Komunálne voľby poznačilo kupovanie hlasov, niekde sa hlasovalo dlhšie

Komunálne voľby na Slovensku poznačili prípady kupovania voličských hlasov, niektoré miestnosti ostali otvorené dlhšie.

15.11.2014 07:00 , aktualizované: 20:45
komunálne voľby Foto: ,
Momentka z priebehu volieb v Oponiciach.
debata (11)

Voľby sa nekonali vo všetkých 2 926 obciach. Pre tieto voľby vytvorili 5 989 volebných okrskov. Volebných miestností bolo napokon iba 5 986, lebo v troch obciach voľby vôbec neboli. Ide o obce Ižipovce (okres Liptovský Mikuláš), Ondavka (okres Bardejov) a Harakovce (okres Levoča), pretože v nich nepodali kandidačné listiny pre voľby poslancov zastupiteľstva a ani starostu obce.

V 14 obciach nezvolili celé zastupiteľstvo, v šiestich obciach nevolili starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. Voľby sa tu preto budú opakovať. Nové voľby vyhlási do 14 dní od vyhlásenia výsledkov volieb predseda národnej rady. Pravdepodobne budú na prelome februára a marca. Do zvolenia nových obecných zástupcov vedú obce tí, čo boli zvolení v predošlých voľbách.

Priebežné neoficiálne výsledky volieb zverejní štatistický úrad v sobotu po 20:00 na www.statistics.sk a www.volbysr.sk. Definitívne výsledky zverejní ÚVK v nedeľu 16. novembra.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

Celý priebeh komunálnych volieb sme sledovali na Pravda.sk online:

20.45 V košickej mestskej časti Luník IX zavorili volebnú miestnosť, v ktorej sa hlasovalo najdlhšie.

20.29 V Žiline sa volilo pokojne a bez podnetov, mestská volebná komisia očakáva účasť nad 50 percent. „Občania pristúpili k voľbám zodpovedne. Nedostali sme žiadne podnety a neriešili sme ani žiadne problémy či výtržnosti. Očakávame, že účasť bude nad 50 percent,“ uviedla 20 minút pred uzavretím volebných miestností predsedníčka mestskej volebnej komisie Marta Moravcová.

20.26 Voľby v Nitre nesprevádzali žiadne porušenia volebného zákona. Na mestskú volebnú komisiu prišli nejaké podnety, no ukázali sa ako nedôvodné. Skonštatoval to predseda mestskej volebnej komisie Peter Madleňák. Účasť zatiaľ nechcel odhadovať. Informácie z jedného z okrskov hovoria o nižšej účasti ako v minulých voľbách. Voliť tam prišlo napriek optimistickým dopoludňajším číslam približne 20 percent voličov

Komisia riešila len tri vážnejšie podnety od občanov. Jeden poukazoval na nevhodné oblečenie člena volebnej komisie, ktorý sa musel pre vulgárny nápis na mikine prezliecť.

Pozornosť komisie tiež upútal údajný volebný leták na stole v jednom z volebných okrskov. To, čo sa pôvodne javilo ako porušenie moratória, bolo nakoniec krátením si chvíle jedného z členov komisie. Volebný deň si spríjemňoval vyplňovaním krížovky v časopise a nevšimol si, že sa vedľa nej nachádzala aj výzva na voľbu jedného z kandidátov.

Strana Sieť upozornila na možnú manipuláciu volieb vo volebnom obvode číslo tri v Krškanoch. Niekto údajne radil voličom za plentou, nakoniec sa ukázalo že to bol sprievodca negramotného občana.

20.00 Takmer všetky volebné miestnosti na Slovensku sa uzatvorili. Výnimkou sú miestnosti na košickom Luníku IX a vo Svinej, kde museli dočasne prerušiť voľby, tam sa ešte hlasuje. Voliť sa bude dlhšie aj v mestskej časti Ružinov, kde v ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici okolo 18:00 vypadol elektrický prúd. Ako potvrdila hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová, volebné miestnosti v škole na Drieňovej budú otvorené o 15 minút dlhšie, teda do 20:15.

