Starosta je v obci ako premiér

Či bude obec napredovať, závisí nielen od jej starostu, ale aj od zastupiteľstva. Každý má zákonom určené svoje právomoci. Situácia je jednoduchšia, ak nájdu spoločnú reč.

15.11.2014 06:01
komunálne voľby 2010 Foto: ,
Naposledy volili občania primátorov, starostov a mestských a obecných poslancov v novembri 2010.
debata

„Zdá sa, že tieto kompetencie sú vyrovnané. Starosta je skôr výkonným, správnym a daňovým orgánom. Vykonáva dennú, ako keby vládnu miestnu agendu,“ povedal výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.

Komplikácia môže nastať, ak nový starosta a väčšina v zastupiteľstve majú odlišné politické zafarbenie. Podľa Turčányho to však nemusí znamenať problém. „Vždy je to o tom, ako si nastavia vzťahy medzi sebou. Žiadny zákon nemôže stanoviť, ako sa k sebe majú ľudia správať a ako sa majú správať politické subjekty k starostovi a naopak,“ zhodnotil Turčány.

Starosta je štatutárnym orgánom obce. Zastupuje obec vo vzťahu k štátnym orgánom, k právnickým a fyzickým osobám. Vydáva pracovný a organizačný poriadok obecného úradu a poriadok odmeňovania zamestnancov obce. Zvoláva a vedie zasadnutia zastupiteľstva a obecnej rady a podpisuje ich uznesenia.

Môže tiež pozastaviť výkon uznesenia zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre obec zjavne nevýhodné. V prípade, že starosta uznesenie nepodpíše, zastupiteľstvo ho môže trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov potvrdiť. Výkon potvrdeného uznesenia starosta nemôže pozastaviť. Ak obecné zastupiteľstvo uznesenie nepotvrdí do dvoch mesiacov od jeho schválenia, uznesenie stráca platnosť.

Úlohou obecného zastupiteľstva je schvaľovanie rozpočtu obce, kontroluje jeho čerpanie a schvaľuje záverečný účet. Určuje zásady hospodárenia a nakladania s majetkom obce a majetkom štátu, ktorý užíva. Schvaľuje tiež územný plán a koncepcie rozvoja jednotlivých oblastí života obce. Rozhoduje o zavedení a zrušení miestnej dane alebo poplatku a rozhoduje o prijatí úveru alebo pôžičky.

Zastupiteľstvo tiež vyhlasuje miestne referendum o najdôležitejších otázkach života a rozvoja obce a zvoláva zhromaždenie obyvateľov. Schvaľuje dohody o medzinárodnej spolupráci, členstvo obce v medzinárodnom združení.

Zastupiteľstvo určuje plat starostovi, prerokovať ho musí raz ročne. Ďalej volí a odvoláva hlavného kontrolóra, určuje rozsah výkonu funkcie hlavného kontrolóra. Schvaľuje štatút obce, zásady odmeňovania poslancov. Zriaďuje a kontroluje rozpočtové a príspevkové organizácie. Na návrh starostu vymenúva a odvoláva vedúcich týchto organizácií. Rovnako môže zakladať a rušiť obchodné spoločnosti a schvaľuje zástupcov obce do ich štatutárnych a kontrolných orgánov. Udeľuje čestné občianstvo obce, obecné vyznamenania a ceny.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obce #starosta #zastupiteľstvá #komunálne voľby