Hlasovanie sa skončilo, priebeh komunálnych volieb bol bez väčších problémov

Približne 4,45 milióna voličov vyberalo nových starostov a primátorov v 2 926 obciach a mestách Slovenska. V prípade Bratislavy a Košíc aj v ich mestských častiach. Volebné miestnosti sa otvorili o siedmej a zatvorili sa o 22. hodine večer.

10.11.2018 07:00 , aktualizované: 22:00
komunálne voľby 2018, Lunik Foto: ,
Voľby na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach.
debata (84)
Exprezident SR Ivan Gašparovič s manželkou...
Zástup voličov pred volebnými miestnosťami vo...
+33Predseda vlády Slovenskej republiky Peter...

22:00 Volebné miestnosti sa zatvorili, komisie začínajú sčítavať hlasy. Komunálne voľby na Slovensku sa zaobišli bez väčších problémov, nezaobišli sa však bez podnetov. Na bezpečnosť a pokojný priebeh volieb dozerali policajné hliadky. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová potvrdila, že polícia počas volebného dňa dostala viacero podnetov od občanov. Týkali sa najmä možného narušenia prípravy volieb, podozrenia z porušenia moratória či volebnej korupcie.

21:51 Priebeh volieb v okresoch Nitrianskeho kraja je aj niekoľko minút pred zatvorením volebných miestností pokojný.

21:32 Gabčíkovo získalo štatút mesta v roku 2016 a sobotňajšie komunálne voľby v ňom prebiehajú bez problémov. Potvrdil to predseda mestskej volebnej komisie Szilárd Vida. „Všetko ide podľa zákona, takže neboli žiadne problémy. Ide to hladko,“ uviedol a dodal, že prišlo voliť pomerne dosť ľudí.

Poznamenal, že v Gabčíkove je jeden volebný obvod, avšak z dôvodu počtu obyvateľov je rozdelený na štyri okrsky. Do zastupiteľstva sa teda volia rovnakí kandidáti. Vyjadril sa aj k možnosti voľby do prenosnej urny, pričom to využili najmä v domove dôchodcov a podali o ňu podľa zákona i žiadosť.

21:25 Vo všetkých okresoch Oravy aj Liptova idú komunálne voľby hladko a bez narušenia. V sobotu večer potvrdili všetci predsedovia či zapisovatelia dotknutých okresných volebných komisií. „Počas kontrol, ktoré sme urobili, bolo všetko v poriadku. Prebehli sme viac obvodov, prešli sme viacero obcí, všetko sme skontrolovali a nemali sme žiadny podnet,“ priblížil predseda okresnej volebnej komisie v Ružomberku Marcel Koleštík.

21:18 Vysokú účasť oprávnených voličov zaznamenali komisie v niektorých volebných okrskoch v meste Tisovec na severe Rimavskosobotského okresu. Podľa vyjadrenia predsedníčky komisie i ďalšieho člena komisie je účasť vyššia nielen oproti minuloročným voľbám do vyšších územných celkov, ale tiež v porovnaní s predchádzajúcimi komunálnymi v roku 2014. Dôvodom vyššej volebnej účasti je aj skutočnosť, že v meste dôjde po 28 rokoch k zmene na poste primátora, keďže súčasný už po siedmich funkčných obdobiach ďalej nekandidoval.

21:02 Menšími incidentmi sa zaoberala okresná volebná komisia Košice. Ako povedal jej predseda Branislav Kocper, išlo napríklad o prieskum študentov či spisovanie petícií v tesnej blízkosti volebných miestností, ale aj zvýšený počet pozorovateľov vo volebnej miestnosti.

20:55 Niekoľkominútové prerušenie volieb na Luníku IX by nemalo podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya oddialiť sčítavanie hlasov a zverejňovanie predbežných výsledkov. Volebné miestnosti sa majú v mestách a obciach zatvoriť o 22. hodine.

20:45 Polícia počas volebného dňa dostala viacero podnetov od občanov, ktoré sa týkajú najmä možného narušenia prípravy volieb, podozrenia z porušenia moratória a volebnej korupcie. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. „Ku dňu konania volieb to bolo viac ako dvesto podnetov, z nich bola približne polovica trestných oznámení, asi štyridsiatka priestupkov a evidujeme aj 60 iných podnetov,“ informovala Baloghová.

20:20 Komunálne voľby v Bratislave majú aj vo večer pokojný priebeh. Potvrdila to bratislavská okresná i mestská volebná komisia. Okresná volebná komisia má zatiaľ informácie o vysokom záujme Bratislavčanov o voľby. Potvrdili to aj viaceré mestské časti. Pred niektorými volebnými miestnosťami sa dokonca počas dňa tvorili aj rady.

19:57 Po prvý raz bude štatistický úrad priebežne zobrazovať výsledky voľby primátora hlavného mesta Bratislavy a primátora mesta Košice tak, ako budú spočítané a podpísané výsledky hlasovania z jednotlivých okrskov. (Viac v článku Hlasujeme o dve hodiny dlhšie, priebežné výsledky sa objavia po 22. hodine.)

19:56 Rýchlosť spracovania volebných výsledkov závisí od viacerých faktorov. V porovnaní s predošlými obecnými voľbami v roku 2014 sa o dve hodiny hlasuje dlhšie a záver hlasovania sa posunul z 20:00 na 22:00.

19:31 V Turci je priebeh volieb do orgánov samosprávy obcí pokojný a bez závažných problémov. Uviedla to zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Martine Viera Toporová.

19:28 V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava majú komunálne voľby doteraz bezproblémový priebeh. Potvrdili to členovia okresných volebných komisií.

Eva Chmelová Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Eva Chmelová Eva Chmelová

19:10 Množstvo podnetov na priebeh hlasovania prichádza štátnej volebnej komisii aj od pozorovateľov. „Je pravda, že sa veľmi aktivizovali pozorovatelia vo voľbách,“ uviedla pre médiá dnes popoludní v sídle Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová.

19:00 Volebná účasť v mestách Lučenec a Fiľakovo v Lučeneckom okrese je zatiaľ dosť nízka. Väčší záujem o prebiehajúce komunálne voľby je v dedinách tohto okresu, hlavne tam, kde je viac kandidátov na starostu. Informoval o tom zapisovateľ okresnej volebnej komisie Jaroslav Morháč. Dodal, že komisia doposiaľ nemusela riešiť žiadne podnety. Počas dňa sa objavili incidenty, keď dochádzalo k porušovaniu volebného moratória. Tie však boli nahlásené priamo na políciu, ozrejmil Morháč.

