Bratislava má nového primátora. Iva Nesrovnala

Doterajší primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik aj Milan Kňažko priznali prehru. Bratislavu povedie najbližšie štyri roky Ivo Nesrovnal.

16.11.2014 02:13 , aktualizované: 04:36
Ivo Nesrovnal Foto: ,
Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
debata (19)

Už pred sobotňajšou polnocou, podľa neoficiálnych informácií po sčítaní polovice zo 400 okrskov, bolo zrejmé, že v boji o vedenie Bratislavy nevyhrá Ftáčnik, ani Kňažko, ktorý skončil až na treťom mieste, hoci nedávne prieskumy ho favorizovali.

Nesrovnal ďakoval rodine a voličom

Nesrovnal predstúpil pred novinárov približne o 01:00. Poďakoval svojej rodine i voličom. „Moje najväčšie poďakovanie patrí Bratislavčanom a Bratislavčankám, ktorí prišli v takom hojnom počte, ktorý presiahol naše očakávania,“ povedal Nesrovnal s tým, že viac povie, až keď budú oficiálne výsledky.

Pol hodinu po polnoci Nesrovnalovi blahoželal k ešte stále neoficiálnemu víťazstvu vo voľbách úradujúci primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik.

Ftáčnik: Nesrovnala budem pozorovať

Ftáčnik vyhlásil, že bude pozorne sledovať Nesrovnalove kroky. Je zvedavý, ako sa vyrovná najmä s najväčším problémom Bratislavy – dopravou, keďže podľa jeho slov Nesrovnal vzbudil v ľuďoch nádeje.

Kreslo primátora je pripravený Nesrovnalovi odovzdať na najbližšej mimoriadnej schôdzi, ktorá by sa mala uskutočniť 11. decembra.

Kampaň pred voľbami zhodnotil Ftáčnik ako slušnú. Priznal, že na ňu mohli mať vplyv aj udalosti posledných dní. Podľa Ftáčnika pravica v Bratislave prehrala na celej čiare, keďže stavila na Milana Kňažka, ktorý vraj skončil až tretí.

Milan Kňažko: Nepríde k žiadnej zmene

Kandidát na primátora hlavného mesta Bratislavy Milan Kňažko krátko po zverejnení neoficiálnych výsledkov poďakoval všetkým, ktorí mu prejavili dôveru.

Kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko. Foto: SITA, Ján Slovák
Komunálne voľby 2014, Milan Kňažko Kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko.

„Musím konštatovať, že to nie je dobrá správa pre Bratislavu. Hlavne preto, že tieto voľby vyhrá človek, ktorý je spoluzodpovedný za stav tohto mesta minimálne za posledné štyri roky. Čiže, nepríde, žiaľ, k žiadnej zmene. Je mi to ľúto a som presvedčený, že Bratislava zmenu potrebuje,“ povedal Kňažko.

Ako ďalej uviedol, na ďalšie novinárske otázky odpovedať nechcel a vyjadrí sa až po zverejnení oficiálnych výsledkov.

Ostatné mestské časti

V Starom Meste bude starostom šéfredaktor Bratislavských novín Radoslav Števčík, druhý skončil Gábor Grendel (Nova) a tretia súčasná starostka Tatiana Rosová.

V Ružinove obhájil post starostu Dušan Pekár z KDH a v Rači Peter Pilinský zo Strany zelených. Vajnory si znovu zvolili za starostu Jána Mrvu (nezávislý), v Karlovej Vsi pravdepodobne vyhrala Dana Čahojová (nezávislá s podporou OĽaNO, OKS, Zmena zdola, DÚ), v Devíne obhájila kreslo starostky Ľubica Kolková (Sieť, Most-Híd, SDKÚ, SaS, KDH).

V Petržalke zostane starostom nezávislý Vladimír Bajan. Podunajské Biskupice povedie aj ďalej Alžbeta Ožvaldová (Most-Híd, s podporou pravice aj Smeru). V Záhorskej Bystrici vyhral Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, NOVA, SaS, Most-Híd, Sieť). Starostom Bratislavy-Nového Mesta sa opäť stal Rudolf Kusý. (Mená novozvolených starostov ďalších mestských častí nájdete v online spravodajstve zo zratúvania hlasov.)

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komunálne voľby #Milan Ftáčnik #Milan Kňažko #Ivo Nesrovnal