Hlasovanie predĺžili do 20:38 v časti Luník IX. Dôvodom bolo prerušenie volieb okolo obeda na 38 minút, lebo v jednej z volebných miestností zistili, že jedna z voličiek za plentou opisovala z papierika, koho má voliť za starostu a za poslancov.

V obci Svinia v Prešovskom okrese prerušili voľby krátko pred 17:00. Volebná komisia tu zistila, že vo volebnej miestnosti majú voliči lístočky s číslami, koho majú krúžkovať. Preto volebnú miestnosť zatvorili na 45 minút a hlasovať sa tam musí dať do 20:45, informovala predsedníčka miestnej volebnej komisie Helena Kollárová.

19.42 Voľby sú v Banskej Bystrici pokojne a bez incidentov. Ako uviedol predseda mestskej volebnej komisie Pavel Žitňan, zatiaľ najväčší problém, ktorý zaznamenali, bola nevyžiadaná SMS od jedného kandidáta na poslanca s výzvou voliť ho, ktorú dostala členka jednej okrskovej volebnej komisie. „Oznamovateľka to ohlásila na polícii, ktorá to preveruje,“ povedal Žitňan.

19.41 Napriek dopoludňajším optimistickým odhadom nebude volebná účasť v Trnave lámať rekordy. Dopoludnia v niektorých volebných miestnostiach museli voliči čakať v radoch, popoludní bola účasť na voľbách nižšia. Dve hodiny pred zatvorením volebných miestností odhadol predseda mestskej volebnej komisie Jozef Nádaský účasť na 20 percent. Dodal však, že medzi jednotlivými okrskami sú dosť veľké rozdiely.

19.38 Porušenie zákona počas volieb v Púchove konštatovala Ústredná volebná komisia. Na obvodnú volebnú komisiu telefonoval nespokojný volič, že niektorí členovia okrskovej komisie si zapisujú do zošita mená a dátumy narodenia tých, čo prišli voliť a dokonca si zaznamenávajú aj čas, kedy prišli odovzdať hlas. Prípadom sa už zaoberá aj štátna polícia. Prečítajte si viac v článku Voľby v Púchove preveruje polícia.

18.44 V obci Svinia v Prešovskom okrese prerušili krátko pred 17:00 voľby. Volebná komisia zistila, že vo volebnej miestnosti majú rómski voliči lístočky s číslami, koho majú krúžkovať. Je podozrenie, že im tieto lístočky rozdal niekto v sobotu, čím by bolo porušené volebné moratórium.

Do Svinej prišli členovia okresnej volebnej komisie a polícia a na 45 minút prerušili voľby. O tento čas sa voľby v Svinej predĺžia. Potvrdila to predsedníčka miestnej volebnej komisie Helena Kollárová.

Situáciu bol preveriť aj člen obvodnej volebnej komisie Jozef Kislík. Rovnako potvrdil, že volebnú miestnosť museli uzavrieť a prípad ďalej prešetrujú.

18.37 Ku kupovaniu hlasov vo Zvolene malo podľa informácií Pravdy dôjsť pred tamojším mestským úradom, v ktorom sa nachádza jeden z volebných okrskov. Čo presne sa stalo, nie je nateraz známe.

„Videli sme len, že pred úradom boli nejaké malé hlúčiky ľudí, potom prišla polícia, niečo sa ich vypytovala, následne niekoho brali do auta a odišli. Čo konkrétne sa udialo, nevieme,“ popísala situáciu zapisovateľka mestskej volebnej komisie Renata Orthová.

Určité informácie majú len z podnetu okrskovej komisie, že medzi občanmi pred budovou mestského úradu nejaké skutočnosti naznačovali podozrenie z kupovania hlasov. Nahlásiť to mal okrskovej komisii občan, ktorý údajne niečo podozrivé videl alebo počul.

