Politológ: Víťazstvo Polačeka sa dalo čakať

Po ôsmich rokov bude v Košiciach na radnici zmena. Najbližšie štyri roky ju povedie nezávislý Jaroslav Polaček, ktorý kandidoval s podporou SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA a OKS.

12.11.2018 11:00
Jaroslav Polaček Foto: ,
Jaroslav Polaček vo svojej volebnej centrále.
debata

Poslanec mestského zastupiteľstva a poradca v oblasti životného prostredia si získal dôveru 29-tisíc voličov. S volebným výsledkom 43 percent s výrazným náskokom 20 percent porazil viceprimátora Martina Petruška (Smer), ktorého podporilo 16-tisíc Košičanov. Na treťom mieste sa so 14 percentami umiestnila nezávislá poslankyňa parlamentu a bývalá členka strany Sieť Alena Bašistová.

Vládna strana Smer tak po ôsmich rokoch stratila kreslo primátora, ktoré v roku 2010 vybojoval Richard Raši. Od marca 2018 vykonával túto funkciu viceprimátor Petruško po tom, čo Raši vystriedal súčasného premiéra Petra Pellegriniho na poste podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Volebné prieskumy a stávkové kancelárie naznačovali, že v Košiciach bude súboj medzi Polačekom a Petruškom tesný. Obom odhadovali podporu okolo 20 percent. Situáciu na poslednú chvíľu skomplikovali predvolebné rošády, počas ktorých vzdali volebný boj štyria kandidáti Ján Dečo, Richard Havrilla, Milan Lešňák a Miroslav Špak. Svojou následnou podporou Bašistovej, ktorá sa v prieskumoch držala na treťom mieste, zamiešali karty, ale na post primátorky to nestačilo.

Podľa politológa Tomáša Koziaka sa volebný výsledok v Košiciach dal čakať, pretože prieskumy dlhodobo ukazovali, že Polaček môže vyhrať. Prekvapením mohol byť pre tých, ktorí si mysleli, že podpora štyroch kandidátov Bašistovej môže súčasnú poslankyňu vyšvihnúť na vedúcu pozíciu.

„Nepočítalo sa s tým, že takéto vzdanie sa kandidatúry v prospech niekoho iného nefunguje na základe prostej matematiky. V konečnom dôsledku to môže pôsobiť aj kontraproduktívne, pretože sa ukázalo, že pani Bašistová mala menej percent ako v posledných nameraných prieskumoch. Toto je dôležité posolstvo z hľadiska teórie toho, ako voľby prebiehajú v niektorých aspektoch,“ mieni Koziak.

Polaček v lete čelil trestnému oznámeniu zo strany bývalej manželky kvôli údajnému sexuálnemu zneužívaniu svojho syna. Vtedy stratil podporu parlamentných strán OĽaNO a Sme rodina. V septembri prokuratúra zastavila trestné stíhanie s tým, že sa skutok nestal. Polaček označil obvinenie za účelovú diskreditáciu svojej osoby. Na tlačovke svoju nevinu dokazoval znaleckým posudkom z policajného vyšetrovania a výsledkom z detektora lži. Svoje víťazstvo v komunálnych voľbách symbolicky venoval svojmu synovi, ktorého údajne rok nevidel.

V 41-člennom mestskom zastupiteľstve Košíc je 18 nezávislých kandidátov. Za koalíciu politických strán SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA a OKS, ktoré podporili Polačeka, tam bude sedieť 12 poslancov. Skupina nezávislých bude mať v zastupiteľstve silnú pozíciu. Otázne je, či bude naklonená Polačekovej politike, alebo tam budú trenice. Podľa Koziaka je zatiaľ priskoro na túto otázku. „Ťažko povedať, akí sú. Nepoznám tých nezávislých a neviem, do akej miery sú schopní robiť kompromisy,“ dodal politológ.

V mestskom parlamente budú Košičanov zastupovať štyria poslanci za stranu Smer a štyria za koalíciu strán OĽaNO, Sme rodina, Zmena zdola, Demokratická únia a Demokratická strana. Po jednom zástupcovi budú mať politické strany Spolu-občianska demokracia, Šport do Košíc a na Východ a Strana rómskej koalície.

Komunálne voľby v Košiciach
poradie počet hlasov percentuálny zisk
1. Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) 29,157 43,3
2. Martin Petruško (Smer, SNS) 16,044 23,8
3. Alena Bašistová (nezávislá) 10,001 14,8
  • zloženie nového mestského zastupiteľstva (41 kresiel): 18 kresiel nezávislí, 12 kresiel SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS, 4 kreslá Smer, 4 kreslá OĽaNO, Sme Rodina, Zmena zdola, Demokratická únia a Demokratická strana, 1 kreslo Spolu – občianska demokracia, 1 kreslo Šport do Košíc a na Východ, 1 kreslo Strana rómskej koalície
  • volebná účasť 35,7%
Zdroj: Štatistický úrad SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #komunálne voľby 2018 #jaroslav polaček