KDH podľa Figeľa potvrdilo vo voľbách svoje postavenie

Výsledok KDH v komunálnych voľbách podľa predsedu hnutia Jána Figeľa potvrdil ambíciu potvrdiť postavenie KDH ako najsilnejšieho subjektu odprava po stred.

16.11.2014 12:56
Ján Figeľ, KDH Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (10)

„KDH je druhý najsilnejší subjekt na scéne. KDH nepodceňuje postavenie v samospráve, ale chce ho prehlbovať a rozvíjať,“ vyhlásil na tlačovej besede. KDH vo voľbách získalo osem postov primátorov, 225 starostov a viac ako 2200 poslancov zastupiteľstiev. „Ak sa Smer hrdí, že Smer je tu 15 rokov, KDH je tu od roku 1989. My sa nevzdávame. Budeme usilovať o víťazstvo lepšieho. Nemusíme vždy vyhrávať, ale nesmieme sa vzdávať. My sme dosiahli výrazné zmeny v Prešove a na severovýchode Slovenska. To je potvrdenie vitality KDH,“ zdôraznil Figeľ

Predseda KDH zároveň vyzdvihol víťazstvo Andrey Turčanovej v Prešove. „Návrat KDH v Prešove hovorí o revitalizácii, ktorá je v niektorých regiónoch viditeľná. Škoda Trnavy. Neobhájili sme síce pozíciu v Trnave, ale získali postavenie, ktoré je dôležité pre celý východ,“ povedal s tým, že kresťanskí demokrati obsadili posty primátorov v Poprade, Levoči a vo Svite.

Voľby podľa Figeľa potvrdili, že v miestnej demokracii sú dôležité stabilné regionálne štruktúry a hodnotová politika. „Veľa subjektov napravo len vznikne a zanikne,“ konštatoval. Fenomén nezávislých kandidátov narastá podľa neho od roku 1990. „Je to sloboda a doplnok k organizovanej politickej práci. Ak však máme vládu jednej strany, mnohí sa utiekajú pod značku nezávislosti, aby aspoň niečo mohli vybaviť. Pre mnohých je to skôr výraz nestability politického prostredia. Pre nás je odpoveďou ešte väčšie úsilie a profesionalizácia,“ povedal.

KDH považuje rozhodnutie Pavla Pašku a Smeru vzdať sa funkcie za autonómne. Môže byť podľa Figeľa výsledkom nemožnosti obhájiť postavenie na politickej scéne. „Počas dvoch dní pri odvolávaní Fica nebolo cítiť odhodlanie ochraňovať Pašku,“ upozornil Figeľ. Zároveň ocenil odvahu občanov, ktorí podávali informácie o predražených nákupoch a nekalých praktikách.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

10 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #komunálne voľby #Ján Figeľ