Komunálne voľby potvrdili trend nezávislých kandidátov

Najviac primátorských a starostovských kresiel v komunálnych voľbách získali nezávislí kandidáti, z ôsmich krajských miest sa primátori menia v štyroch. Povolebné diskusie sme sledovali online.

11.11.2018 08:43 , aktualizované: 17:07
debata (97)

V krajských mestách nie je ani jeden primátor strán vládnej koalície. Hlavné mesto povedie najbližšie štyri roky architekt Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, SPOLU). Druhé najväčšie slovenské mesto Košice povedie Jaroslav Polaček z koalície SaS, KDH, SMK, NOVA, OKS.

Jozefa Dvonča v Nitre nahradí nezávislý kandidát Marek Hattas, riaditeľ kultúrneho centra Hidepark Nitra. V Žiline sa do primátorského kresla dostal nezávislý Peter Fiabáne, keď doterajší šéf mesta Igor Choma (Smer) viac nekandidoval.

V Banskej Bystrici obhájil kreslo primátora Ján Nosko, v Trenčíne Richard Rybníček, v Prešove Andrea Turčanová a v Trnave Peter Bročka.

16:50 V komunálnych voľbách boli najúspešnejšími nezávislí kandidáti (NEKA) na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1 232 obciach a mestách, čo predstavuje 42,42 percenta. Oficiálne výsledky komunálnych volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii. Volebná účasť bola 48,67 percenta. (Viac v správe Nezávislí získali 1 232 z takmer 3 000 samospráv.)

16:05 Výsledky volieb ukázali, že ľudia v mnohých častiach krajiny chcú zmenu. Na margo komunálnych volieb to uviedol prezident SR Andrej Kiska. Podľa prezidenta práve volebné výsledky ukázali, ako si ľudia predstavujú „slušné a poctivé Slovensko“. „Túžba zmeniť Slovensko na kultúrnu krajinu je obrovská. Ľudia odmietli politiku štvavých kampaní, antikampaní, anonymov a osočovania,“ priblížil.

Prezidenta potešilo, že do politiky vstupujú noví ľudia, ktorí „kladú dôraz na riešenia a spoluprácu“. Nálada na zmenu štýlu politiky je podľa neho prísľubom aj do ďalších volieb, ktoré Slovensko čakajú. Prezident tiež zablahoželal všetkým, ktorým ľudia prejavili dôveru. „Verím, že spolu posunieme Slovensko dopredu,“ dodal.

14:02 V strane Smer sa zaoberajú aj otázkou, ako chcú politické strany získať späť dôveru občanov, povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 podpredseda Smeru Juraj Blanár. „Výsledky berieme s pokorou. Trend nezávislých kandidátov si uvedomujeme, ale Smer má najviac starostov a primátorov, opozícia je ďaleko za nami,“ odkázal. Pripomenul, že Smer nikdy nebol dominantný v krajských mestách, na druhej strane výsledok v Nitre, kde prišiel o post dlhoročný primátor Jozef Dvonč (Smer, SNS), prekvapil.

„Igor Choma v Žiline už nekandidoval, Richard Raši v Košiciach odišiel do exekutívy. Ostala nám len Nitra, kde nás výsledok prekvapil. Ale Jozef Dvonč neprehral s opozíciou, ale s nezávislým kandidátom,“ upozornil Blanár a poukázal na to, že Smer má 590 starostov, ktorých strana nominovala samostatne. „Spoločne so SNS a Mostom-Híd sme niekde máličko pod nezávislými kandidátmi. Ale vyhrať sa nedá všade,“ pripustil.

Prečítajte si aj komentár: Smer stráca mestá

13:24 „Veľa ľudí má pocit, že byť nezávislým je devíza. Preto si vážim každého, kto sa rozhodol kandidovať za politickú stranu,“ dodal Ábel Ravasz zo strany Most-Híd.

13:15 KDH obhájilo druhé miesto medzi politickými stranami v komunálnych voľbách, čomu sa veľmi teší. „Získali sme najväčšiu obec na Slovensku a tiež najväčšiu mestskú časť a veľké s strategické obce. Prvýkrát sme nespolupracovali so stranou Smer. Po udalostiach, ktoré sa stali v súvislosti s vraždou novinára a po tom, čo stranícky predseda býva u daňového podvodníka, nie je možná spolupráca ani na komunálnej úrovni,“ vyjadril sa podpredseda hnutia KDH Pavol Zajac.