Viac podrobností neposkytuje ani polícia. „Môžem potvrdiť, že polícia vo Zvolene prijala podnet v súvislosti s volebnou korupciou. Prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra, avšak v tejto chvíli nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

18.35 V niekto­rých bratislavských okrskoch sa vo volebných miestnostiach tvoria rady. Voliči sú za plentami dlhšie, volených zástupcov totiž v Bratislave označujú až na štyroch hlasovacích lístkoch. Takúto situáciu majú napríklad v Devínskej Novej Vsi i na niektorých miestach v Starom Meste.

„Ľudia sú zmätení množstvom volebných lístkov,“ vysvetlil člen piatej okrskovej komisie v Devínskej Novej Vsi Róbert Terlanda. Pripája sa aj hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová, podľa ktorej sa na niektorých miestach v Starom Meste tvorili rady. Voľby v spomenutých okrskoch sú inak pokojné a bez problémov.

18.14 Polícii sa podarilo zachytiť ďalší prípad volebnej korupcie, tentoraz v Kremnici. Prípad sa vyšetruje a dokumentuje, informovala o tom zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. Vyplýva to z informácií, ktoré zapisovateľka ÚVK získala od polície.

Ešte pred obedom sa polícii podarilo zdokumentovať prípad kupovania hlasov vo Zvolene, pričom Chmelová predpokladá, že sa v tomto prípade podarilo už aj pripraviť vznesenie obvinenia.

Prezident Andrej Kiska, prezidentova manželka...
Prenosná urna počas komunálnych volieb v...
+16Prvý volič na ZŠ Sitnianska 32 v Banskej Bystrici.

18.13 Prvé priebežné výsledky možno očakávať približne hodinu a pol po zatvorení volebných miestností, teda okolo 21:30. Povedala topredsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Upozornila, že ide o odhad a všetko závisí od práce volebných komisií a kvality volebných zápisníc. Celkové výsledky volieb možno podľa Benkovičovej očakávať v nedeľu 16. novembra na obed.

17.36 Polícia v Prešovskom kraji od rána dostala 18 podnetov na porušovanie zákona v súvislosti s voľbami. V 16-tich prípadoch sa podozrenie nepotvrdilo. Dva prípady polícia prijala a preveruje ich, informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Polícia preveruje oznámenie, že v obci Torysa v okrese Sabinov jeden z kandidátov kupoval v krčme alkohol voličom s tým, aby mu dali svoj hlas. Ďalší prípad nahlásila občianska z Vranova nad Topľou, ktorá oznámila na polícii, že ju ovplyvňovali kandidáti na poslancov a snažili sa ju presvedčiť, aby ich volila.

17.29 V obci Jasov pri Košiciach, ktorej zhruba polovica voličov sú Rómovia, je podľa zapisovateľky miestnej volebnej komisie Gabriely Bauerovej všetko v poriadku a nezaznamenali podozrenia o kupovaní hlasov.

16.27 V obci Dulová Ves v okrese Prešov mali o 14:00 takmer 27-percentnú účasť v komunálnych voľbách. V zozname voličov je zapísaných 643 ľudí, k urnám od rána prišlo 172 voličov. Najväčší nápor voličov ešte očakávajú, a to po bohoslužbe, povedala predsedníčka volebnej komisie Nataša Menyköová. Ako obyvateľka novej obytnej štvrte Vlčie doly uviedla, že o voľby prejavuje veľký záujem práve táto časť ľudí, lebo im chýbajú rôzne služby. Doteraz už volilo z tejto novej časti obce okolo 40 percent voličov.

16.25 Občania Polomky v okrese Brezno majú zatiaľ väčší záujem o komunálne voľby než o súbežné miestne referendum o zriadení obecnej polície. Ako uviedla podpredsedníčka miestnej referendovej komisie Emília Oravkinová, hlasovať v referende prišlo o niečo viac ako polovica účastníkov volieb.

16.24 Banskobys­tričania sa meno nového primátora a poslancov dozvedia až po spočítaní hlasov, v Michalkovej pri Zvolene poznajú starostu aj všetkých troch obecných poslancov už od otvorenia volebnej miestnosti. Viac sa dočítate v článku Bystričania budú v napätí, v Michalkovej majú jasno.

