Koalícia voľby primátora v Bratislave obišla

Komunálne voľby priniesli prvé veľké prekvapenie. Zdá sa, že koaličné strany nemajú záujem o lukratívne miesto primátora hlavného mesta.

17.09.2018 06:58
debata (73)

V súboji o Bratislavu sa stretne deväť mužov a jedna žena. Smer, Most-Híd a SNS zatiaľ nepodporili ani jedného z nich. „Je veľmi neštandardná situácia, že najsilnejšia strana nemá v hlavnom meste človeka, ku ktorému by sa mohla prihlásiť,“ komentuje politológ Juraj Marušiak.

Kandidačné listiny sú podané a na svetlo sveta vychádzajú posledné mená uchádzačov o posty primátorov, starostov a komunálnych poslancov. Najprestížnejšie miesto, o ktoré môžu zabojovať, je bezpochyby primátorský post v hlavnom meste. Koaličné strany však vlastných ľudí nepostavili a zatiaľ ani nikomu nevyjadrili podporu. Hoci sa v kuloároch šepká o tichej podpore Smeru pre súčasného primátora Iva Nesrovnala, ani jedna strana to dosiaľ nepotvrdila. Nesrovnal viackrát zopakoval, že kandiduje ako nezávislý. „Pokiaľ ide o komunálne voľby, kompetenciu majú krajské a okresné štruktúry. Nerozhodujeme na centrálnej úrovni,“ odpovedal hovorca Smeru Ján Mažgút na otázky, prečo strana nemá kandidáta, či ešte niekoho podporí a či to bude Nesrovnal. Krajský šéf strany Martin Glváč na tieto otázky nereagoval.

O dôvodoch, prečo primátorské voľby v Bratislave odignorovali, mlčia aj Most-Híd a SNS. „Most-Híd v Bratislave nepostavil ani nepodporuje kandidáta na post primátora. O poslanecké miesta kandidáti zabojujú na samostatnej kandidátnej listine Mosta-Híd,“ uviedla hovorkyňa bugárovcov Klára Debnár.

Prekvapenie od koalície

Aj prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška pre Pravdu potvrdil, že národniari nemajú svojho oficiálneho favorita a zatiaľ sa nechystajú ani nikoho podporiť. „Neviem o tom, že by niektorý z kandidátov komunikoval s SNS, že by sa chcel prihlásiť o podporu,“ povedal Paška. „Necháme voličov SNS, aby si oni sami vybrali z kandidátov takého, ktorého považujú za najvhodnejšie­ho,“ dodal.

Politológ Juraj Marušiak mieni, že postup koaličných strán vo voľbách je v prípade hlavného mesta prekvapením. „Možno to vyplýva z toho, že si koalícia uvedomuje, že v tomto meste nemá vysokú popularitu, a tak sa bude usilovať o získanie vplyvu prostredníctvom nezávislých kandidátov,“ uvažuje Marušiak. Podľa jeho názoru sa však verejne k žiadnemu neprihlásia. „Mám pocit, že taktika koaličných strán, hlavne Smeru, je skôr neoficiálna podpora. Tento prístup sa, samozrejme, môže zmeniť. No je veľmi neštandardná situácia, že najsilnejšia strana nemá v hlavnom meste človeka, ku ktorému by sa mohla prihlásiť a ktorý by sa mohol prihlásiť k nej. A to bez ohľadu na to, či má šancu vyhrať, alebo nie,“ nazdáva sa politológ.

Desať uchádzačov

Smer ako vtedajšia jediná vládna strana nemala vlastného kandidáta na primátora v Bratislave ani pred štyrmi rokmi, verejne však podporoval Milana Ftáčnika, ktorý do volieb išiel ako nezávislý. Skončil na druhom mieste. Smer sa postavil na Ftáčnikovu stranu aj v minuloročných župných voľbách, no Ftáčnik sa od tejto podpory dištancoval a neskôr ju označil za jeden z dôvodov, prečo neuspel.

