SMK predbehla niektoré parlamentné strany

Strana maďarskej komunity (SMK) bodovala v komunálnych voľbách a nechala za sebou aj niektoré parlamentné strany.

18.11.2014 09:33
debata

Na južnom Slovensku získala piatich primátorov a 102 starostov. Spomedzi kandidujúcich strán a nezávislých tak skončila na štvrtom mieste. Jej rival v zmiešaných regiónoch Most-Híd bol menej úspešný. Za prehru to však nepovažuje.

Podľa údajov Štatistického úradu SMK mimo koalícií obsadila 107 miest primátorov a starostov, v zastupiteľstvách bude mať 1¤151 poslancov. Most-Híd získal 87 kresiel šéfov radníc a obecných úradov, v samosprávach ho bude zastupovať 829 poslancov.

Výsledky volieb podľa SMK definitívne uzavreli etapu spochybňovania jej existencie ako samostatnej maďarskej politickej strany. „Ukázalo sa opakovane, že máme veľmi silnú základňu na južnom Slovensku a to, že sme tretia najsilnejšia strana, už niečo znamená. Treba s nami rátať aj pre budúcnosť," povedal predseda SMK József Berényi.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár si nemyslí, že na juhu s SMK prehrali. Tvrdí, že udržali doterajšie pozície. „Most-Híd sa udomácňuje na južnom Slovensku,“ vyhlásil Bugár.

Analytik Ján Baránek zhodnotil, že SMK dosiahla v komunálnych voľbách lepší výsledok ako Most-Híd. „Boli úspešnejší, ale treba zohľadniť, že SMK kandidovalo iba na južnom Slovensku,“ upozornil analytik. Podľa Baránka má SMK podchytených maďarských voličov a Most-Híd pokračuje v oslovovaní aj slovenských voličov.

SMK a Mostu-Híd sa nepodarilo ani tentoraz vo voľbách obsadiť post primátora Komárna či Štúrova. Antona Mareka, ktorý kandidoval ako nezávislý, nahradil v primátorskom kresle v Komárne nezávislý kandidát László Stubendek. V Štúrove už v druhých komunálnych voľbách podporili voliči nezávislého kandidáta. Jána Oravca vystrieda na čele radnice nezávislý kandidát Eugen Szabó.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby #SMK