15.48 Polícii sa podarilo zmariť kupovanie hlasov voličov vo Zvolene. Ako pre médiá potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová, ide o prípad možného kupovania hlasov, o ktorom ÚVK a následne aj médiá ráno informoval viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel.

Polícia podľa Chmelovej zdokumentovala prípad kupovania hlasov vo Zvolene, podarilo sa jej “prichytiť pri čine, zdokumentovať a hneď vzniesť aj obvinenie“. Hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová potvrdila, že polícia vo Zvolene prijala podnet v súvislosti s volebnou korupciou, prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra, avšak v tejto chvíli nemôže poskytnúť bližšie informácie.

15.19 O staros­tovi Šoporne v okrese Galanta by za určitých okolností mohli rozhodnúť cudzinci. V zozname voličov ich je v treťom okrsku zapísaných až 206. Ide o ľudí s exoticky znejúcimi menami, ktorých dedinčania ani nepoznajú. "Ich zoznam dodala na obecný úrad cudzinecká polícia, obecný úrad ich zaradil do zoznamu voličov, a keď prídu, tak dostanú hlasovací lístok a môžu voliť,“ povedal o cudzincoch s trvalým pobytom v Šoporni predseda miestnej volebnej komisie Jozef Práznovský.

15.15 Mestská volebná komisia v Košiciach prerokovala päť podnetov, týkajúcich sa volieb. Ako informoval predseda mestskej volebnej komisie Matúš Lemeš, zaoberali sa podnetom o „bezprecedentnej volebnej kampani jedného z kandidátov na košického primátora, podľa ktorého preklasifikovanie voľby primátora na referendum o šéfovi parlamentu nemá v novodobej histórii obdobu“. „Komisia vzala podnet na vedomie. Skutočnosti uvedené v podnete samé o sebe nepredstavujú porušenie zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí,“ povedal Lemeš.

Košická mestská volebná komisia vzala na vedomie aj podnet, že na košickom magistráte v stojane určenom výhradne na uloženie bezplatného periodika Zajtrajšie noviny boli uložené volebné materiály jedného z kandidátov na primátora. Materiály po upozornení odstránili.

Komisia sa zaoberala aj podnetom o tom, že Košičanom prichádzajú SMS s odporúčaniami, koho voliť za primátora Košíc, starostu a poslancov v mestskej časti Starom Meste. Podnet bol doručený zapisovateľovi v piatok 14. novembra e-mailom. MVK vzala podnet na vedomie. Konštatuje, že to predstavuje porušenie volebného zákona osobou, ktorá ich zasiela, resp. ktorá za to zodpovedá, a to bez ohľadu na pravdivosť, alebo nepravdivosť zasielanej informácie. Komisia zvažuje postúpenie podnetu príslušným orgánom.

Členovia košickej mestskej volebnej komisie, ktorí sú v teréne, preverili podnet týkajúci sa podozrenia z porušenia moratória v košickej mestskej časti Pereš, kde kandidátka umiestnila svoj volebný billboard len pár metrov od budovy, v ktorej je volebná miestnosť. Podnet postúpili košickej obvodnej volebnej komisii.

Voliči v tradičnom miestnom kroji počas... Foto: SITA, Ján Viazanička
komunálne voľby, Podkonice Voliči v tradičnom miestnom kroji počas volebného aktu v Podkoniciach.

15.13 V bratis­lavskej Záhorskej Bystrici je o komunálne voľby záujem už od rána. Ľudí neodrádza ani fakt, že na starostu mestskej časti kandiduje len jeden uchádzač. Občania okrem starostu totiž volia aj poslancov do miestneho a mestského zastupiteľstva i primátora hlavného mesta. Podľa predsedníčky jednej z okrskových komisií Anny Špányiovej voliť chodia starší občania i mladí. „Tu je zaužívané, že chodia voliť celé rodiny,“ priblížila.