13:14 „Získali sme viac starostov a viac poslancov do mestských zastupiteľstiev. Pôsobíme hlavne v regiónoch južného Slovenska, z tohto pohľadu sme status udržať si pozíciu obhájili, čo je veľmi presvedčivé a povzbudzujúce,“ dodala Ildikó Kőrösi zo strany SMK.

13:11 Anna Verešová z OĽaNO vyzdvihla úspech ich kandidáta Miloša Merička v Humennom a úspech nezávislých kandidátov. „Tešíme sa podpore ľudí a úspechu nezávislých kandidátov. Urobili sme veľký kus práce v regiónoch. Najväčšie víťazstvo je, že náš kandidát zvíťazil v Humennom, ktoré je považované za baštu Smeru. Spojili sa tam ľudia a občania a títo ľudia odkázali, že je čas na zmenu a novú politickú kultúru,“ dodala. S Ľubomírom Galkom (SaS) sa zhodli, že Smer stratil, čo považujú za dobrý signál.

13:08 Podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz hodnotí výsledky pozitívne. Strana mala za cieľ získať o desať percent starostov viac, ako doteraz. Získala o 30 percent viac, dodal. „Zlepšili sme naše pozície v regiónoch, a to aj tam, kde Most-Híd nebol silne etablovaný, ako je Bardejov či Svidník. Most-Híd veľmi zabodoval,“ konštatoval Ravasz.

13:06 Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška zdôraznil, že národniari sú s výsledkami komunálnych volieb veľmi spokojní. „Je to najlepší výsledok SNS v jej histórii. Znásobili sme počet starostov a primátorov aj počet poslancov,“ podotkol. Budovanie regionálnych štruktúr sa podľa jeho slov ukazuje ako dobrá cesta.

13:01 Juraj Blanár vníma výsledky z hľadiska straníckeho. Strana Smer získala najviac starostov a primátorov, povedal Blanár (Smer) k výsledkom komunálnych volieb v relácii RTVS O 5 minút 12.

Na snímke opätovne zvolený primátor Trnavy... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Peter Bročka Na snímke opätovne zvolený primátor Trnavy Peter Bročka.

12:53 Peter Bročka (nezávislý) obhájil svoj post v Trnave. Podľa jeho slov ľudia ocenili prácu, ktorú urobil za uplynulé štyri roky, povedal v RTVS. Poznamenal, že chce analyzovať rozhodnutie prvostupňového súdu a urobiť rozhodnutie, či pokračovať v spore vo veci pozemkov pod miestnym nákupným centrom. Ako doplnil, chce pokračovať najmä v projektoch, ktoré sa týkajú výstavby. Podľa politológa Jozefa Lenča bol pionierom v tom, čo je dnes trendom v štýle vedenia komunálnej kampane a politiky.

12:46 Nezávislý kandidát Marek Hattas, ktorý povedie Nitru nasledujúce štyri roky, poznamenal, že svoje víťazstvo pripisuje tomu, že je aktivista, vyhoreniu Jozefa Dvonča, ale aj smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ako uviedol, chce zaviesť bezpečnostný projekt a začať aj s výstavbou nájomných bytov.

12:44 V treťom najväčšom meste Slovenska – v Prešove, bude na čele naďalej žena, a to Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA). „Snažili sme sa splniť všetky sľuby, ktoré sme dali občanom pred štyrmi rokmi, pripravili sme aj nové vízie,“ povedala Turčanová. Poukázala aj na mimoriadnu komisiu, ktorú má zriadenú v oblasti dopravy.

Na snímke novozvolená primátorka mesta Prešov... Foto: TASR, František Iván
Andrea Turčanová Na snímke novozvolená primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

12:41 Zmena nastane v Žiline, víťazom sa stal nezávislý kandidát Peter Fiabáne. „Na úspechu sa podieľalo niekoľko faktorov, jedným z nich bola aj podpora pravicových strán. Kľúčovým momentom bolo spájanie ľudí,“ povedal Fiabáne v RTVS. Za svoje priority označil dopravu a parkovanie, ktoré je podľa jeho slov „najväčšou výzvou“. Politológ Jozef Lenč za tým vidí aj vnútorný rozklad Smeru v regióne, čo signalizovali už výsledky župných volieb.

12:40 „Pán Mrva mal silný program a naozaj bojoval. Myslím si však, že Bratislava je aj napriek tomu, že nevyhral, v dobrých rukách,“ dodal Ján Marosz a zároveň zablahoželal novému primátorovi (Matúš Vallo).