18:32 Polícia SR vo volebný deň varuje pred nebezpečenstvom pohybovania sa po ceste bez reflexných prvkov. „Policajti dnes dohliadajú na priebeh volieb a tak si v teréne všimli aj to, že davy ľudí, hlavne po dedinách, chodia po zotmení po ceste bez reflexných prvkov, čím riskujú vlastné životy," upozorňujú na sociálnej sieti.

18:10 Štátna komisia preverovala aj podnet na údajné kupovanie hlasov rómskych občanov v obci Lozorno (okres Malacky). V Lozorne totiž údajne vozili voličov do volebnej miestnosti mikrobusom. Štátna komisia pre voľby požiadala okresnú volebnú komisiu, aby zistila situáciu na mieste a spojila sa s políciou, ktorá, ak by sa tieto podozrenia potvrdili, bude v prípade ďalej konať.

17:47 V Terchovej v okrese Žilina mohlo podľa predsedníčky miestnej volebnej komisie Jany Turčanovej v sobotňajších komunálnych voľbách odovzdať hlas do desať voličov vo veku nad 90 rokov.

Deväťdesiattriročný volič Jozef Dávidík s... Foto: TASR, Erika Ďurčová
komunálne voľby 2018, Terchová, seniori Deväťdesiattriročný volič Jozef Dávidík s vnukom vo volebnej miestnosti v obci Terchová

17:44 Členovia okresnej volebnej komisie vo Zvolene, ktorí dohliadajú na priebeh komunálnych volieb v okresoch Zvolen, Detva a Krupina, doteraz nezaregistrovali vážnejšie narušenie hlasovania. Jedine v obci Breziny v okrese Zvolen sa ešte dopoludnia objavil na obecnom úrade, kde sa konajú voľby, hanlivý nápis. Tento incident ale rieši polícia.

17:16 Predseda NR SR Andrej Danko odvolil v obci Miloslavov – Alžbetin Dvor. Je veľmi dôležité, aby sa ľudia do politiky zapájali, uviedol v sobotu podvečer po tom, ako vložil svoj volebný lístok do urny. „Komunál je aj taká dobrá príprava možno na väčšiu politiku. Pre mňa je to naozaj dnes aj o tom, aby som vo svojom regióne, vo svojej obci niečo zmenil,“ uviedol.

Avizoval, že ľuďom sa nemusia páčiť politici, ktorí sú dnes v politike, ale je veľmi dôležité, aby nie každý len „hundral“, ale aj sa do politiky zapájal. „Pre mňa sú komunálne voľby také zvláštne voľby, lebo mňa dostali do politiky,“ povedal Danko a doplnil, že slúžiť ľuďom a verejnosti je oveľa ťažšie, ako si predstavoval na začiatku.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo... Foto: TASR, Pavel Neubauer
komunálne voľby 2018, Andrej Danko Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo volebnej miestnosti počas voľby do orgánov samosprávy obcí 2018 v obci Miloslavov - Alžbetin Dvor.

17:15 Podozrenia z kupovania hlasov, porušovanie moratória či nespokojnosť s činnosťou okrskových volebných komisií. To sú podnety, ktoré počas volebného dňa rieši Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

16:59 Polícia vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja rieši niekoľko podnetov. „Tieto súvisia prevažne s podozrením na trestný čin ohováranie, porušovanie volebného moratória alebo volebná korupcia. Všetky tieto podnety sú v štádiu preverovania,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová s tým, že nič vážnejšie, alebo mimoriadne doteraz nezaznamenali.

16:27 Vo volebnom okrsku číslo osem v piatom volebnom obvode v Púchove nebol doteraz voliť ani jeden cudzinec. Nenapĺňajú sa tak predvolebné obavy niektorých kandidátov, že cudzinci môžu ovplyvniť voľby. Podľa členky okrskovej volebnej komisie Kataríny Roháčovej právo voliť má v ich okrsku asi 1 000 voličov. Na zoznamoch je v okrsku zapísaných aj 615 ľudí bez trvalého pobytu a 126 cudzincov.

16:10 Pred dvomi voľbami stála 10. novembra 2018 ráno Martina Červeňová z liptovskej obce Ľubeľa. Najskôr prišla odovzdať svoj hlas vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 a potom sa aj s budúcim manželom Patrikom Oleňákom odobrala do kostola, kde si zvolili spoločnú cestu životom.

Šťastná nevesta Martina Červeňová z liptovskej... Foto: TASR, Miroslava Mlynárová
komunálne voľby, nevesta Šťastná nevesta Martina Červeňová z liptovskej obce Ľubeľa vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v Ľubeli.

16:03 V Žiline sa zatiaľ volí pokojne a bez podnetov, najväčší nával voličov očakávajú až so zotmením. „Ráno chodili starší, pred obedom rodiny s deťmi, ale najviac ľudí čakáme večer. Priebežnú účasť sme ešte nerátali, ale odhadujeme to doteraz tak na tých 15 percent,“ povedal jeden z členov okrskovej volebnej komisie na sídlisku Vlčince.

16:01 Priebeh komunálnych volieb v šiestich okresoch na Spiši je zatiaľ pokojný, v niektorých obciach i mestách sa črtá vyššia voličská účasť. Zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký potvrdil, že sú volebné miestnosti, kde musia ľudia čakať aj niekoľko minút v radoch.

15:56 V prešovskej časti Nižná Šebastová volia ľudia v bývalých kúpeľoch.

Netypické voľby

15:48 Komunálnym voľbám v Pastuchove chýba typické volebné napätie. Kandidátovi na starostu, aj všetkým kandidátom na poslancov, stačí na zvolenie jediný hlas. Starostom Pastuchova chce byť len Daniel Tejkal (Smer) a do obecného zastupiteľstva kandiduje len päť kandidátov Smeru, aj keď obec má mať sedem poslancov.

15:36 V okresnom meste Skalica si voliči vyberajú z rekordného počtu kandidátov na primátora. Od roku 1990 až po rok 2006 vždy kandidoval na pozíciu primátora iba jeden kandidát. V roku 2010 boli traja, o štyri roky neskôr sa ich počet rozšíril ešte o jedného. V tohtoročných komunálnych voľbách je to nakoniec osem kandidátov.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Peter Pollák Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO)

15:09 V minimálne dvoch prípadoch na východe Slovenska sa objavili podozrenia z kupovania voličských hlasov. Uviedol to člen Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Peter Pollák, ktorý pozoruje priebeh volieb najmä v rómskych osadách. Ako dodal, voliči dostali lístočky s menami kandidátov. (Viac čítajte v článku Pollák: Rómski voliči na východe dostali ťaháčiky s menami kandidátov.)

