Súboj o bratislavského primátora bude napínavý, ukazuje prieskum

Kandidát na primátora hlavného mesta Matúš Vallo si v agentúre Focus objednal prieskum k nastávajúcim komunálnym voľbám v Bratislave.

03.10.2018 12:08 , aktualizované: 16:10
Václav Mika Foto: ,
Václav Mika.
debata (77)

Z výsledkov vyplýva, že u ľudí už vedie bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika (nezávislý kandidát), ktorý získal 26,7 percenta, čím si oproti júlovému prieskumu polepšil o vyše troch percent. Druhý skončil nezávislý kandidát a súčasný šéf bratislavskej samosprávy Ivo Nesrovnal so ziskom 23,5 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom tak klesol z prvého miesta a stratil vyše siedmich percent.

Na treťom mieste je objednávateľ prieskumu hudobník a architekt Matúš Vallo (nezávislý kandidát s podporou strán Spolu a Progresívne Slovensko), ktorý získal 21,4 percenta hlasov.

Súčasný starosta Vajnôr a nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS a Sme rodina Ján Mrva získal 20,2 percenta. Oproti predchádzajúcemu prieskumu ide o pokles o viac ako tri percentá. Ostatní kandidáti skončili s celkovou podporou 8,2 percenta.

O výsledkoch informoval Martin Burgr z Vallovho mediálneho tímu.

Martin Slosiarik z agentúry Focus výsledky okomentoval slovami, že „začiatok ostrej kampane pomohol najmä kandidátom, ktorí v komunálnej politike doteraz nepôsobili. V porovnaní s júlovým prieskumom zaznamenal Matúš Vallo relatívne najvyšší nárast preferencií + 4,2 percentuálneho bodu. Súboj je tak dnes s ohľadom na štatistickú chybu extrémne vyrovnaný.“

Vallo verí vo víťazstvo

Vallo verí vo svoje víťazstvo. „Kým v júlovom prieskume ma od prvej priečky delilo 14 percent, dnes je to iba päť percent,“ poznamenal na tlačovej konferencii Vallo. Pripisuje to predstavenému plánu pre Bratislavu i tímu kandidátov na mestských poslancov. „Po štyroch rokoch hádok a 30 neukončených zastupiteľstvách je jasné, že Bratislava si nemôže dovoliť ďalšie štyri roky pod vedením v podstate bezmocného primátora, ktorému poslanci neodsúhlasia základné dokumenty Bratislavy,“ doplnil Vallo.

Mika hovorí o potrebe zmeny

Aj podľa ďalšieho kandidáta Václava Miku z prieskumu vyplýva, že Bratislavčania chcú zmenu. Požadujú podľa neho skúsenosti a hodnoty, ale tiež primátora nezávislého tak od politických strán, ako aj finančných skupín. „Zároveň chcú primátora, ktorý už dnes dokáže spolupracovať so starostami a poslancami, pretože zlepšiť život v našom hlavnom meste dokážeme, len ak budeme navzájom spolupracovať,“ zdôraznil Mika. Dôvera ľudí v prieskum ho teší, chce však o ňu zabojovať najmä priamo vo voľbách. „Pretože rozhodujúce nie sú prieskumy, ale voľby,“ dodal Mika.

Podľa Mrvu sú šance vyrovnané

Podľa kandidáta Jána Mrvu odzrkadľuje prieskum fakt, že volebná kampaň je v plnom prúde a že jeho pozícia spomedzi ďalších kandidátov je po dvoch týždňoch vyrovnaná. „Aj naše predvolebné prieskumy nám potvrdzujú, že doterajšie rozdiely medzi relevantnými kandidátmi sú na úrovni štatistickej odchýlky,“ zhodnotil Mrva, ktorý je tak so svojím umiestnením spokojný.

Názory a prejavenú dôveru Bratislavčanov v prieskume si váži. Tí podľa neho „túžia po tom, aby sa Bratislava vrátila spod kontroly špekulantov a finančných skupín do rúk obyčajným a slušným normálnym Bratislavčanom, ktorí tu žijú“. Je si zároveň istý, že spolu s kandidátmi na mestských poslancov presvedčia obyvateľov hlavného mesta „vo finiši saganovského typu“.

Nesrovnal bez komentára

Súčasný primátor a opätovný kandidát Ivo Nesrovnal nevidí dôvod komentovať výsledok prieskumu. Neurobil tak v minulosti, neplánuje to ani teraz, ani v budúcnosti. „V stredu som prezentoval výsledky našej štvorročnej roboty a tešíme sa na záverečných šesť týždňov kampane,“ skonštatoval Nesrovnal. Ľudia podľa neho rozhodnú vo voľbách. „Verím, že dajú prednosť systematickej a kontinuálnej práci pred experimentmi a utópiami,“ poznamenal Nesrovnal.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 19. až 26. septembra formou osobného a aj telefonického dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 800 respondentov, ktorí reprezentujú dospelú populáciu Bratislavy s trvalým pobytom v meste.

Respondentom bola položená nasledujúca otázka: V novembri tento rok budú ďalšie komunálne voľby a v Bratislave sa opäť bude voliť primátor. Ak by sa tieto voľby konali už túto sobotu a kandidovali by nasledovní kandidáti a kandidátky, komu z nich by ste dali svoj hlas? Nasledujúce preferencie kandidátov sú vypočítané z rozhodnutých respondentov.

Kandidátov je desať

O post sa chcú okrem súčasného primátora Iva Nesrovnala uchádzať aj starosta bratislavských Vajnôr a mestský poslanec Ján Mrva i viceprimátorka hlavného mesta SR Bratislavy Iveta Plšeková. O priazeň Bratislavčanov sa budú uchádzať aj bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, politik Viktor Béreš, advokát Jaroslav Brada (Strana moderného Slovenska), architekt Matúš Vallo či organizátor Korunovačných slávností v Bratislave Miroslav Vetrík. O kreslo primátora hlavného mesta majú záujem aj Andrej Trnovec za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku a Roman Ruhig za Slovenskú národnú jednotu – stranu vlastencov. Tohtoročné komunálne voľby sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.

SITA
77 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal #Václav Mika #matúš vallo #komunálne voľby 2018