12:40 „Napriek špinavej kampani, ktorá bola vedená proti pánovi Fiabánemu v Žiline, vyhral. Doteraz prežívam úžasnú atmosféru, ktorá na mieste vládla,“ vyjadril sa poslanec NRSR Ján Marosz (OĽaNO). Zároveň poďakoval voličom a prejavil svoju radosť so zmeny, ktorá nastala v Humennom.

12:32 „Naši podporovatelia určite nie sú "slniečkari,“ dodal Boris Kollár. Strany Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia podľa jeho slov v Bratislave v prípade kandidáta na primátora stavili na „dobrého koňa“.

12:30 „Výsledky presvedčili,“ komentoval Richard Rybníček v RTVS svoje znovuzvolenie za primátora Trenčína. Funkciu obhájil po tretí raz. „Rovnako rozhodol aj pocit Trenčanov, ktorí sú na svoje mesto hrdí,“ povedal Rybníček. Ako doplnil, chce pokračovať vo veciach, s ktorými začal, napríklad urobiť v meste „poriadok s autami“. Silná predvolebná antikampaň ho podľa vlastných slov prekvapila.

Novozvolený primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: TASR, František Iván
Richard Rybníček Novozvolený primátor Trenčína Richard Rybníček.

12:28 Predseda strany Sme rodina Boris Kollár sa poďakoval všetkým, ktorý sa rozhodli ísť voliť. „Som veľmi spokojný. Sme strana, ktorá vznikla pred dvoma rokmi. Zo všetkých opozičných strán sme dopadli najlepšie. Snažili sme sa staviť na kvalitu. Postavili sme úplne nové tváre, nikto našich kandidátov nepoznal a aj tak sa im podarilo presadiť,“ dodal.

12:26 „Slovensko sa neuživí preháňaním ovečiek po grúňoch. Sme súčasťou Európy a to je šanca pre nás,“ dodal predseda KDH Alojz Hlina v súvislosti s budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu.

12:23 Ján Nosko v Banskej Bystrici obhájil funkciu, podľa jeho slov ide o jasné ocenenie jeho doterajšej práce, v ktorej chce pokračovať, povedal v RTVS. Chce pokračovať v projektoch, napríklad v budovaní bytov, ale aj stacionárov pre seniorov.

12:18 „KDH získalo druhé a tretie najväčšie mesto. Som jediný z vašich hostí, kto prekročil hranice Bratislavy počas volebnej moci. Slovensko nie je Bratislava. Beriem to ako vážne pochybenie politických strán nevšímať si regióny,“ povedal v súvislosti s výsledkami volieb predseda KDH Alojz Hlina.

12:17 Novozvolený primátor Košíc Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) na margo antikampane: „Deti by nemali byť rukojemníkmi volebnej kampane. Išlo o boj Smeru, aby ma zastavil, lebo ide o veľa,“ povedal v relácii O 5 minút 12. Víťaz v Košiciach označil za svoju prioritu najmä to, aby sa v meste urobil protikorupčný audit. Rovnako chce riešiť aj problémy v oblasti dopravy.

12:13 „Národná rada je najdôležitejší orgán. Máme dobrý volebný systém, to že máme jeden volebný obvod pri voľbách do Národnej rady je dobré. Má zmysel ho len vylepšiť v niektorých detailoch. Ak nejaké veci v našej spoločnosti nefungujú, neviňme za to volebný systém. Nepodporíme zmeny len kvôli zmenám, musia mať hlavu a pätu“ povedal predseda SaS Richard Sulík na margo súčasného volebného systému a jeho prípadných zmien.

12:13 Novozvolený primátor hlavného mesta Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia) v RTVS zdôraznil, že chce spolupracovať s mestskými časťami pre lepšiu Bratislavu. Uviedol, že je rád, že do hlavného mesta prichádza nová generácia odborníkov. Za dôležité označil transparentnosť, ale aj to, ako sa mesto rozpráva so svojimi obyvateľmi.

12:10 „Pre nás sú hlavným fokusom voľby do Národnej rady SR. Vlak je dobre rozbehnutý, robiť závery na základe týchto volieb nemá vôbec zmysel,“ vyjadril sa na margo komunálnych volieb predseda strany SaS Richard Sulík. „Našou úlohou je voliča v parlamentných voľbách presvedčiť, že ponuka SaS je tá najlepšia,“ dodal. Zároveň zablahoželal víťazom, vrátane nového primátora Bratislavy Matúša Valla, ktorého podporujú strany Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia.