15:00 Spravodajský súhrn doterajšieho priebehu komunálnych volieb:

  • Komunálne voľby na Slovensku sa začali bez problémov. V obci Skalité v okrese Čadca volia obyvatelia od šiestej hodiny, v ostatných obciach od siedmej. Po otvorení volebných komisií to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. „Podľa informácií, ktoré máme, nevznikol žiadny problém,“ uviedla. Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude riešiť podnety, ktoré bude považovať za nevyhnutné. Prioritou je, aby sa voľby uskutočnili bez problémov, doplnila Chmelová. Členovia štátnej volebnej komisie by sa mali ísť pozrieť aj do volebných miestností.
  • V spoločnosti svojej manželky v sobotu v dopoludňajších hodinách odovzdal svoj hlas v komunálnych voľbách aj prezident SR Andrej Kiska. Vo volebnom obvode číslo 2 v Poprade si zvolil jednak primátora a zároveň aj poslancov do mestského zastupiteľstva. Ako sám priznal, pri študovaní zoznamu kandidátov mu bolo veľa mien neznámych a prvýkrát zažil aj „rodinný lobing“.
  • Je dôležité, aby občania Slovenska nepodcenili komunálne voľby. Možno nie vždy si uvedomujú, že starosta či primátor má často väčší vplyv na kvalitu ich života a spokojnosť než vláda. Konštatoval to v sobotu po hlasovaní predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer). Voliť bol krátko pred 10.30 h v Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici. Ako dodal, na voľby sa pripravil a už dopredu mal svojich favoritov.
  • Komunálne voľby v Bratislave sa začali načas a bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili. Potvrdili to z bratislavskej okresnej volebnej komisie. Mestská volebná komisia tiež zatiaľ neeviduje problémy. Bratislavčania si vyberajú v sobotu primátora z desiatich kandidátov, mestských poslancov z 284 uchádzačov, starostov v 17 mestských častiach z takmer 70 kandidátov a miestnych poslancov z 846 kandidátov.
  • Polícia prijala osem podnetov týkajúcich sa podozrení z volebnej korupcie, v štyroch z nich sa už začalo konať. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Štátna volebná komisia sa zaoberala doteraz podnetmi od komisií nižších volebným stupňov či občanov. „Sústreďujeme sa na tie podania, ktoré sa týkajú aktuálneho diania tam, kde je možné ešte usmerniť,“ uviedol Bárány. Podnetmi týkajúcimi sa financovania volebnej kampane sa bude komisia zaoberať na niektorom z ďalších zasadnutí.

14:47 V malej obci s 36 obyvateľmi Michalková pri Zvolene sa voľby do orgánov samosprávy obcí nekonajú. V týchto komunálnych voľbách nik neprejavil záujem kandidovať za starostu ani poslanca a tak je zrejmé, že sa budú voľby opakovať. Ľudia počas volebného víkendu vykonávajú práce okolo domov.

V malej obci so 36 obyvateľmi Michalková pri... Foto: TASR, Lenka Krošláková
komunálne voľby, Michalková V malej obci so 36 obyvateľmi Michalková pri Zvolene sa voľby do orgánov samosprávy obcí nekonajú. Ľudia počas volebného víkendu vykonávajú práce okolo domov.

14:35 Sedem hodín po otvorení 77 volebných miestností na území mesta Banská Bystrica majú voľby do orgánov samospráv pokojný priebeh až na nepríjemnosť, keď niektorým občanom museli predsedovia okrskových volebných komisií oznámiť, že nemôžu prísť za nimi s prenosnými volebnými schránkami. Ako TASR informoval predseda mestskej volebnej komisie Juraj Olejček, niektorí ľudia hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici sa dožadovali prenosných urien, vyhovieť im však nemohli. Zákon totiž hovorí jasne. Členovia okrskových volebných komisií nemôžu ísť s prenosnou volebnou schránkou za „svojimi“ voličmi do iného okrsku. Niektorí to však vnímajú ako porušenie ich volebného práva.

Štyria z 10 kandidátov na primátora mesta...
Kandidát na primátarora Bratislavy Matúš Vallo...
+2Kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika po...

14:34 Na čele Džungle, ako jednej z najmenších košických mestských častí (MsČ), bude po sobotňajších komunálnych voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou žena. O funkciu starostu sa totiž uchádzajú dve kandidátky.

14:10 S kamerou sme sa pozreli, ako sa volí v Bratislave a priamo v uliciach sme sa Bratislavčanov opýtali, ako trávia sobotu a či si myslia, že voliť je dôležité. Viac sa dozviete tu: ANKETA: Nevoliť a potom kritizovať? To nie, počuli sme v uliciach Bratislavy

Video

14:02 Na 30–tisícovom košickom sídlisku Dargovských hrdinov sa účasť v jednotlivých volebných okrskoch líši. Na základnej škole Ľ. Fullu na Maurerovej ulici sú štyri volebné okrsky. Členovia volebnej komisie v 13. okrsku sa na počet voličov nesťažujú. Okolo poludnia tu dokonca bolo treba čakať päť až desať minút, kým voliči mohli odovzdať svoj hlas. Podobný nával predpokladajú aj v ďalších hodinách. V ostatných je zatiaľ účasť skromnejšia. No očakáva sa, že v hmlistom a sychravom prídu voliči v hojnejšom počte neskoro popoludní a večer. Podobný predpoklad je aj v ostatných okrskoch na celom sídlisku, ktoré Košičania volajú Furča.

13:40 Pri sčítavaní hlasov môže byť prítomný aj pozorovateľ. Ten si môže robiť audio, video či audio-video záznam zo sčítavania, ale musí dodržať pár podmienok. Rovnako si môže robiť poznámky, ale iba na papier a nesmie ich šíriť skôr, ako okrsková volebná komisia nepodpíše zápisnicu o výsledku volieb. Vyplýva to z uznesenia, ktoré prijala Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na štvrtkovom zasadnutí (8.11.). Upozornil naň šéf komisie Eduard Bárány. Pripomína, že pozorovateľ nesmie žiadnym spôsobom zasahovať do činnosti komisie.

Voľby v hostinci Pod brezami

13:22 – Rozhodne najmenej tradičnú volebnú miestnosť majú v miestnej časti Handlovej. Vyše štyristo voličov môže prísť odvoliť do krčmy. Viac o voľbách v hostinci Pod brezami si prečítajte v kurzíve regionálnej spravodajkyne Tatiany Michalkovej.

Volič vhadzuje obálku s volebnými lístkami vo... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
voľby 2018, handlová Volič vhadzuje obálku s volebnými lístkami vo volebnej miestnosti v budove krčmy v Handlovej.

