Levičania môžu voliť v rukaviciach. Pre žltačku

Jednorazovými rukavicami sú vybavené volebné miestnosti v Leviciach a Zlatých Moravciach. Určené sú pre voličov.

15.11.2014 07:00
debata

Dôvodom je epidémia žltačky, ktorá sa v týchto mestách a ich okolí rozšírila. Členom volebných komisií však v tento deň pribudla práca navyše. Priestory miestností budú musieť vyčistiť počas dňa až niekoľkokrát. V Leviciach si na to samospráva najala upratovaciu službu.

Prísne opatrenia pre túto oblasť nariadil Úrad verejného zdravotníctva. Volebné komisie si podľa jeho príkazov v spolupráci s okresnými hygienikmi zabezpečili dezinfekčné prostriedky, spreje, rukavice. Budú musieť pravidelne čistiť stoly, kľučky na dverách a všetky veci, s ktorými voliči prichádzajú do kontaktu.

„V obciach s prebiehajúcou epidémiou odporúčame dezinfekciu miestností, chodieb, toaliet účinnými prostriedkami, napríklad prípravkami s obsahom chlóru. Na dezinfekciu rúk možno použiť alkoholové dezinfekčné prípravky s obsahom 70 až 90 percent alkoholu,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

V Leviciach zabezpečili hygienici spolu s mestom upratovaciu službu. „Máme dva volebné obvody a 43 volebných okrskov, táto služba bude v každom z nich,“ dodal primátor Štefan Mišák.

Volebné komisie budú mať dezinfekčné utierky a spreje, voličom budú ponúkať jednorazové rukavice, s ktorými môžu odvoliť bez toho, aby prišli rukami do priameho kontaktu s prostredím. Tieto opatrenia chránia nielen zdravie samotných voličov a členov komisií, ale aj školákov a učiteľov, keďže drvivá väčšina volebných miestností je v školách. Deti sa do nich vrátia v utorok 18. novembra.

Ohnisko epidémie žltačky v okrese Levice je v obci Šalov, kde od 21. augusta do 13. októbra ochorelo 53 obyvateľov. Odtiaľ sa choroba preniesla pravdepodobne najprv do Želiezoviec a potom do obchodných domov v Leviciach. Väčšina chorých z Levického okresu je v izolačke na infekčnom oddelení nitrianskej nemocnice. Títo pacienti sa na voľbách nezúčastnia.

V celom Nitrianskom kraji bolo hlásených dosiaľ 99 ochorení na vírusovú hepatitídu typu A (VHA). „Z toho 94 ochorení je v rámci dvoch epidémií v okresoch Zlaté Moravce, kde je 30 prípadov, a Levice, kde je 67 prípadov. Ochorenia sa vyskytujú v rodinách s nízkym hygienickým štandardom, kde dochádza ľahko k ich šíreniu z dôvodu nízkych hygienických návykov,“ podotkla Skalická.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Levice #Zlaté Moravce #komunálne voľby