12:07 Politológ Jozef Lenč si myslí, že to, že sa dokázala presadiť nová generácia politikov nestačí. „Je dôležité, aby sa neskôr angažovali aj v politických stranách, ak sa chcú presadiť v celonárodnej politike,“ povedal v relácii RTVS O 5 minút 12.

„Ak Smer nedokáže postaviť víťazného kandidáta, musí sa veľmi zamyslieť. Rovnako tak SaS, ktorá má snahu vystriedať Smer, by sa mala zamyslieť, lebo jej chýbajú veľké mestá,“ dodal politológ pre RTVS.

12:03 „Ľudia budú radšej nezávislí, ako keby boli podporovaní politickou stranou. Ako je ale kandidát nezávislý, keď po svojom zvolení bude musieť spolupracovať so zvolenými kandidátmi, ktorí určitou stranou podporovaní sú?“ vyjadril sa predseda strany Most-Híd Béla Bugár v súvislosti s trendom nezávislosti v komunálnych voľbách.

12:00 „Zdvojnásobili sme počet úspešných kandidátov, ktorí kandidovali v mene Most-Híd. Teší ma, že tento trend pomaličky rastie,“ vyjadril sa na margo výsledkov volieb predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

11:59 „Nikto nemusí byť spokojný so stranou, ktorá je v súčasnosti v parlamente. Dôležité je, aby mladí ľudia išli voliť a prestali kritizovať,“ vyjadril sa predseda národniarov. Zároveň sa poďakoval voličom SNS za podporu a zablahoželal víťazom.

11:52 „Nech vyhrá ktorýkoľvek kandidát, ale nech povie, kto ho financuje. Nech sa kandidáti dostanú k moci čitateľným a transparentným spôsobom,“ dodal predseda SNS Andrej Danko na margo financovania a vedenia kampaní. „Niekto vytvorí virtuálne nejakého hrdinu a podporujú ho médiá a finančné skupiny,“ dodal Danko. Spomenul firmu ESET a stranu Progresívne Slovensko, aj prezidenta Andreja Kisku.

11:51 „Výsledky volieb mi dávajú silu pokračovať v politike, je to historický úspech,“ vyjadril sa k výsledkom predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). „Opozícia nedokázala v regiónoch vytvoriť koalície, ktoré by uspeli,“ povedal šéf SNS. „Komunál sa ešte nezávislými riadiť dá, ale parlament nie, preto je potrebné reformovať politické strany,“ dodal predseda národniarov.

11:44 „Odchod Jozefa Dvonča ma prekvapil, lebo Nitra prekvitá. Aj toto je neúcta k štandardným politickým stranám. Niektorí z toho majú „fun“,“ povedal Robert Fico na margo výsledkov v Nitre. "Rešpektujem výhru nového nitrianskeho primátora, ale som zvedavý, čo ten chlapec urobí,"dodal v súvislosti s výhrou kandidáta Mareka Hattasa v Nitre. Zároveň zablahoželal novozvolenému primátorovi Bratislavy (Matúš Vallo) a poďakoval Ivovi Nesrovnalovi, ktorý svoj post neobhájil.

11:39 „My sme Bratislavu vypustili, je to veľmi zvláštne mesto. Opozícia však v hlavnom meste totálne prepadla,“ povedal predseda strany Smer Robert Fico. Zároveň poďakoval voličom, ktorí sa rozhodli odvoliť a zablahoželal svojím straníckym partnerom k úspechu, vrátane Andreja Danka (SNS).

11:33 „Na Slovensku sa buduje nedôvera voči politickému systému,“ vyjadril sa predseda strany Smer Robert Fico v relácii TA3 na margo prevahy nezávislých kandidátov, ktorý uspeli v komunálnych voľbách. „Opozičné strany sa v rámci týchto volieb vyparili, prakticky neexistujú. Vládna koalícia, ktorú dnes reprezentujú tri strany, sa ukazuje ako jediná, ktorá má stabilné štruktúry,“ dodal. Podľa Roberta Fica sa treba zamyslieť aj nad tým, či nie je na čase zmeniť volebný systém. „Stojí otázka, či neprijať český model, že je volený starosta a primátor nie priamo, ale je výsledkom koaličných dohôd v zastupiteľstvách,“ povedal Fico.

11:21 Predseda strany Progresívne Slovensko Ivan Štefunko sa v relácii TA3 V politike k víťazstvu Matúša Valla v Bratislave vyjadril, že nový štýl politiky sa oplatí robiť a verí, že Vallo a jeho tím zmení hlavné mesto na otvorené a moderné. So stranou Spolu – občianska demokracia bude podľa jeho slov Progresívne Slovensko spolupracovať aj pri voľbách do Európskeho parlamentu.