14.42 V centre mesta Žilina je aj volebná miestnosť pre ľudí bez domova. „Volebný okrsok číslo 1 je určený pre obyvateľov, ktorí nemajú upresnený trvalý pobyt v Žiline,“ hovorí Anna Perkovičová z volebnej komisie. Zapísaných je tam približne 1500 voličov. Prečítajte si viac: Žilinský okrsok číslo 1 je pre ľudí bez adresy.

14.12 Starosta Horných Lefantoviec Anton Bódi patrí k tým starostom, ktorých funkčné obdobie je aspoň tak staré, ako demokracia na Slovensku alebo ako samostatná Slovenská republika a teraz sa rozhodli to zavesiť na klinec. Viac sa dočítate v kurzíve Pri povodni ratoval iných, na svoj dom zabudol.

13.43 V obci Šalov v okrese Levice chodia ľudia napriek epidémii žltačky voliť ako po minulé roky. „Výskyt žltačky volebnú účasť dosiaľ neovplyvnil,“ povedala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Alžbeta Čerbová.

Voliči sa podľa nej nemajú čoho obávať, priestory nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach vydezinfikovať. Každý volič má tiež k dispozícii dezinfekčné prostriedky aj vlastné pero, aby sa minimalizovalo riziko šírenia ochorenia.

13.41 Niektorí obyvatelia Jasovskej ulice v bratislavskej Petržalke volili tých, ktorí im môžu pomôcť bojovať proti výstavbe polyfunkčného súboru Domino.

Obyvateľ Jasovskej ulice 2 Marián Glienda povedal, že pri výbere sa rozhodoval podľa toho, kto proti Dominu bojuje. Gabriela Szabová z Jasovskej ulice 10 vysvetlila, že pri voľbách ju „vo veľkej miere poslanci neovplyvnili, ale páči sa jej, že majú záujem, že sú zainteresovaní a snažia sa v prospech občanov“.

„Poslanci ma neovplyvnili, ja som priamo v zbore aktivistov, ktorí bojujú proti tejto stavbe. Sú tam niektorí, ktorí kandidujú za poslancov, a tým som dal svoj hlas, aby sa tam dostali a aby sa im to podarilo dotiahnuť do víťazného konca,“ komentoval Martin Szabo z Jasovskej 10.

„Pri týchto voľbách som sa rozhodovala podľa toho, ktorí ľudia sa postavili za našu vec, to znamená, že budem voliť tých kandidátov, ktorí nám môžu pomôcť v boji proti Dominu, tých, ktorí sa postavili za naše úsilie proti výstavbe polyfunkčného súboru, ktorý považujeme za nevhodný,“ uviedla Monika Voleková z Jasovskej 2.

13.39 Čachtičanov čaká ťažké rozhodovanie. Doterajšia starostka Anna Ištoková vo funkcii končí a jej nasledovníkom sa chce stať až dvanásť kandidátov. Do poslednej chvíle mnohí voliči v obci s 3800 obyvateľmi nevedia, koho z nich si vybrať. Viac si prečítajte v článku Voľby v Čachticiach sú o dvanástich kandidátoch.

12.41 Kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko tiež odvolil.

12.36 V košickej mestskej časti Luník IX prerušili voľby po tom, čo zistili, že jedna z voličiek za plentou opisovala z papierika, koho má voliť za starostu a za poslancov. Ako uviedla predsedníčka miestnej volebnej komisie Alena Straková, prišli na to náhodou. Vo volebnej miestnosti boli plenty na tajné hlasovanie umiestnené napravo a naľavo od uličky a dverí do kuchynky, kam si členovia volebnej komisie chodili variť kávu. Z uličky bolo vidieť za plenty, a tak všimli, že jedna volička má lístok.

„Našli sme u nej lístoček, na ktorom mala napísané, koho má voliť za starostu a za poslancov. Zavolali sme na políciu a dočasne sme voľby prerušili,“ povedala Straková. Doložila, že to ohlásili aj okresnej volebnej komisii. Policajti ženu vypočuli, podľa neoficiálnych informácií jej lístok dal otec jedného z kandidátov na starostu. Situáciu rieši košická okresná i mestská volebná komisia.