Na štartovej čiare tak stojí v Bratislave desať uchádzačov o primátorský post. Ďalší dvaja sa zámeru kandidovať vzdali – zabávač Martin Jakubec a Caroline Líšková za KDH. Kresťanskí demokrati pôvodne išli do volieb samostatne, napokon sa dohodli s opozičným OĽaNO, že sa zjednotia na spoločnom mene. Obyčajní ľudia, spoločne so SaS a Sme rodina, podporujú súčasného starostu bratislavskej mestskej časti Vajnory Jána Mrvu. Matovič a šéf KDH Alojz Hlina koncom augusta vyhlásili, že zorganizujú akési „primárky“, ktoré rozhodnú, či ich spoločným kandidátom bude Líšková alebo Mrva. Prieskum agentúry Focus napokon rozhodol o tom, že do volieb pôjde starosta Vajnor a Líšková z nich vycúva. Konkrétne čísla i poradie v prieskume zostali utajené.

Jediný známy prieskum preferencií vyšiel ešte v júli, realizovala ho agentúra Focus pre nezávislého kandidáta Matúša Valla. Podľa jeho výsledkov by svoj mandát obhájil súčasný primátor Ivo Nesrovnal. Na druhom mieste by skončil bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika, na treťom Ján Mrva a na štvrtom mieste Vallo. Caroline Líšková by skončila piata, no s výraznou stratou.

Šancu má Vallo i Mrva

Zahmlené informácie, ktoré Matovič poskytol ostatný utorok počas tlačovej konferencie, naznačujú, že výsledky „primárok“, mohli dopadnúť podobne. Hoci o konkrétnych číslach hovoriť nechcel, prezradil, že prieskum ukázal výrazný rozdiel medzi Mrvom a Líškovou. „Súboj bude veľmi veľmi tesný, výsledok štyroch ľudí je veľmi tesný,“ skonštatoval Matovič. Podľa Marušiaka sa dá spojenectvo opozície s KDH vnímať ako rozumný krok. „Asi pochopili, že majú šancu, ak sa spoja. Vnímali, že v župných voľbách bola taktika spoločného postupu úspešná. Treba si uvedomiť, že stranícki kandidáti neboli ani v minulosti veľmi úspešní v komunálnych voľbách, primárne sa rozhodovalo medzi nezávislými,“ pripomenul Marušiak. Ako dodal, medzi favoritov zatiaľ patria štyria adepti. „Súčasný primátor Ivo Nesrovnal, ktorý môže využívať svoju súčasnú pozíciu na svoju prezentáciu a aktívne to aj robí. Aktívne vstúpil do kampane aj Václav Mika, hoci jeho prezentácia je orientovaná viac na marketing ako na reálne ciele. Šancu zrejme bude mať Matúš Vallo ako nezávislý a kandidát opozície Ján Mrva,“ uzavrel politológ.

Bratislavčania si budú voliť okrem primátora aj nové mestské zastupiteľstvo. V hre je 45 kresiel mestských poslancov, hlási sa o ne 284 ľudí. Ide zatiaľ o predbežné čísla, oficiálny zoznam bude zverejnený po skontrolovaní a zaregistrovaní listín. Termín na ich podanie vypršal v utorok 11. septembra o polnoci.

Desať záujemcov sa uchádzalo o post bratislavského primátora aj pred štyrmi rokmi, štyria z nich sa napokon na voľbách nezúčastnili. Za mestských poslancov kandidovalo 308 Bratislavčanov. Tohtoročné voľby do orgánov samospráv obcí sa budú konať v sobotu 10. novembra od siedmej hodiny rannej, predvolebná kampaň sa skončí 48 hodín pred ich začiatkom. Po prvý raz sa bude pre komunálne voľby uplatňovať aj dvojtýždňové moratórium na prieskumy preferencií.

Kandidáti na primátora Bratislavy

súčasný primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý)

bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika (nezávislý)

architekt a hudobník Matúš Vallo (nezávislý, podpora SPOLU a Progresívne Slovensko)

starosta Vajnor Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina, KDH, NOVA, OKS, Zmena zdola)

organizátor Korunovačných slávností v Bratislave Miroslav Vetrík (nezávislý)

súčasná viceprimátorka Iveta Plšeková (nezávislá)

advokát Jaroslav Brada (iniciatíva TERAZ v spolupráci so Stranou moderného Slovenska)

predseda mimoparlamentnej strany NAJ Viktor Béreš

kultúrno-osvetový pracovník Andrej Trnovec (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku)

podnikateľ Roman Ruhig (Slovenská národná jednota – strana vlastencov)

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komunálne voľby 2018