10:40 Hipsteri na čele miest nie sú móda, keby boli, v týchto voľbách by neuspel ani Bročka ani Hattas, tvrdí v TV Markíza analytik Marián Leško. Podľa neho sa potvrdzuje trend využívania sociálnych sietí.

10:36 Marek Hattas, 31-ročný aktivista, ktorý uspel v boji o primátora Nitry, získal dvojnásobok toho, čo získal súčasný primátor. V TV Markíza pripustil, že preňho bol do istej miery inšpiráciou trnavský primátor Peter Bročka.

10:32 Novozvolená primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, Nova) v relácii TV Markíza sľúbila, že dokončí projekty výstavby cyklociest.

Analytik Ján Baránek Foto: Ivan Majerský, Pravda
Baránek Ján Analytik Ján Baránek

9:55 Ján Baránek: „Tieto voľby neprinášajú len politické posolstvo, zmena musí byť celková, musí byť v logistike, v zákonoch. Politický mainstream sa dostáva na vedľajšiu koľaj. Osobný kontakt politika s voličom sa ukazuje ako nenahraditeľný.“ (Viac čítajte v článku: Víťazmi na Slovensku sú nezávislí kandidáti, to je silný signál, tvrdí Baránek.)

9:50 Richard Rybníček, znovuzvolený primátor Trenčína sa v povolebnej diskusii TA3 vyjadril, že chce najmä dokončiť projekty revitalizácie verejných priestorov, chce riešiť problémy dopravy a parkovania.

Staronový primátor Trenčína Richard Rybníček... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
komunálne voľby 2018, Richard Rybníček Staronový primátor Trenčína Richard Rybníček počas volebnej noci.

9:41 Bývalý predstaviteľ Únie autodopravcov Jaroslav Polaček, ktorý uspel v zápase o primátora Košíc, potvrdil, že musel bojovať s mimoriadne silnou antikampaňou.

9:36 Nová politická generácia na Slovensku by mala priniesť novú slušnú politiku, o akej snívali ľudia v Novembri 1989, povedal na margo víťazstva Matúša Valla Miroslav Beblavý, líder strany Spolu, ktorá Valla vo voľbách podporovala.

Kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo po... Foto: Ivan Majerský, Pravda
komunalne volby 2018, Matúš Vallo, Kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo po volebnom akte.

9:30 Matúš Vallo na tlačovej konferencii: „Bratislava dala hlas slušným a čestným odborníkom, ktorí majú radi Bratislavu tak ako ja. Teší ma, že si voliči uvedomili potrebu spolupráce.“ (Viac čítajte v správe: Máme konkrétne opatrenia, ktorými chceme riešiť dopravu v Bratislave, tvrdí Vallo.)

9:26 Znovuzvolený primátor Banskej Bystrice Ján Nosko v TA 3: „Budeme kontinuálne pokračovať v tom, čo sme začali.“

9:24 Marek Hattas, novozvolený primátor Nitry hovorí, že hlavným bodom jeho úspechu ako nezávislého kandidáta je, že má v tíme veľa odborníkov, ktorí môžu pomôcť mestu.

9:23 Znovuzvolený primátor Trnavy Peter Bročka: Ľudia pochopili, že sa hýbeme, jedna z terajších priorít bude riešenie problémov v doprave.

9:13 Politický analytik Ján Baránek v relácii TA3 skonštatoval, že jednoznačnými víťazmi volieb sú nezávislí, je to signál politickému mainstreamu. Voličom je ale jedno, kto za koho kandiduje, ide im o ich životné prostredie. Tieto voľby potvrdili priamu demokraciu.

9:07 Matúš Vallo, ktorý vyhral vo voľbách o primátora Bratislavy v povolebnej relácii TA 3 povedal, že miesta na magistráte budú obsadzované cez transparentné konkurzy, a určite celý proces rozbehne jeho tím hneď, ako sa stane primátorom.

Video

8:09 Trend nedôvery voličov v systém tradičných politických strán sa v komunálnych voľbách 2018 jednoznačne potvrdil. Len s tým, že už neplatí ani tá druhá pravdepodobná cesta k úspechu. Smer je na ústupe aj na komunálnej úrovni, čo je vidno najmä na výsledkoch volieb z väčších miest, píše komentátor denníka Pravda Peter Javůrek.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018