Marek Hattas: Nechceme poukazovať na problémy, ale prinášať riešenia

Primátorský post v meste pod Zoborom získal vo voľbách iba 31-ročný aktivista Marek Hattas. Poďakoval sa svojmu predchodcovi "za to dobré, čo spravil v tomto meste. "O tú bezpečnejšiu Nitru a o tú budúcnosť sa už musia postarať mladí", povedal.

11.11.2018 14:54
voľby, Hattas Foto: ,
Novozvolený primátor Nitry Marek Hattas.
debata

Pre Nitru ste zmenou po dvanástich rokoch. Ako by ste ju zhodnotili čerstvo po voľbách a krátko pred nástupom do funkcie?

Po troch volebných obdobiach cítili ľudia z prechádzajúceho primátora akúsi vyhorenosť. Do toho prišiel môj príbeh aktivistu, čo osem rokov vytvára kultúrne centrum a spája aktívnych ľudí v meste. Ďalšou podstatnou vecou je vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Moje zvolenie je teda vyústením týchto troch vecí. Ľudia volili slušnú politiku a človeka, ktorý nie je napojený na politickú stranu či oligarchov. Vnímam to ako spoločenskú zmenu.

Máte 31 rokov a viacerí vám vyčítajú politickú neskúsenosť. Čo by ste im odkázali?

Nemám skúsenosti s tým, ako rozkrádať náš štát, naopak, mám skúsenosti, ako tvoriť projekty, ktoré reálne pomáhajú ľuďom.

Za problém považujete vysokú zadlženosť mesta, ktorá je viac ako 17 miliónov eur. Na akú úroveň by ste sa chceli dostať na konci volebného obdobia?

Mali sme pocit, že v meste sa šafári. Čísla nám ukazovali, že to tak naozaj je a s mestom sa niečo deje. Náš program sme tomu prispôsobili. Jedna z prvých vecí, ktoré chcem po vymenovaní urobiť, je hĺbkový audit. V tomto momente ešte neviem povedať žiadne konkrétne čísla. To dedičstvo po dvanástich rokoch nepoznáme detailne.

Ako chcete riešiť napätú situáciu s neprispôsobivými obyvateľmi v mestskej časti Dražovce?

Napätá situácia nie je len tam, ale aj v ostatných mestských častiach. V Dražovciach je to momentálne vypuklé najmä mediálne. Nechceme poukazovať na problémy, ale prinášať riešenia. Našli sme bezpečnostný projekt, ktorý funguje v českom Kolíne, kde sa im podarilo v priebehu dvoch rokoch znížiť kriminalitu o polovicu. Kontaktovali sme tamojšieho starostu a tento projekt sme s ním prešli aj tu v Nitre. Túto tému sme pripravení riešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018