12:58 Voľby v okresoch Nitrianskeho kraja zatiaľ prebiehajú pokojne a bez incidentov. Podľa väčšiny členov oslovených mestských i okrskových volebných komisií ľudia však k urnám priebežne chodia.

12:50 Pomerne veľký záujem voličov o komunálne voľby je v trebišovskej rómskej osade. V dvoch volebných okrskoch je tam zapísaných zhruba 1860 voličov. Volebné miestnosti sú na Základnej škole (ZŠ) Ivana Krasku, pred nimi sa vytvárajú aj rady a voliči potom musia čakať, aby mohli odvoliť.

12:47 V troch gemerských okresoch Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota doteraz okresné volebné komisie nezaznamenali v rámci komunálnych volieb žiadne problémy či nedostatky, ktoré by ovplyvnili priebeh hlasovania. TASR o tom informovali ich zapisovatelia.

12:24 V bratislavskej mestskej časti Rača evidujú veľký záujem obyvateľov o voľby. Priebeh komunálnych volieb je tu zatiaľ pokojný. „Účasť na voľbách v mestskej časti býva zvyčajne okolo 63 až 65 percent, teraz očakávame vyššiu, pretože vidíme, že sa do volieb zapájajú aj mladí ľudia,“ povedala pre TASR Jarmila Ďuríková z Miestneho úradu v Rači.

Pri príprave volieb sa v Rači i v iných bratislavských mestských častiach stretávajú s nízkym počtom členov vo volebných komisiách. Politické strany, hnutia alebo koalície dávajú podľa Ďuríkovej dvoch maximálne troch členov do komisií. „Všetkých ostatných musíme dopĺňať. V Rači je 18 volebných okrskov a vychádza to, že okolo 50 ľudí musíme dopĺňať z našich radov, čo je veľmi zložité týždeň pred voľbami alebo aj v deň konania volieb,“ povedala. Hľadať náhradu za chýbajúcich členov je podľa nej z roka na rok problematickejšie.

12:15 Niektorí voliči môžu mať asistenta. Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nevie čítať alebo písať, si môže vziať so sebou za plentu asistenta. Ten za neho môže vyplniť hlasovací lístok podľa pokynov voliča. Uviedol to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

„Touto osobou však nesmie byť člen okrskovej volebnej komisie. Musí byť zachovaná tajnosť hlasovania a dôležité je, že asistentom má byť osoba, ktorú si sám volič vybral a má k nemu dôveru,“ zdôraznil Bárány.

11:57 Volebný incident sa odohral v jednom z dvoch volebných okrskov košickej mestskej časti Luník IX. Za členmi volebnej komisie prišiel mladík a povedal, že je prvovolič. Potom vybral lístok s vytlačeným menom jedného z dvoch kandidátov na post miestneho starostu a pýtal sa, či môže ho môže voliť. Mladík údajne uviedol, že lístok mu dal niekto vonku. Komisia mu voliť nedovolila a privolala políciu, pretože mala podozrenie z porušenia volebného zákona. Policajti mladíka odviedli z miestnosti bočnými dverami, aby podal vysvetlenie.

Predsedníčka miestnej volebnej komisie Jozefína Šaňová uviedla, že vecou sa zaoberá polícia, ktorá rozhodne o ďalšom postupe. Doložila, že na chvíľu prestali do miestnosti púšťať voličov, no po pár minútach ich začali opäť púšťať.

11:49 V jednej z volebných miestností v bratislavskej Petržalke sa tvorili rady. Občania, ktorí chceli voliť, museli ráno čakať na to, kým sa dostanú k volebnej urne. Takáto situácia bola v jednej z volebných miestností na Základnej škole Pankúchova 4, informáciu agentúre SITA poskytla Petržalčanka Zuzana, ktorá bola ráno v škole voliť.

Ako ďalej dodala, starším ľuďom sa nepáčilo, že až na mieste dostali do rúk volebné lístky so zoznamom poslancov, starostov i primátorov. Ich čítanie tak dlho trvá a zdržuje. „Na odvolenie sa čakalo vyše pol hodiny,“ dodala Zuzana.

Ako uviedla Silvia Vnenková z tlačového oddelenia petržalského miestneho úradu, volebné predpoludnie v najväčšej bratislavskej mestskej časti je pokojné a žiadne porušenia jej zatiaľ nehlásili.

11:37 Kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo odvolil.

11:30 Voľby do orgánov samosprávy obcí sú zatiaľ pokojné bez závažnejších narušení. Doteraz prišlo len niekoľko podnetov na volebnú korupciu. Vyplýva to z doterajších poznatkov Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Ako pre médiá uviedol po ranom zasadnutí štátnej komisie pre voľby v jej bratislavskej centrále predseda komisie Eduard Bárány, okrem iného sa zaoberali informáciou od Policajného zboru SR o bezpečnostnej situácii, podľa ktorej sa zatiaľ hlasuje bez zvláštnych udalostí. „Polícia prijala osem podnetov týkajúcich sa volebnej korupcie, v štyroch z nich sa už začalo konať. Tento počet nie je nijakým ohromujúci,“ doplnil Bárány.

Eduard Bárány Foto: Robert Hüttner, Pravda
Eduard Bárány Eduard Bárány

Štátna volebná komisia v rannom rokovaní riešila aj otázky a podnety od volebných komisií nižších stupňov a aj od voličov. „Sústreďujeme sa na tie podania, ktoré sa týkajú aktuálneho diania, tam, kde je možné ešte v tejto chvíli niekoho usmerniť, niečo zmeniť. Pokiaľ sa niekto sťažuje na nedodržanie pravidiel financovania volebnej kampane, pokladáme to za veľmi vážne, ale zaoberať sa tým budeme na niektorom z najbližších zasadnutí,“ objasnil Bárány.

11:22 Premiér Peter Pellegrini odovzdal svoj hlas vo voľbách v Banskej Bystrici na Základnej škole Jána Bakossa krátko po desiatej hodine. „Ľudia si nie vždy uvedomujú, že starosta a primátor má častokrát väčší vplyv na kvalitu ich života a na ich spokojnosť s tým, ako sa im žije, ako vláda,“ uviedol premiér s tým, že je dôležité, aby sme tieto voľby nepodcenili a využili ešte zostávajúce hodiny. Ako ďalej uviedol, na voľby sa pripravil, pozrel si dopredu kandidačnú listinu a mal svojich favoritov. „Dal som si len pozor, aby som ich správne zakrúžkoval,“ doplnil Pellegrini.

