V Starom Meste dostal Frešo ďalšie SDK.O.

Ďalší tvrdý úder zaznamenala vo voľbách SDKÚ, politická strana pomaly už len svojho predsedu Pavla Freša. Jej kandidátka a doterajšia starostka Táňa Rosová skončila až na treťom mieste.

18.11.2014 12:00
Tatiana Rosová Foto:
Tatiana Rosová
debata (2)

V mestskej časti zvíťazil šéfredaktor Bratislavských novín Radoslav Števčík (nezávislý), za ním skončil bývalý televízny redaktor Gábor Grendel (Nova). Po starostoch Zemkovej, Ďurkovskom, Čiernikovi, Petrekovi a Rosovej tak pravica prvýkrát od roku 1990 prišla aj o túto svoju bratislavskú baštu.

Števčík porazil Grendela tesne o 25 hlasov. Oficiálne kandidoval ako nezávislý, pri nedeľnom hodnotení výsledkov volieb sa však k nemu prihlásil aj premiér Robert Fico, keď konštatoval, že Smer Števčíka v kandidatúre podporil. Víťaz to síce nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Kandidoval som ako nezávislý a naďalej zostávam nezávislý. Uchádzal som sa o podporu Staromešťanov, nie politických strán. Pokiaľ sa niektorá z politických strán rozhodla ma podporiť, rešpektujem to,“ vyhlásil víťaz. Zdôraznil, že naďalej zostáva nezávislým, necíti sa byť nikomu zaviazaný a program nemieni plniť pre politické strany, ale pre všetkých Staromešťanov, ktorých si váži bez ohľadu na to, či volili kandidátov KDH, SDKÚ, Novy, Siete, alebo Smeru.

Zo starostov 17 bratislavských mestských častí sa po voľbách vymenia štyria. Okrem Rosovej stratil mandát starosta Dúbravky Ján Sandtner (podporovaný Smerom), ktorého nahradí kandidát pravice Martin Zaťovič. Miesto starostky Karlovej Vsi Ivety Hanulíkovej (Smer) obsadí Dana Čahojová zo združenia Naša Bratislava. Starostku Vrakune Ľudmilu Lackovú, ktorá už nekandidovala, vymení občiansky aktivista Martin Kuruc. Naopak, svoju starostovskú funkciu potvrdili napríklad Vladimír Bajan v Petržalke, Rudolf Kusý v Novom Meste, Dušan Pekár v Ružinove, Ľubica Kolková v Devíne, Peter Pilinský v Rači a ďalší. Obhájil si ju aj pravicový starosta Jozef Krúpa, keď bol jediným kandidátom v Záhorskej Vsi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #SDKÚ #Staré mesto #Pavol Frešo #Tatiana Rosová