Po 38 minútach voľby pokračovali. O tento čas sa voľby na košickom Luníku IX predĺžia. Podľa viacerých Rómov, ktorí postávali a diskutovali pred materskou školou, kde je volebná miestnosť, mala predsedníčka najprv voličku upozorniť a nezastavovať voľby. „Veď ak si človek dačo nepamätá, je normálne, že si to napíše na lístok,“ tvrdili Rómovia.

12.31 Volebný lístok do urny vhodil kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik.

Milan Ftáčnik vhadzuje volebnú obálku do urny

Kandidát na post primátora Bratislavy Milan... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Ftáčnik, komunálne voľby Kandidát na post primátora Bratislavy Milan Ftáčnik počas volebného aktu na ZŠ Matky Alexie.

12.20 V obci Svinia v Prešovskom okrese, kde žije početná rómska komunita, prišlo počas prvých troch hodín k volebným urnám viac ako desať percent voličov z celkového počtu 1 104.

Ako uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie vo Svinej Helena Kollárová, záujem o komunálne voľby je medzi voličmi veľký. Z rómskej komunity bolo podľa nej zatiaľ voliť málo ľudí, „ale na nich je to ešte priskoro”. Volebná komisia neprijala doteraz žiadne podnety, že by dochádzalo v obci k porušovaniu volebného moratória, alebo kupovaniu voličských hlasov.

12.15 Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal odvolil vo volebnej miestnosti v Bratislave.

12.13 Obyvatelia Dolného Dubového v okrese Trnava si volia len poslancov obecného zastupiteľstva. O miesto starostu sa tu po prvýkrát v novodobej histórii neuchádza nikto. Predsedníčka miestnej volebnej komisie Darina Bugriová pripúšťa, že sa to prejaví aj na volebnej účasti a voličov príde menej. Pred štyrmi rokmi sa o starostovskú stoličku uchádzali štyria kandidáti.

10.58 Prezident SR Andrej Kiska prišiel odvoliť do Popradu v sprievode manželky Martiny a syna Viktora na popradský mestský úrad, kde bola volebná miestnosť. Podľa jeho slov by volebné miestnosti mali navštíviť všetci, ktorým na osude mesta, v ktorom žijú, záleží.

Ako povedal, kandidátov na popradského primátora pozná, vďaka tomu sa mu volilo ľahšie. Tohtoročné komunálne voľby označil za férové a demokratické. Je presvedčený o tom, že tí, ktorí k urnám nepristúpia a len hodnotia, sú najhoršími kritikmi. On sám je pravidelným voličom, nevolil len vtedy, keď dlhodobo pracoval v zahraničí.

Prezident Andrej Kiska, prezidentova manželka... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Kiska, komunálne voľby Prezident Andrej Kiska, prezidentova manželka Martina so synom Viktorom počas volebného aktu v Poprade.

10.54 Na poriadok, nerušené hlasovanie a sčítanie hlasov bude počas celého dňa dohliadať niekoľko tisíc policajtov. Podľa vyjadrenia viceprezidenta Policajného zboru sú zatiaľ voľby pokojné. Polícia k voľbám dostala vyše 200 rôznych podnetov, nie všetky však súviseli s trestnými činmi a priestupkami a polícia ich preto postúpila iným orgánom, napríklad ÚVK.

V teréne sú policajné hliadky, slúžia aj príslušníci kriminálnej polície a v prípade potreby sú pripravené i špeciálne policajné útvary a pyrotechnici.

10.52 Polícia preveruje jeden prípad možného kupovania hlasov, povedal viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. “V niektorých regiónoch sa to stáva opakovaným javom. Samozrejme, polícia je pripravená aj na tento variant. Dokonca sme tieto trestné činy riešili už pred voľbami, pred oficiálnou kampaňou,“ upozornil policajný viceprezident.

Doplnil, že v jednom prípade už rozhodol súd. “Viaceré trestné konania prebiehajú, dokonca aj dnes sme dostali také podanie, to znamená, že protikorupčná jednotka v danom regióne je vonku a dokumentuje takýto prípad,“ zdôraznil Ábel.