Podľa predsedu vlády je dôležité, aby ľudia využili voľby do samospráv, lebo všetky dane, ktoré odvádzajú pracujúci a živnostníci neplynú do štátnej kasy, ale 70 percent týchto všetkých peňazí ide mestám a obciam a 30 percent ide vyšším územným celkom. „Ani jedno euro z výplaty človeka na Slovensku nejde do štátnej pokladnice, preto je nesmierne dôležité, aby dnes prišli ľudia voliť, aby si vybrali, kto bude viesť mestá a obce nasledujúce štyri roky,“ doplnil premiér.

11:20 Obyvatelia Radošoviec v okrese Trnava si zvolia za starostu kandidáta s priezviskom Remenár. O post prvého muža sa tu uchádzajú dvaja kandidáti, Ľubomír Remenár a Miroslav Remenár. Voliči z malej obce v susedstve Jaslovských Bohuníc si tak pri krúžkovaní svojho favorita musia dať veľký pozor, aby zvolili toho pravého.

O pár kilometrov ďalej, v Križovanoch nad Dudváhom, zasa obyvatelia poznajú krstné meno budúcej starostky. Kandidujú tu len dve ženy, zhodou okolností obe Svetlany. Svetlana Královičová pracuje na obecnom úrade ako referentka, Svetlana Masaryková je aktuálna starostka.

V Cíferi, Dobrej Vode, Hornej Krupej, Lošonci a Malženiciach v okrese Trnava ľudia už dopredu vedia, že aj po voľbách budú mať tých istých starostov ako doteraz. V týchto obciach terajší starostovia nemajú žiadneho protikandidáta, na zvolenie im stačí len jediný hlas.

11:15 V Trenčíne odvolil aj druhý kandidát na primátora Miloš Mičega s manželkou. „Prvýkrát po pol roku som sa konečne dobre vyspal a dúfam, že Trenčania budú mať pri voľbách šťastnú ruku,“ povedal. Deň sa chystá stráviť s rodinou a užiť si aj prechádzku so psíkom.

Miloš Mičega s manželkou počas volieb. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Mičega Miloš Mičega s manželkou počas volieb.

11:09 „Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko je momentálne v zahraničí a nie je možné určiť čas jeho návratu. Určite však do zatvorenia volebných miestností využije svoje občianske právo a voliť pôjde,“ informoval jeho hovorca Tomáš Kostelník.

11:01 Polícia prijala osem podnetov týkajúcich sa podozrení z volebnej korupcie, v štyroch z nich sa už začalo konať. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

INFOLINKA

  • S otázkami, ktoré sa týkajú volieb, sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR. Zamestnanci ministerstva na nej budú poskytovať informácie, ktoré sa týkajú voličov, ich práv a povinností, či informácie o organizačnom zabezpečení volieb. Informačná linka je prístupná dnes do 22. h na telefónnych číslach 02/5094 2317 a 02/5094 2312.

Štátna volebná komisia sa zaoberala doteraz podnetmi od komisií nižších volebným stupňov či občanov. „Sústreďujeme sa na tie podania, ktoré sa týkajú aktuálneho diania tam, kde je možné ešte usmerniť,“ uviedol Bárány. Podnetmi týkajúcimi sa financovania volebnej kampane sa bude komisia zaoberať na niektorom z ďalších zasadnutí.

10:43 Vo Výčapoch-Opatovciach pri Nitre prví raz volili aj kresťanskí utečenci z Iraku, ktorí tu žijú od roku 2016. Svoj hlas prišiel zatiaľ odovzdať jeden iracký manželský pár. Pani robí už niekoľko mesiacov v obci poštárku. Ako informoval kňaz Peter Brenkus z Občianskeho združenia Pokoj a dobro, vo Výčapoch-Opatovciach v súčasnosti žije 21 Iračanov. Ďalších vyše 40 ich žije v Nitre a okolitých obciach. „Majú vybavený trvalý pobyt. O slovenské občianstvo môžu požiadať najskôr po štyroch rokoch,“ uviedol Brenkus.

Volebná účasť vo Výčapoch-Opatovciach dosahuje momentálne okolo desať percent. Podľa predsedníčky volebnej komisie Timey Holkovej očakávajú v týchto komunálnych voľbách vyššiu účasť, pretože majú dvoch kandidátov na starostu. Obyvatelia obce sú poctiví voliči, volebná účasť tu býva okolo 65 percent. Keď však mali v posledných voľbách v roku 2014 jedného kandidáta na starostu, prišlo len okolo 40 percent voličov. „Dnes to vyzerá s účasťou dobre, chodia aj takí, ktorých som ešte voliť nevidela. Zatiaľ boli najmä starší, mladí zvyknú prísť popoludní alebo večer,“ hovorí Holková. Účasti praje aj slnečné počasie.

10:36 V hlavnom meste odhlasoval už aj súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

10:31 Ľudia spohodlneli, tvrdí predseda okrskovej komisie v Sedmerovci. Na post starostu obce Sedmerovec v Ilavskom okrese kandiduje iba úradujúci starosta, o päť poslaneckých kresiel v obecnom zastupiteľstve má záujem päť kandidátov.

Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Cyrila Juríčka by bolo lepšie, keby obyvatelia obce mali možnosť výberu spomedzi väčšieho počtu kandidátov. „V dnešnej dobe však akosi nemajú ľudia záujem vykonávať poslaneckú funkciu, ťažko sme pozháňali aspoň päť kandidátov,“ skonštatoval Juríček. Ako dodal, nie je to ani pre peniaze, ale skôr ľudia spohodlneli, uzavrú sa doma, aby mali s každým pokoj.

Obec Sedmerovec má 429 obyvateľov, jej pýchou je románsky kostolík z prelomu 12. a 13. storočia, ktorý stojí v lokalite Pominovec a je jednou z najstarších stavieb v Trenčianskom kraji. Keďže v Sedmerovci nemajú futbalové ihrisko, jediným športom reprezentujúcim obec je stolný tenis. Ten hráva v priemere každý desiaty Sedmerovčan, muži hrávajú krajskú druhú ligu. Ako herňa im slúži maličký kultúrny dom, v ktorom sídli aj obecný úrad a je aj miestom okrskovej volebnej komisie.

10:23 V spoločnosti svojej manželky odovzdal svoj hlas v komunálnych voľbách aj prezident SR Andrej Kiska. Vo volebnom obvode číslo 2. v Poprade si zvolil jednak primátora a zároveň aj poslancov do mestského zastupiteľstva. Ako sám priznal, pri študovaní zoznamu kandidátov mu bolo veľa mien neznámych a prvýkrát zažil aj „rodinný lobing“.

