V Starom Meste Števčíka strieda Aufrichtová

Nová tvár bude šéfovať aj bratislavskému Starému Mestu, centrálnej mestskej časti metropoly a jeho výkladnej skrine vo vzťahu k domácim aj zahraničným návštevníkom. Doterajšieho starostu Radoslava Števčíka (nezávislý) strieda vo funkcii Zuzana Aufrichtová. Urbanistku, poslankyňu Bratislavského samosprávneho kraja a bývalú odbornú zamestnankyňu magistrátu podporila vo voľbách pravicová sedemčlenná koalícia SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska. Hlas dostala od 36,59 percenta voličov.

12.11.2018 07:36
debata (1)

„Voliči ocenili novú tvár a zvlášť si cením, že pochopili odkaz, že obsah je dôležitejší ako obal,“ komentovala svoje víťazstvo Aufrichtová. Sľúbila ponechať všetko dobré a zmeniť nefungujúce. Spoločne s miestnymi poslancami pripraví Staromestský program 2019 – 2022 a presadiť chce aj nové všeobecne záväzné nariadenie na dotačné schémy pre rozvojové projekty v mestskej časti.

V novom 25-člennom miestnom zastupiteľstve zasadnú takmer výlučne politickí nominanti, nezávislým sa ušli len tri miesta. Okrem zmienenej sedemkoalície tam budú zástupcovia koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia, ktorá stojí za novým primátorom Matúšom Vallom. Počet poslancov dvoch straníckych zoskupení je takmer zhodný, sedemkoalícia ich má len o dvoch viac. Poslanecký mandát obhájilo 14 doterajších poslancov, vrátane troch poslancov Národnej rady Ondreja Dostála, Petra Osuského a Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

Jednou z nových tvárí v zastupiteľstve je Dana Kleinert, ktorá pôvodne kandidovala aj za starostku, no kandidatúry sa vzdala v prospech Aufrichtovej. Pár dní pred voľbami sa však v mestskej časti objavili profesionálne vyhotovené letáky na kvalitnom lesklom papieri, ktoré vyzývali na jej zvolenie. V iných letákoch mal zase Števčík „sľubovať“, že Staromešťanom zredukuje počet parkovaní o 40 percent. Podľa Aufrichtovej podporovateľov išlo v oboch prípadoch o cielenú antikampaň jedného z ďalších kandidátov na starostu. V tejto súvislosti varovali aj pred možným podvodom pri sčítavaní hlasov, keďže v 14 z 34 okrsko­vých volebných komisií mali zastúpenie iba ľudia tohoto kandidáta a kotlebovci.

V Starom Meste si občania volili zo siedmich kandidátov na starostu, volebná účasť bola 43,35 percenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komunálne voľby 2018