9.56 V košickej mestskej časti Pereš riešia podnet pre podozrenie porušenia moratória kandidátkou na starostku. Kandidátka umiestnila len pár metrov od budovy, kde je volebná miestnosť, svoj predvolebný billboard. Polícia si ho odfotila a urobila zápis. Príslušník policajného zboru informoval predsedu miestnej volebnej komisie Jaroslava Lengyela, že zápis postúpia nadriadenému orgánu. Uviedol, že oni nemôžu billboard odstrániť.

„Volebná komisia sa tým zaberala a kandidátku som informoval. Tvrdila, že ona to konzultovala s právnikom a podľa nej nejde o porušenie volebného moratória,“ povedal Lengyel. Doložil, že situáciu si overoval aj u košickej mestskej volebnej komisie.

„Boli sme to preveriť priamo na mieste. Zákon však nerieši otázku, čo je bezprostredná blízkosť. My sme to vyhodnotili, že to nie je porušenie zákona a porušenia moratória,“ povedal predseda mestskej volebnej komisie Matúš Lemeš.

9.46 Účasť voličov na košickom sídlisku Luník IX. je zatiaľ vysoká. Voľby, ktoré sa vždy konali na miestnom úrade, museli pre jeho rekonštrukciu presunúť do materskej školy. Členovia volebnej komisie musia kvôli zvýšenému záujmu regulovať počet voličov, do miestnosti ich púšťajú po troch. Predseda miestnej volebnej komisie informoval, že zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy ani podozrenia o kupovaní hlasov.

9.42 Po deviatej hodine odvolil ďalší kandidát na primátora Košíc Rudolf Bauer s manželkou. Vyjadril sa, že dúfa vo vyššiu volebnú účasť ako v komunálnych voľbách pred štyrmi rokmi.

Súčasný starosta košickej mestskej časti Západ... Foto: Boris Macko, Pravda
Bauer, komunálne voľby Súčasný starosta košickej mestskej časti Západ Rudolf Bauer bol spolu s manželkou voliť o deviatej.

9.32 Chatári z Vysokých Tatier sa voliť chystajú. Zhodli sa na tom, že počasie im praje. O vyslanie členov volebných komisií s urnami na chaty nežiadali, bolo by to komplikované.

Peter Petras z Rainerovej chaty je presvedčený, že tí, ktorí záujem o občianske záležitosti majú, sa dole vyberú. Zostup dole pre chatárov problémom nie je, záleží od ich času a vôle. Myslí si to aj Marcela Štefániková z Chaty pod Soliskom. Za výhodu považuje to, že voľby sa konajú mimo sezóny, turistov je teraz ešte menej.

8.37 Hlasovanie sa začalo pokojne a bez problémov. Médiá o tom informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. ÚVK podľa jej zapisovateľky dostáva priebežne nové a nové podnety. Medzi najnovšie patria sťažnosti občanov na to, že im okrskové volebné komisie nechcú povoliť, aby mohli pozorovať hlasovanie a sčítanie hlasov.

8.20 Odvoliť do volebnej miestnosti v Košiciach prišiel kandidát na primátora Richard Raši spolu s manželkou a 5-ročnou dcérou. Podľa vlastných slov dúfa, že účasť vo voľbách presiahne 40 percent.

Súčasný košický primátor Richard Raši bol spolu... Foto: Boris Macko, Pravda
Raši, komunálne voľby Súčasný košický primátor Richard Raši bol spolu s manželkou Máriou a dcérkou Romankou voliť o ôsmej ráno v mestskej časti Barca, kde býva.

8.03 Jednorazo­vými rukavicami sú vybavené volebné miestnosti v Leviciach a Zlatých Moravciach. Určené sú pre voličov. Dôvodom je epidémia žltačky, ktorá sa v týchto mestách a ich okolí rozšírila. Viac sa dozviete v článku Levičania môžu voliť v rukaviciach. Pre žltačku.

