Fico hovorí o posilnení Smeru a debakli pravice

Strana Smer si v sobotňajších komunálnych voľbách výrazne posilnila pozíciu v štruktúrach miest a obcí na Slovensku, pravica utrpela debakel. Takto zhodnotil šéf Smeru Robert Fico výsledok volieb.

16.11.2014 11:41 , aktualizované: 13:10
Robert Fico, Pavol Paška Foto: ,
Premiér Robert Fico prijal rozhodnutie Pavla Pašku (vpravo) odstúpiť z pozície šéfa parlamentu. Naďalej však zostáva podpredsedom Smeru.
debata (106)

„Tieto komunálne voľby sme výrazne vyhrali,“ dodal. Fico poukázal na to, že v komunálnych voľbách v roku 2010 získal čisto Smer posty primátorov a starostov v 599 mestách a obciach. Teraz je to 847 postov. V koalíciách získali pred štyrmi rokmi 327 postov a teraz 261. Pred štyrmi rokmi to teda bolo spolu 926 primátorov a starostov, teraz je to 1 108, čo je výrazne posilnenie, podčiarkol Fico. Pokiaľ ide o poslancov, Smer-SD získal 5 123 mandátov, v koalíciách je to 487, čo je približne o tisíc viac ako pred štyrmi rokmi, konštatoval Fico.

Fico pripomenul, že aj vo voľbách v roku 2010 získali najväčšiu podporu nezávislí kandidáti. Zároveň dodal, že niekoľko 100 nezávislých kandidátov sa o dôveru voličov uchádzalo s podporou Smeru. Strana ešte musí presne zistiť, koľkí z týchto kandidátov vyhrali. „Neprekvapil ma výsledok nezávislých, ale prekvapilo ma, ako išiel hore Smer-SD,“ dodal Fico.

Premiér upozornil, že aj v takej bašte pravice, ako je bratislavské Staré Mesto, vyhral nezávislý kandidát s podporou Smeru Radoslav Števčík. Primátorom Bratislavy sa tiež nestane spoločný kandidát pravice, ale nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal. Fico osobitne vyjadril spokojnosť s tým, ako dopadli voľby v Košiciach, kde Richard Raši obhájil primátorskú stoličku a Smer posilnil aj v tunajšom zastupiteľstve. Práve tieto voľby sa po kauze okolo nákupu CT pre piešťanskú nemocnicu vnímali ako referendum o Pavlovi Paškovi a Smere. Vytvárala sa divoká atmosféra, chceli oslabiť Smer a nakoniec Raši získal o 11 500 hlasov viac ako kandidát pravice, doplnil Fico.

Predseda Smeru skonštatoval, že účasť vo voľbách potvrdila, že ľudia majú veľký záujem o dianie v obciach a mestách. „Blahoželám všetkým zvoleným bez ohľadu na stranícku príslušnosť, lebo teraz ich čaká ťažká úloha viesť obce a mestá,“ dodal.

Fico: Paška je môj priateľ a ostáva súčasťou Smeru

Pavol Paška zostáva pevnou súčasťou Smeru, zdôraznil premiér Robert Fico v reakcii na rozhodnutie Pašku skončiť na čele parlamentu a vzdať sa poslaneckého mandátu. Potvrdil, že Paška zostáva vo funkcii podpredsedu vládnej strany Smer.

„Pavol Paška je môj priateľ a citlivo vnímam jeho rozhodnutie. Ďakujem mu za výkon jeho funkcie,“ povedal na krátkej tlačovej besede premiér.

Fico potvrdil, že je nevyhnutné, aby poslanci zvolili nového predsedu parlamentu už na najbližšej schôdzi. Podľa jeho slov by to mal byť kandidát Smeru. Meno ešte neprezradil, vraj bude známe už čoskoro.

Premiér Fico vyhlásil, že Paška neodstupuje kvôli protestujúcim, ale kvôli údajným vyhrážkam na jeho adresu a na adresu jeho najbližších rodinných príslušníkov. Podľa neho je neúsnosné znášať obvinenia a rôzne výkriky ľudí typu Alojz Hlina pred svojím domom.

„V jeho rozhodnutí vidím štátnickosť,“ povedal Fico, ktorý zdôraznil, že Paška sa tak rozhodol aj napriek tomu, že v Košiciach v komunálnych voľbách zvíťazil ich kandidát Richard Raši. Pričom opozícia toto hlasovanie nazvala malým referendom o Paškovi.

Pozrite si, kto povedie vaše mesto či obec a tiež, kto ju viedol od roku 1990.

Kompletné výsledky volieb na jednom mieste – aj so zoznamom poslancov zastupiteľstiev.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Pavol Paška