„V piatok sme veľmi poctivo s manželkou študovali zoznam kandidátov, v Poprade ich je myslím 64 na poslancov a dosť sme sa trápili s tým, koho voliť. Napriek tomu, že tieto voľby sú najosobnejšie, tak mnohých ľudí človek jednoducho nepozná. My osobne sme poznali možno 15 – 20 percent kandidátov,“ uviedol prezident na krátkom brífingu.

zväčšiť Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska... Foto: TASR, Oliver Ondráš
SR Poprad samospráva prezident voľby18 POX Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska lepí obálku s hlasovacími lístkami vo volebnej miestnosti v Poprade.

V tejto súvislosti vyzval ľudí, aby si zvolili zástupcov podľa ich skutkov a nie podľa sľubov. „Zažil som prvýkrát aj silný rodinný lobing, pretože obe naše deti sa dozvedeli, že jedna z ich učiteliek kandiduje a viackrát mi pripomenuli jej číslo, aby som vedel, komu mám dať hlas,“ dodal s úsmevom Kiska.

10:20 Exprezident a niekdajší primátor Košíc Rudolf Schuster bol voliť v komunálnych voľbách krátko po deviatej hodine v košickej mestskej časti Sever, v okrsku umiestnenom v areáli košickej Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie. „V Košiciach je to veľmi zložité, pretože vieme, kto sa uchádza post primátora. Nechajme sa prekvapiť, kto vyhrá. Na strane druhej, mnohí, ktorí by mohli byť zvolení, tí sa neprihlásili za kandidáta. Neviem prečo, ale nie všetci majú odvahu uchádzať sa o miesto primátora, starostu, alebo poslanca,“ povedal novinárom Schuster po tom, čo odvolil.

Schuster má aj niekoľko rád a námetov pre novozvoleného primátora, len nevie, či ich príjme. Podľa neho sú to dobré veci pre mesto. Ako príklad uviedol, že je pripravený prívod vody cez rúru do mestského parku, kde by mal vzniknúť otvorený kanál, také košické Benátky v parku, treba dokončiť potôčik na Hlavnej ulici, či vybudovať v parku na Moyzesovej sústavu fontán, atď.

Rudolf Schuster
Rudolf Schuster, foto do ankety Rudolf Schuster

Podľa Schustera dobrý primátor by mal žiť s mestom, nájsť si čas, aby bol v uliciach, stretávať sa ľuďmi. Uviedol, že jeho manželka raz povedala, že on sa neoženil s ňou, ale s mestom. Mesto musí byť zdravým pracovným napätím, preto by si mal primátor vytvoriť dobrý „mančaft“, s ktorým bude mesto rozvíjať k spokojnosti jeho obyvateľov.

Schuster na margo volebnej kampane uviedol, že zodpovedá tomu, čo sa deje aj v parlamente. „Žiaľ, správame sa k sebe ako nepriatelia, aj v meste aj v parlamente, ako keby opozícia nesmela mať dobrý nápad, ktorý nemožno vypočuť, nie to ešte realizovať,“ povedal Schuster. Doložil, že hneď po revolúcii síce boli zložité časy, prijímali sa ťažké rozhodnutia, ale snaha bola, aby sa veci diali pokojne, dominoval dialóg a snaha dohodnúť sa, to dnes chýba.

10:10 V najzápadnejšej obci na Slovensku, v Záhorskej Vsi majú voľby zatiaľ pokojný a bezproblémový priebeh. „Ľudia postupne prichádzajú, záujem o hlasovanie majú všetky vekové kategórie,“ informovala TASR zapisovateľka miestnej volebnej komisie Anna Antaličová.

Obyvatelia Záhorskej Vsi si môžu vyberať z dvoch kandidátov na starostu. „Na deväť mandátov v obecnom zastupiteľstve je 19 kandidátov,“ dodala Antaličová. V Záhorskej Vsi je 1510 oprávnených voličov, volia v jednom okrsku.

Richard Rybníček s rodinou počas volieb. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
rybníček Richard Rybníček s rodinou počas volieb.

9:59 Voliť bol už aj súčasný trenčiansky primátor Richard Rybníček s manželkou Luciou a synom Oliverom. Doterajší priebeh volieb zhodnotil ako veľmi pokojný s tým, že ani neočakáva nejaké problémy. „My sme hore už od trištvrte na šesť, zarábal som synovi mliečko,“ prezradil Rybníček.

Deň sa chystá stráviť s rodinou a jeho prvé kroky po odvolení viedli do obchodu, kde šiel synovi kúpiť gumových medvedíkov, ktorých má veľmi rád.

9:50 V Bratislave odvolil ďalší z favoritov na post primátora Ján Mrva.

9:44 Na druhom najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku, Dúžavskej ceste v Rimavskej Sobote, otvorili volenú miestnosť načas a voľby sa začali bez problémov. Informovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Aneta Vargicová, podľa ktorej pri otvorení miestnosti nečakal žiadny volič.

„Do 7.45 h sme mali iba jediného voliča, ktorý práve odišiel. Voľby zatiaľ prebiehajú pokojne a k dispozícii máme všetko potrebné,“ uviedla Vargicová.

Rimavská Sobota. Foto: RIMAVSKASOBOTA.SK
Rimavská Sobota Rimavská Sobota.

Podľa členov okrskovej volebnej komisie, ktorí sa na voľbách na Dúžavskej ceste zúčastňujú pravidelne, býva práve o komunálne voľby na tomto sídlisku najväčší záujem. Voliči sa podľa nich zaujímajú aj o voľby do vyšších územných celkov, tam sa ale účasť odvíja od toho, či sa o posty krajských poslancov uchádzajú známi kandidáti.

Dúžavská cesta tvorí jeden volebný okrsok a pre aktuálne voľby je v ňom zapísaných 637 oprávnených voličov. Celkovo na sídlisku žije vyše tisíc Rómov, ktorých materinským jazykom je prevažne maďarčina.

9:28 Voľby so sebou prinášajú aj menšie nepríjemnosti. Jednou z nich je prístup vozíčkarov a ľudí s hendikepom do volebných miestností.

Voliči pri voľbách musia prekonávať bariéry. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
voľby Voliči pri voľbách musia prekonávať bariéry.

Dostať sa dovnútra po schodoch bola takmer neprekonateľná prekážka pre vozíčkara v Trenčíne. Pomohli mu ale novinári a okoloidúci.

9:20 V Košiciach už odvolili obaja hlavní kandidáti na post primátora. Martin Petruško zo Smeru prišiel v sprievode rodičov a kandidát pravicovej opozície Jaroslav Polaček zase s rodinou.

