Trenčín, radnica Primátor Richard Rybníček (vpravo hore) len ťažko hľadal s poslancami spoločnú reč.

V júni 2012 poslanci oklieštili primátorovi právomoci, zakázali mu robiť akékoľvek zmeny v rozpočte. O tri mesiace svoj postoj zmenili a umožnili mu meniť rozpočet do výšky maximálne 1 percenta bežných výdavkov štvrťročne. Minulý rok v máji sa poslanci vzdali možnosti sobášiť. Na uzatváranie civilných sobášov zostal len primátor, čomu sa ako hlboko veriaci vyhýbal. Rybníček návrh vetoval a poslancom sa veto nepodarilo prelomiť. V júni 2013 opäť primátorovi obmedzili kompetencie, rozpočet môže meniť maximálne do výšky 0,25 percenta bežných výdavkov. Konflikty pokračovali aj tento rok, v októbri bola napríklad dôvodom na spor pripravovaná rekonštrukcia futbalového štadióna.

Napriek všetkým týmto nedorozumeniam medzi primátorom a poslaneckým klubom Smeru táto strana vyjadrila Rybníčkovi podporu aj v nadchádzajúcich voľbách. Podľa politológa Tomáša Koziaka je to zvláštna situácia, ale v regionálnej politike pochopiteľná.

„Regionálna politika je oveľa viac o riešení konkrétnych problémov, ktoré prináša bežný život. Aj preto sú takéto radikálne kotrmelce oveľa častejšie a bežnejšie. Od poslancov to možno vnímať aj ako vztýčený prst – primátor, ak chceš našu podporu, musíš rešpektovať naše záujmy,“ predpokladá politológ.

Kandidáti na poslancov a koalície

Koalície:

  • KDH, NOVA, SDKÚ-DS, OKS, SaS, Most-Híd, OĽaNO
  • Strana demokratického Slovenska, Národ a spravodlivosť – naša strana

Politické strany:

  • Smer
  • KSS
  • Náš kraj
  • Ľudová strana Naše Slovensko
  • Sieť
  • TIP
  • SNS
  • Nezávislí kandidáti

Anketa: Ako hodnotíte uplynulé obdobie a čo by ste chceli zmeniť?

Pavol Dian (28), servisný technik

Prekáža mi dlhodobé zanedbávanie mestskej časti Zámostie. Taktiež veľmi zlé autobusové spoje, ktoré nie sú napojené na rýchliky. Na druhej strane vítam, že sa v tejto časti Trenčína začalo upratovať, opravovať chodníky a ulice. A takisto, že sa počas tohto volebného obdobia mesto napriek prísnemu šetreniu staralo o ihrisko v mojom okolí. V ďalšom volebnom období by som uvítal väčšiu podporu cyklistov v meste, aj pre tých, ktorí sa chcú pomocou bicykla dostať do práce. Taktiež by prišlo pre bicyklistov vhod, aby pribudlo na území mesta viac stojanov na bicykle na viac monitorovaných miestach. Od budúcich poslancov a vedenia mesta očakávam, že rozšíria možnosti na športové aktivity. Potešilo by ma tiež oživenie trenčianskeho centra podporou rôznorodejších druhov prevádzok.

Peter Janík (61), zamestnanec štátnej správy

Myslím si, že v tomto volebnom období sa v meste urobilo dosť. Zásadnou vecou bolo oddlženie mesta, dlžoba mesta sa veľmi podstatne znížila. Ďalšia vec, ktorá sa tu urobila, je množstvo investičných celkov – od priemyselného parku cez modernizáciu železničnej trate až po výstavbu nových mostov cez Váh. Tieto stavby sú rozpracované, budú dokončené v najbližšej budúcnosti. Čo by som si prial, aby sa v meste ešte realizovalo, je jednoznačne dokončenie trenčianskeho kúpaliska. A tiež, aby sa konečne začalo (a rýchlo dokončilo) vybudovanie železničnej a autobusovej stanice, čo je v podmienkach Trenčína jeden areál. A čo by mňa ako rodeného Trenčana veľmi potešilo, keby sa konečne zrekonštruovalo Mierové námestie.

Darina Gavendová (24), kaderníčka

Teší ma, že v uplynulom volebnom období sa v Trenčíne začalo veľa vecí meniť a budovať. Podľa mňa je to však príliš narýchlo, a keď sa robí niečo príliš narýchlo, môže sa urobiť veľa chýb. Potešilo ma, že mesto ožilo aj kultúrnymi a športovými podujatiami. Bola by som veľmi rada, keby sa v budúcom volebnom období už konečne vyriešila situácia s letnou plavárňou. Nepáči sa mi úroveň autobusových zastávok, mohli by byť čistejšie. Osobne by ma veľmi potešilo, keby sa v meste viac venovali mladým ľuďom a talentom v rôznych oblastiach života. Chýbajú mi napríklad rôzne kadernícke súťaže, ktoré by sa konali v našom meste.

Zuzana Trebichalská (36), na materskej dovolenke

V meste by sa mala určite zlepšiť dopravná situácia. Dúfajme, že ju aspoň sčasti pomôže vyriešiť nový most, ktorý sa stavia. Tento rok Trenčania nemali kam chodiť na kúpalisko, ktoré máme postavené už niekoľko rokov a stále je nefunkčné. Aj keď ho na budúci rok dajú do prevádzky, tak už bude zastarané. Na staré kúpalisko sa nebude dať asi nikdy zabudnúť. Vôbec sa mi nepáči, že v meste sa celé roky nekosila tráva a riadne neudržiavala zeleň, to bolo podľa mňa šetrenie na nesprávnom mieste. Znižovanie dlhu by možno postupovalo pomalšie, ale žili by sme tu v lepšom prostredí. Treba sa viac starať o zeleň, sme pozadu napríklad aj v porovnaní s neďalekým Novým Mestom nad Váhom. Treba sa pozrieť na park pri železničnej stanici aj na lesopark Brezina, kde je tak krásne, ale žiaľ, chýbajú tam oddychové zóny, lavičky, detské ihriská, ako je to napríklad v lesoparku Žilina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #komunálne voľby #zadĺženosť