Žilinský okrsok číslo 1 je pre ľudí bez adresy

V centre mesta Žilina je aj volebná miestnosť pre ľudí bez domova. "Volebný okrsok číslo 1 je určený pre obyvateľov, ktorí nemajú upresnený trvalý pobyt v Žiline," hovorí Anna Perkovičová z volebnej komisie. Zapísaných je tam približne 1500 voličov.

15.11.2014 14:39
komunálne voľby Foto: ,
Volebná miestnosť v Žiline pre ľudí bez domova.
debata

Bezdomovci, alebo ľudia, ktorí sa vrátili z väzenia, ale aj takí, čo dlhodobo žijú v zahraničí a keď prídu na Slovensku, bývajú u príbuzných. „Každý má právo voliť a využil som to. Bol som v Anglicku osem rokov, vrátil som sa a kým si vyriešim situáciu, bývam zatiaľ u syna,“ povedal Jaroslav Ďurana.

Iba mesto Žilina, zatiaľ bez upresnenej adresy, má ako trvalé bydlisko uvedené v dokladoch aj Bartolomej Schwarz. „Odsťahoval som sa zo starého bydliska a v priebehu troch mesiacov budem mať nový trvalý pobyt. Ale mám bývať mám kde, pomáham spravovať jeden barák a za to mám ubytovanie. Počítal som s tým, že zriadia takúto volebnú miestnosť, aby mohli ísť volieť všetci, čo o to majú záujem. A išiel som voliť aj preto, že nechcem aby to v žilinskom zastupiteľstve vyzeralo tak ako v parlamente, teda dosť zle,“ uviedol.

Niektorí voliči odchádzali z volebných miestností na turistiku, užiť si predĺžený víkend do hôr, ale aj predávať pouličný časopis Nota bene, alebo tak ako invalidný dôchodca Pavol Stražovec roznášať letáky a schránkové noviny. „Kedysi som mal byt, ale pripravili ma oň trošku aj mojou nezodpovednosťou. Teraz vlastný byt nemám a bývam u mamy,“ dodal 55-ročný muž.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #komunálne voľby