9:12 Pri voľbe miestnych poslancov si treba dávať pozor na počet krúžkov. Voliči by si pred hlasovaním mali dobre pozrieť hlasovací lístok, najmä pokiaľ ide o voľbu komunálnych poslancov. Ak totiž zakrúžkujú viac kandidátov, ako sa v danom volebnom obvode volí, hlasovací lístok bude neplatný. Upozornila na to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

Eva Chmelová Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Eva Chmelová Eva Chmelová

„Kandidátov na starostov a primátorov krúžkujeme. Pokiaľ ide o poslancov, pozorne čítame hlasovací lístok, pretože na ňom je uvedený počet kandidátov, ktorý sa volí v danom volebnom obvode a to je maximálny počet. V prípade, že volič zakrúžkuje viac kandidátov ako je uvedené na hlasovacom lístku, lístok sa stáva neplatný. V prípade, že zakrúžkuje menej, všetky hlasy sú platné,“ opísala Chmelová.

9:05 Počasie významne ovplyvňuje chuť voličov ísť k volebným urnám. Výnimkou nie je ani dnešok.

Ako bude v dnešný volebný deň ale aj v tých nasledujúcich čítajte v článku Martin príde bez bieleho koňa, teplé počasie pretrváva.

8:50 Chýbajúcimi kandidátmi na poslancov zastupiteľstva sú poznačené voľby v obci Slanská Huta v okrese Košice okolie. Poslaneckých miest je päť, o mandát sa uchádza len jedna kandidátka. O funkciu starostu sa uchádzajú dvaja kandidáti.

Volebná miestnosť sa nachádza v budove obecného úradu. Voliť prichádzali ľudia už od 7. h. „Voliť chodíme pravidelne, dnes je to tak skoro ráno preto, že veziem priateľku autom do práce do Košíc. Voliť by mal každý,“ povedal jeden z prvých voličov Július Bakajsa. Nedostatok kandidátov na poslancov ho prekvapil, dôvod nezáujmu o kandidatúru nepozná.

Slanská Huta je obec s 240 obyvateľmi v Slanských vrchoch. Účasť na voľbách máva pravidelne vyššiu, ako je celoštátny priemer, v minulých komunálnych voľbách to bolo 76,19 percenta.

„V obci máme zapísaných 196 voličov. Jedna pani, ktorá je zdravotne znevýhodnená, požiadala o prenosnú schránku, vyšlú sa za ňou dvaja členovia komisie,“ uviedol predseda miestnej volebnej komisie Ľudovít Dziak. Vzhľadom na neobsadenie postov poslancov čakajú obec ďalšie voľby.

8:38 V Bratislave v mestskej časti Rača už odvolil jeden z favoritov na post primátora hlavného mesta Václav Mika.

Exšéf RTVS vyzval obyvateľov, aby išli k urnám a odovzdali svoj hlas.

8:24 Takto hlasovali voliči v Trenčianskych Stankovciach. Svoje volebné právo si splnili skoro ráno.

8:17 Podobne ako v obci Ondavka, ktorú sme spomínali už skôr, sa dnes voľby nekonajú aj v ďalších štyroch obciach.

Z údajov ministerstva vnútra takisto vyplýva, že v ďalších šiestich obciach nevolia starostu a v 24 obciach vyberajú obyvatelia menej poslancov obecného zastupiteľstva, ako by mali.

V Ondavke v Bardejovskom okrese sa komunálne... Foto: TASR, Maroš Černý
ondavka V Ondavke v Bardejovskom okrese sa komunálne voľby v sobotu nekonajú. V obci so 16 obyvateľmi dlhodobo nemá nikto záujem o miesto starostu i poslancov. Väčšina zo 16 prihlásených obyvateľov sú dôchodcovia. Na snímke 80-ročný bývalý starosta Andrej Marčišin v Ondavke.

Voľby do obecného zastupiteľstva a voľby starostu obce sa okrem Ondavky nevykonajú vôbec v obciach Dubno (okres Rimavská Sobota), Girovce (okres Vranov nad Topľou), Jurkova Voľa (okres Svidník) a Michalková (okres Zvolen).

8:10 V obci Skalité v okrese Čadca volia obyvatelia od šiestej hodiny, v ostatných obciach od siedmej. Po otvorení volebných komisií to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

„Podľa informácií, ktoré máme, nevznikol žiadny problém,“ uviedla s tým, že od ôsmej zasadá Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

„Bude riešiť podnety, ktoré bude považovať za nevyhnutné. Priorita je, aby voľby prebehli bez problémov,“ doplnila Chmelová. Členovia štátnej volebnej komisie by sa mali ísť pozrieť aj do volebných miestností.

7:55 Paradoxne vyznieva fakt, že v 97 obciach Nitrianskeho kraja chce byť starostom jediný kandidát a v niektorých je kandidátov zase viac, ako v krajských mestách.

V mestách a obciach v Nitrianskom kraji sa o 7. hodine otvorili všetky volebné miestnosti. Do 22. hodiny môžu obyvatelia 354 obcí a miest v kraji voliť primátorov a starostov a celkovo 2669 poslancov.

Terminál intermodálnej prepravy Lužianky, ktorý... Foto: SITA, Železnice SR
Terminál intermodálnej prepravy Lužianky Terminál intermodálnej prepravy Lužianky, ktorý bude využívať najmä automobilka Jaguar Land Rover, ale aj iné firmy na skladovanie a expedovanie svojej produkcie.

V 97 obciach a mestách kandiduje na post primátora či starostu jediný kandidát. Najväčší záujem o post starostu je v obciach Kolta v okrese Nové Zámky, Krušovce v okrese Topoľčany a Lužianky v okrese Nitra, kde volebné komisie zaevidovali zhodne po osem kandidátov. V Hosťovciach v okrese Nitra a v Horných Obdokovciach v okrese Topoľčany sa nenašiel dostatočný počet kandidátov na poslancov, preto si občania zvolia v Hosťovciach štyroch namiesto piatich poslancov a v Horných Obdokovciach siedmich namiesto deviatich poslancov.

7:41 V Marianke, obci, známej ako najstaršie pútnické miesto na Slovensku, sa sobotňajšie komunálne voľby začali načas a bez rušivých vplyvov. Do volebných miestností dvoch volebných okrskov vstúpili voliči v Marianke hneď po ich otvorení o 7.h.

Prvým bol Ladislav Takáč, ktorý žije v obci od roku 2002 a hlasovať prišiel ešte pred odchodom do práce. „Kandidátov poznám len z informácií v rámci predvolebnej kampane, z toho viem, koho voliť určite nechcem. Podľa toho odovzdám svoj hlas,“ uviedol.

Verí, že počas ďalších štyroch rokov bude mať samospráva „lepšiu formu“ ako v poslednom období. „Od vedenia obce očakávam, že sa bude koncepčným spôsobom venovať rozvoju a využitiu turistického potenciálu Marianky,“ dodal.

