Haulík: Dvojica SaS a OĽaNO sa preceňuje

V komunálnych voľbách bude pokračovať trend presadzovania nezávislých kandidátov, a môže sa tak stať aj v oblastiach, kde si doteraz udržiavali vplyv politické strany, povedal v rozhovore pre Pravdu sociológ a riaditeľ agentúry MVK Pavel Haulík. Komunálne voľby sa uskutočnia 10. novembra.

26.07.2018 13:00
pavel haulík Foto: ,
Sociológ Pavel Haulík.
debata (1)

Ovplyvní výsledky komunálnych volieb politická kríza, ktorá na jar otriasla Slovenskom? Očakávate vyššiu volebnú účasť?

O tom silne pochybujem. Myslím si, že vplyv bude skôr minimálny. Aj preto, že ubehol určitý časový odstup, a druhá vec je, že komunálne voľby majú iný charakter, ako keď sa rozhoduje o zložení parlamentu. Postupuje sa podľa iného spôsobu voľby a politické strany v nich hrajú oveľa menšiu úlohu, než akú majú v parlamentných voľbách. Ďalšia vec je, že politická kríza bola záležitosť veľkých miest, a aj to len niektorých. Stále viac a viac sa presadzujú nezávislí kandidáti, a to bez ohľadu na politickú krízu. Vplyv politických strán na komunálnu politiku má klesajúcu tendenciu. Takže z tohto pohľadu si myslím, že s výnimkou niektorých väčších miest jarná politická kríza komunálne voľby neovplyvní.

Presadia sa teda nestraníci ešte viac na úkor politických strán?

Áno, očakávam pokračovanie tohto trendu, a možno, že sa ešte výraznejšie prejaví aj v lokalitách, kde mali politické strany doteraz vplyv.

Vládne strany na rozdiel od opozície ešte nepostavili kandidátov ani pre hlavné mesto. Myslíte si, že vládna koalícia spojí sily pri týchto komunálnych voľbách?

To je takmer vylúčené, predsa len sú to svojím zameraním iné politické subjekty a to, že vytvorili koalíciu na parlamentnej úrovni, bol výsledok zhody okolností. Nie je to niečo, čo by ich malo dlhodobo spolu viazať.

Najsilnejšia vládna strana Smer zatiaľ neprejavuje v kampani výraznejšiu aktivitu. Nezverejnila ani kandidátov na veľké mestá. S čím má problém?

Pokiaľ by boli komunálne voľby pre Smer neúspešné, naznačovali by výraznejšiu tendenciu. Ak to spojíme povedzme aj so župnými voľbami, kde Smer neobhájil pozície, ktoré získal v predchádzajúcich voľbách. Ak by sa niečo výrazne prejavilo v komunálnych voľbách, čo vôbec nie je vylúčené, že to tak bude, tak by to signalizovalo nepriaznivú tendenciu vo vzťahu k budúcim parlamentným voľbám. Smer si dáva extra záležať na tom, aby postavil kandidátov tam, kde majú šancu uspieť a ktorí dokážu urobiť dobrý výsledok. Budú to mať však veľmi ťažké, pretože ide hlavne o väčšie mestá, a tam je pozícia Smeru oveľa slabšia, ako bola v minulosti.

Smer je v podobnej situácii aj čo sa týka prezidentských volieb 2019. Ešte nemá kandidáta.

Povedal by som, že tam je pre Smer jednoduchšia úloha. Smer potrebuje postaviť do prezidentských volieb kandidáta, ktorý sa dostane do druhého kola. Nemyslím si, že by očakávali, že majú veľkú šancu vyhrať prezidentské voľby. Pokiaľ by sa kandidát, ktorého postavia alebo podporia, nedostal do druhého kola, tak to by bol opäť signál klesajúceho vplyvu strany Smer na slovenskú politiku.

Ako vnímate potenciál dvojkoalície opozičných strán SaS a OĽaNO, ktoré by chceli zopakovať výsledok zo župných volieb?

Do istej miery sa táto dvojica politických subjektov preceňuje. Sú to strany, ktoré nemajú vôbec žiadnu členskú základňu, čiže pre komunálnu politiku sú z pohľadu straníckeho vplyvu takmer neviditeľné. Tam ide skôr o to, že či dokážu vytypovať vhodných nezávislých kandidátov, ktorých podporia. Ale podľa môjho názoru, ak by povedzme aj takíto kandidáti prešli, tak to nie je primárne zásluha týchto dvoch politických strán. Skôr toho, že samotný kandidát mal dostatočne silnú pozíciu v príslušnej komunite, aby uspel.

Bude mať vo voľbách v tradičnom súboji prevahu Most-Híd alebo SMK?

Na to je ťažko odpovedať. Záleží od konkrétnej lokality. Pokiaľ by sa to týkalo obcí s dominanciou maďarského obyvateľstva, tak tam si myslím že má SMK väčšiu šancu. Ale pri zmiešaných obciach, kde ten pomer nie je jednoznačne v prospech maďarskej menšiny, tak tam je pozícia Mostu o čosi zase lepšia. Záleží od počtu nemaďarských voličov v danej lokalite.

Ako zatiaľ hodnotíte relatívne vyrovnaný súboj o post primátora Bratislavy, ako vyplýva z posledného prieskumu?

To by som nijako nehodnotil, pretože pre voličov sú voľby ešte veľmi ďaleko. Každý prieskum, ktorý sa robí v tomto čase, je obrazom malej miery rozhodnutosti a informovanosti voličov, o tom, ako nakoniec budú voliť. Tie čísla hovoria skôr o tom, ako je kto známy vo verejnosti, než to, kto má reálnu šancu uspieť v tých voľbách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018