Kandidáti do komunálnych volieb majú posledný deň na 'prihlášky'

Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov či strany, ktoré ich navrhujú, majú posledný deň na podanie kandidačnej listiny pre novembrové komunálne voľby. Vyplýva to z informácií z webu Ministerstva vnútra SR.

11.09.2018 08:21
debata (1)

Voľby budú v sobotu 10. novembra, kampaň už beží a skončí sa 48 hodín predo dňom hlasovania. Voľby budú stáť 8.890.458 eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra pôjde na voľby 7.465.708 eur, z rozpočtu Štatistického úradu SR 1.424.750 eur.

Právo voliť do orgánov samosprávy obce má plnoletý obyvateľ obce, ktorý má v nej trvalý pobyt. Občania môžu vo voľbách aj kandidovať. Za obecných či miestnych poslancov môžu byť zvolení obyvatelia obce s trvalým pobytom v nej a musia mať aspoň 18 rokov. Vyšší vek, teda 25 rokov, sa vyžaduje od kandidátov na starostov a primátorov.

Voľba je jednokolová. Za poslancov zastupiteľstva budú zvolení kandidáti, ktorí získajú vo volebnom obvode v poradí najviac platných hlasov. Za starostu alebo primátora bude zvolený ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa podľa zákona vykonajú nové voľby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018