7:32 V Ondavke v Bardejovskom okrese sa komunálne voľby v sobotu nekonajú. V obci so 16 obyvateľmi dlhodobo nemá nikto záujem o miesto starostu i poslancov. Väčšina zo 16 prihlásených obyvateľov sú dôchodcovia.

Potok Ondavka pretekajúca obcou Ondavka. Foto: Wikimedia
ondavka Potok Ondavka pretekajúca obcou Ondavka.

„Situácia v Ondavke v súvislosti s komunálnymi voľbami je taká istá ako bola v doplňujúcich voľbách. Neprihlásil sa žiaden kandidát na poslanca ani na starostu obce. Voľby sa tak neuskutočnia,“ uviedol pre TASR prednosta Okresného úradu v Bardejove Miroslav Bujda.

Bývalý starosta, 80-ročný Andrej Marčišin tvrdí, že miestni o obec nemajú záujem. Nájdu sa však podľa neho i takí, ktorým jej osud nie je ľahostajný a chcú aby nezanikla. Trápia ich staré dlhy vo výške takmer 30.000 eur. V obci nesvieti pouličné osvetlenie a nemajú funkčný ani obecný rozhlas.

„Ľudia si pochvaľujú, že neplatia za dom, pozemky, že nám tu je veľmi dobre, ale o tom ostatnom to nemôžem povedať. Verím, že sa to napraví,“ zhodnotil bývalý starosta.

07:20 Hlasujte v ankete Pravdy. Zúčastníte sa dnešných komunálnych volieb?

7:05 Voličské právo si v dnešných voľbách môže po prvý raz v živote uplatniť viac ako 55-tisíc prvovoličov, čo je 1,25 percenta z celkového počtu 4,45 milióna hlasujúcich.

7:00 Na Slovensku sa otvorilo viac ako 6-tisíc volebných okrskov.

Video

V poradí ôsme komunálne voľby po novembri 1989 rozhodnú aj o novom zložení obecných a mestských zastupiteľstiev. Novozvolení primátori, starostovia a poslanci získajú mandát na najbližšie štyri roky.

Základom hospodárenia samospráv je obecný rozpočet, ktorý sa schvaľuje na obdobie jedného kalendárneho roka. V jeho príjmovej časti tvorí významnú zložku výber daní a miestnych poplatkov.

Samosprávy majú aj dôležitú kompetenciu v oblasti verejných služieb. Z hľadiska komunálnej legislatívy zabezpečujú výstavbu a údržbu a správu miestnych komunikácií, ale aj verejných priestranstiev, obecného cintorína, kultúrnych, športových a ďalších obecných zariadení vrátane kultúrnych pamiatok, pamiatkových území a pamätihodností obce. Viac o kompetenciách čítajte v článku Komunálne voľby: O čom rozhodujú mestá a obce + Manuál ako voliť

Volebné čísla

  • Počet obcí, miest vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc, kde sa volí: 2 926
  • Počet volebných okrskov: 6 021
  • Počet kandidátov na starostov a primátorov: 7 130
  • Počet kandidátov na poslancov: 80– až 90-tisíc (ich presné počty nie sú známe)
  • Počty politických strán, ktoré nominujú do volieb svojich zástupcov: 58
  • Voľby starostu ani poslancov sa neuskutočnia v 5 obciach
  • V 23 obciach kandiduje za poslancov nižší počet kandidátov, ako má byť zvolených

Ako voliť?

  • Komunálne voľby sa uskutočnia v sobotu 10. novembra. Volebné miestnosti sa otvoria ráno o siedmej a zatvoria sa o 22. hodine ve­čer.
  • Kandidovať za poslanca obecného zastupiteľstva môže ten, kto v deň volieb dovŕšil vek 18 rokov, má v obci trvalý pobyt, nebol vo výkone trestu odňatia slobody, nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin a jeho odsúdenie nebolo zahladené a nebol pozbavený spôsobilosti na právne úkony.
  • O starostovskú alebo primátorskú funkciu sa môže uchádzať kandidát, ktorý v deň volieb dovŕši 25 rokov, má v obci trvalý pobyt, nie je vo výkone trestu odňatia slobody, nie je právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, nie je pozbavený spôsobilosti na právne úkony.
  • Volebný akt prebieha tak, že volič v osobitom priestore zakrúžkuje na hlasovacom lístku poradové číslo kandidáta na starostu, ktorému dáva svoj hlas, a na druhom zakrúžkuje čísla kandidátov, ktorých chce zvoliť do obecného alebo mestského zastupiteľstva. Oba hlasovacie lístky vloží do obálky a tú vhodí do hlasovacej urny. Zakrúžkovať môže najviac taký počet kandidátov, koľkí majú byť v danom volebnom období zvolení. Ak zakrúžkuje väčší počet kandidátov, ako je dané, jeho volebný lístok je neplatný.
  • V aktuálnych komunálnych voľbách, ktoré sa budú konať v sobotu 10. novembra 2018, môže využiť svoje volebné právo približne 4,45 milióna obyvateľov Slovenska. Medzi nimi aj asi 55 500 prvovoličov. Voliť sa dá iba v mieste trvalého bydliska, teda v obci, kde má volič trvalý pobyt, a vo volebnom okrsku, kde je zapísaný na zoznam voličov. Po príchode do voličskej miestnosti sa treba preukázať občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte pre cudzinca. Volebné komisie začnú výsledky volieb sčitovať po zatvorení volebných miestností, teda až po 22. hodine.
  • Súčasným mestským a obecným zastupiteľstvám uplynie štvorročné volebné obdobie 15. novembra tohto roku. Novozvolení primátori, starostovia a poslanci sa ujmú svojich mandátov po zložení sľubov na ustanovujúcich zastupiteľstvách. Tie musia v zmysle zákona zvolať dosluhujúci primátori a starostovia do 30 kalendárnych dní od konania volieb, teda do 10. decembra tohto roku.
  • INFOLINKA

    S otázkami, ktoré sa týkajú nadchádzajúcich komunálnych volieb, sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR. Zamestnanci ministerstva na nej budú poskytovať informácie, ktoré sa týkajú voličov, ich práv a povinností, či informácie o organizačnom zabezpečení volieb. Informačná linka je prístupná od pondelka (5. 10.) do soboty (10. 10.), a to v pracovných dňoch v čase od 7. do 15.30 h a v deň volieb 10. novembra od 7. do 22. h na telefónnych číslach 02/5094 2317 a 02/5094 2312. „Je určená výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam,“ uvádza MV SR.

(odu, TASR)

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #komunálne voľby #komunálne voľby 2018