Václav Mika: Bratislave chýba manažér so skúsenosťami

Bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika sa o hlasy voličov uchádza ako nezávislý kandidát. V online debate vo štvrtok odpovedal na otázky čitateľov Pravdy.

25.10.2018 08:00 , aktualizované: 12:00
Václav Mika Foto: ,
Kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika odpovedá na otázky čitateľov Pravdy.
debata (18)

Václav Mika stavia na svojej manažérskej skúsenosti, ktorú chce zúročiť pri riadení mesta. „Som človek spolupráce a spojenectva a vždy sa mi darilo z mojich projektov urobiť naše, získať si pre ne ľudí, udržať ich a spolupracovať,“ dodal. Kandidovať sa rozhodol preto, že chce Bratislave splatiť, čo mu dala. „Naše mesto mi dalo všetky moje životné šance, celý profesionálny život som strávil tu. Mám tu rodinu, všetky svoje vzťahy a blízkych,“ vysvetlil Mika.

Video

Mika priznal, že riešenie dopravnej situácie v meste nie je jednoduchý problém. Bratislava si však podľa neho musí dávať reálne ciele, ktoré vie úspešne dokončiť a zaplatiť. Medzi tie patrí aj budovanie električkových radiál. „Opatrenia musia ísť ruka v ruke, aj keď nik nemá čarovnú paličku a všetko sa zo dňa na deň nezmení a nevyrieši. Už tri základné opatrenia môžu prispieť k tomu, aby sme pocítili veľkú zmenu,“ povedal. Okrem rozvoja električkovej dopravy, je to aj budovanie parkovacích domov a funkčná parkovacia politika. „Parkovanie pre Bratislavčanov nebude o stovkách eur, ale musí byť pre nich výhodné, dostupné a cenovo prijateľné,“ objasnil Mika.

A aké by boli prvé tri kroky po nástupe do úradu? „Úplne prvé je stretnutie so všetkými členmi zastupiteľstva a starostami a hľadanie spoločných cieľov a stratégie. Dohoda na začiatku je najdôležitejšia,“ povedal Mika s tým, že dnes sme svedkami nezhôd a konfliktov. „A ja neschopnosť dohodnúť sa v záujme Bratislavčanov vnímam ako zlyhanie,“ dodal.

Ďalej sa plánuje sústrediť na prijatie „krízového plánu na projektoch, ktoré neznesú odklad, akým je napríklad električka v Petržalke“ a na vytvorenie tímov na najväčšie projekty Bratislavy. S tým súvisí aj tretí krok, ktorým by bolo vytvorenie „silného tímu profesionálov a získanie a udržanie si ľudí v mestských organizáciach, ktorých zapojenie mesto potrebuje od prvého dňa,“ vymenoval Mika.

Václav Mika odpovedal aj na otázky o Hlavnej stanici a Filiálke, vzťahoch s Kočnerom a vile na Donovaloch aj o tom, či bude zvyšovať dane.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Václav Mika #komunálne voľby 2018