Analýza: SDKÚ kričí - zachráňte nás!

Nič nové v sebareflexii, dookola samé staré frázy. Kedysi vládna SDKÚ v utorok hodnotila výsledky komunálnych volieb. Viac ako o vlastných prepadoch však jej predstavitelia hovorili o ústupe Smeru z niekdajších pozícií. O tom, že by predseda Pavol Frešo konečne uvažoval o odstúpení, nepadlo ani slovo.

19.11.2014 15:00
Pavol Frešo, snem SDKÚ Foto: ,
Predseda SDKÚ Pavol Frešo (na snímke zo snemu strany v Senici v septembri, kde čelil odvolávaniu) včera opäť vyzval pravicu, aby sa spojila do širokej koalície.
debata (97)

Opäť však zazneli výzvy o potrebe spojiť pravicu do širokej koalície, aby podobne ako kedysi Vladimíra Mečiara dokázala spoločne poraziť aj Roberta Fica. Podľa analytika je to však len zbožné želanie a pokus o záchranu strany, ktorá je v rozvrate a hrozí jej zánik.

SDKÚ doteraz neponúkla žiadnu serióznu bilanciu volebných výsledkov zo soboty. Keď si redakcia Pravdy od nej oficiálne čísla vyžiadala, dostala stručnú odpoveď: „V súčasnosti výsledky komunálnych volieb sumarizujeme a, žiaľ, vami požadované údaje ešte nemáme k dispozícii. S úctou, Tlačová služba SDKÚ-DS.“ Strane už totiž odišla aj hovorkyňa Jana Zvončeková a nijakú novú osobu v tejto pozícii zatiaľ nepredstavila.

Z údajov Štatistického úradu, ktoré zohľadňujú len počty zvolených kandidátov, ktorí do volieb išli len pod jednou hlavičkou, teda mimo koalícií, vyplýva, že kým po voľbách 2010 mala SDKÚ 159 primátorov a starostov, po týchto ich zostalo 48. A rovnako počet jej poslancov sa z 1 772 znížil na 817.

Šéf Frešo sa na utorkovej tlačovke odvolával na fakt, že SDKÚ v drvivej väčšine kandidovala v koalíciách. Najprv chce vraj vnútri strany prediskutovať, prečo v niektorých prípadoch na koalíciu nepristúpila a radšej nominovala nezvoliteľných kandidátov. Nespomenul napríklad stratu ďalšej bývalej straníckej bašty, bratislavského Starého Mesta, kde nominantka SDKÚ Tatiana Rosová neobhájila pozíciu starostky a prepadla sa v poradí až na tretie miesto. Nehodnotil, prečo stranu v auguste opustil Ivo Nesrovnal, ktorý sa ako nezávislý kandidát prekvapivo stal primátorom Bratislavy.

Naopak, predseda kritizoval výsledky Smeru, ktorý podľa neho v komunálnej sfére zaznamenal „pomerne slušný ústup“. Pripustil však, že pravica uvoľnený priestor nedokázala vyplniť a zaujali ho najmä nezávislí kandidáti. Aj podľa poslanca SDKÚ Ľudovíta Kaníka skončené voľby ukázali, že nálada v spoločnosti sa otáča. "Smeru vo všetkých krajských mestách s výnimkou Košíc poklesol počet zástupcov. Čísla Smeru dnes zachraňuje vidiek. Ľudia hľadajú alternatívu,“ konštatoval Kaník.

Frešo vyhlásil, že ak chce pravica v budúcnosti uspieť vo voľbách, musí predovšetkým postupovať spoločne, nominovať dôveryhodné osobnosti a nepripustiť žiadne koalície so Smerom. Doplnil, že slovenská pravica sa už dlho nechala traumatizovať pádom vlády Ivety Radičovej a ľavica nie je alternatívou vládnutia. Kaník zase pripomenul, ako v roku 1998 dokázala Mečiara odstaviť Slovenská demokratická koalícia (SDK), do ktorej sa spojilo päť opozičných politických strán. "Treba, aby tu vznikla Demokratická koalícia, ktorá ponúkne alternatívu proti Ficovi. Ak pravica dokáže spojiť sily, dosiahne úspech,“ zdôraznil Kaník.

Podľa analytika agentúry Prieskumy Pavla Marchevského sa však SDKÚ oživovaním modelu SDK pokúša skôr zachrániť sama seba. „Strana kráča k zániku, aj sobotňajšie komunálne voľby preukázali jej pokračujúci pád. Táto výzva je preto len zbožným želaním, ako prežiť. SDKÚ kričí – zachráňte nás!“ zhodnotil Marchevský. Zdôraznil, že projekt spájania strán, či už pravicových, alebo ľavicových, je síce aj dnes realizovateľný, no musí ho iniciovať najsilnejší zo spájajúcich sa subjektov, navyše stotožnený s predstavou, že sa časti svojej politickej sily vzdá v prospech ostatných.

„To však nie je prípad SDKÚ, strany, ktorá dnes sotva dýcha,“ tvrdí analytik. Podľa neho nie je ani šanca, že by na projekt pristali ostatné strany súčasného pravicového spektra, parlamentné či neparlamentné, keďže samy bojujú s problémami, drobia sa a ani navzájom nevedia nájsť spoločnú reč. Pripomína, že pravica v roku 2011 dokázala sama bez vonkajších zásahov povaliť vlastnú Radičovej vládu. Navyše, pokračuje Marchevský, ani celková politická situácia momentálne na Slovensku nie je podobná tej, aká tu bola za Mečiara, keď krajina stála na civilizačnej križovatke a hrozila jej medzinárodná izolácia. „Tento zámer je od počiatku odsúdený na zánik,“ mieni.

Pravda oslovila aj vedenia dvoch pravicových strán, KDH a Mostu-Híd, či by na koalíciu v podobe niekdajšej SDK pristúpili, prípadne či by sa zhostili líderskej funkcie. Myšlienka koalície ich veľmi nenadchla.

„Momentálne sa podobnou myšlienkou nezaoberáme. SDKÚ by sa však v prvom rade mala zaoberať sama sebou, keby boli jednotlivé ohnivká v reťazi pevnejšie, pevnejšia by bola aj celá reťaz,“ uviedol podpredseda KHD Július Brocka. Kresťanskí demokrati pripomenuli aj krach Ľudovej platformy, zoskupenia pravicových strán KDH, Most-Híd a SDKÚ, po prezidentských voľbách, z ktorého takisto vinia práve SDKÚ.

„Garantom úspechu každej silnej a perspektívnej koalície je predpoklad, že ju tvoria stabilné strany, ktoré vo svojom vnútri nezápasia s problémami a na ich čele stoja dôveryhodné osobnosti. Aj preto je teraz príliš predčasné prichádzať s podobnou výzvou,“ reagovala centrála Mostu-Híd.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo #komunálne voľby