8.01 Do skončenia hlasovania platí informačné moratórium. Počas moratória zákon zakazuje v médiách a v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí zverejňovať alebo vysielať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom.

Členovia volebných komisií a pracovníci odborných útvarov až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania nesmú informovať o priebehu ani o čiastkových výsledkoch volieb. Moratórium platí aj na zverejňovanie výsledkov prieskumov k obecným voľbám.

7.38 Podľa politológa v obciach a menších mestách sa bude občan rozhodovať predovšetkým na základe osobnej znalosti a v stredne veľkých a krajských mestách zohľadňuje aj politické preferencie. „Treba však uvážiť, že aj výpovedná hodnota straníckych nominácií a preferencií je znížená často širokými koalíciami, kde každá líška svoj chvost bude chváliť,“ doplnil politológ. Viac si prečítajte v článku V sobotu sa uzavrie boj o radnice.

Prvý volič na ZŠ Sitnianska 32 v Banskej Bystrici. Foto: SITA, Ján Viazanička
komunálne voľby Prvý volič na ZŠ Sitnianska 32 v Banskej Bystrici.

7.34 Volič, ktorý nevie sám upraviť lístok, môže za plentu vziať aj iného voliča, ktorý mu lístok upraví a vhodí do schránky. Nemôže to byť člen volebnej komisie. Ak má volič zdravotné problémy, môže požiadať o voľbu mimo volebnej miestnosti. V tom prípade k nemu prídu členovia komisie s prenosnou schránkou.

7.31 Hlasuje sa za plentou. Ak tam volič nepôjde, komisia mu hlasovanie neumožní. Pri voľbe starostu alebo primátora možno zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov možno zakrúžkovať aj viacerých, maximálny počet musí byť uvedený na lístku. Ak volič označí viac kandidátov, ako je povolené, jeho lístok je neplatný. Hlasovacie lístky vloží do obálky, ktorú vhodí do volebnej schránky.

7.28 Po vyznačení v zozname volič dostane hlasovacie lístky a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce alebo mesta. Ak je volič z Bratislavy alebo Košíc, dostane štyri hlasovacie lístky. Prvý pre voľby primátora mesta, druhý pre poslancov mestského zastupiteľstva, tretí pre starostu mestskej časti a štvrtý pre poslancov miestneho zastupiteľstva.

Ak je volič z iných miest, upravuje dva lístky. Prvý pre voľby starostu (primátora), druhý pre poslancov zastupiteľstva. Volič krúžkuje poradové čísla kandidátov.

7.23 Volič sa po príchode do volebnej miestnosti preukáže preukazom totožnosti – občan SR občianskym preukazom a cudzinec s trvalým pobytom v SR povolením na pobyt. Ak je volič zapísaný v zozname voličov a občiansky preukaz napríklad stratil alebo ho má neplatný, môže sa volebnej komisii preukázať aj iným dokladom totožnosti. Ak však nie je zapísaný v zozname voličov, napríklad preto, že sa presťahoval, potrebuje určite platný občiansky preukaz.

7.16 Voliť môžu aj cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Pre všetkých približne 4,4 milióna voličov platí, že v deň volieb musia dosiahnuť vek minimálne 18 rokov.

Voliť nemôžu podľa zákona tí, ktorým zákon obmedzuje osobnú slobodu z dôvodu ochrany zdravia ľudí, ďalej väzni a ľudia s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony alebo zbavení tejto spôsobilosti. Vo voľbách do orgánov samosprávy obcí volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov. Z tohto dôvodu sa dá voliť len v mieste trvalého bydliska.

7.00 Volebné miestnosti sa otvorili vo všetkých obciach. V Malej Lodine (okres Košice-okolie) sa otvorili volebné miestnosti už o 5:00 a od 6:00 sa dá hlasovať v obciach Lazany (okr. Prievidza), Skalka nad Váhom (okr. Trenčín), Veľká Hradná (okr. Trenčín), Skalité (okr. Čadca), Vyšná Šebastová (okr. Prešov) a Košická Polianka (okr. Košice-okolie).

11 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby