Most-Híd sa zahryzol do bášt SMK

Z tradičného duelu Most-Híd a SMK vyšla víťazne strana vládnej koalície. Most-Híd svojimi kandidátmi obsadil 127 starostovských stoličiek, SMK získala 114 postov. Koaličnej strane sa darilo v niektorých mestách a obciach, kde má SMK silnú podporu, ako v okresoch Revúca a Komárno.

12.11.2018 11:30
komunálne voľby 2018 Foto: ,
Mostu-Híd sa darilo v niektorých mestách a obciach, kde má SMK silnú podporu, ako v okresoch Revúca a Komárno.
debata

„Cieľom strany v sobotňajších voľbách bolo získať o desať percent starostov viac, ako mala doteraz, a získala o 30 percent viac. Za stranu sa presadilo 127 starostov, pred štyrmi rokmi to bolo len 87. Som veľmi rád. Získali sme pozície aj tam, kde SMK veľmi silne bojovala. Trend je pomaličky rastúci, to ma teší,“ zhodnotil včera predseda Mosta-Híd Béla Bugár v diskusnej relácii televízie TA3 V Politike.

Napríklad v okrese Revúca Bugárova strana nemala doteraz ani jedného starostu, po sobotňajších voľbách bude mať šiestich. „V regióne Komárno sme mali štyroch, teraz máme jedenásť a SMK má deväť. To znamená, že kým oni horko-ťažko udržali počet, čo mali, my sme ho zdvojnásobili,“ priblížil Bugár. Most-Híd slávil úspech aj v trebišovskom okrese, kde počet starostov zvýšil z troch na jedenástich. „Stále nám hovoria, že strácame podporu Slovákov, ale zoberme si regióny Bardejov, Medzilaborce a Svidník. Mali sme tam troch starostov, teraz ich je 21,“ spresnil šéf strany.

Výsledok volieb považuje za dobehnutie 25-ročnej existencie strany SMK. „Stále však máme okresy, kde musíme urobiť zmeny, lebo v niektorých sme ledva udržali pôvodný počet starostov, ako Dunajská Streda a Levice,“ uznal Bugár.

Čo sa týka počtu poslancov, obe strany naberali. SMK vybojovala 1 248 poslaneckých miest, pred štyrmi rokmi to bolo 1 151, Most-Híd získal 915 poslancov, v predchádzajúcich voľbách mal 829. Pod úspech Mosta-Híd sa podľa politológa Juraja Marušiaka podpísal fakt, že strana má väčší koaličný potenciál ako SMK. „Má teda šancu uspieť aj v regiónoch, ktoré nie sú obývané príslušníkmi maďarskej menšiny. SMK je úspešnejšia zas v regiónoch, kde prevláda maďarská menšina,“ vysvetlil politológ.

Z hľadiska integrácie hlasov maďarskej menšiny nepovažuje ich samostatné fungovanie za správne. Prekvapuje ho tiež, že v rámci menšiny nepôsobí žiadna relevantnejšia ľavicová strana. Pripomína prieskumy, ktoré ukázali, že ľavicovo orientovaní voliči maďarskej menšiny majú silné sociálne cítenie. „Toho sa žiadna súčasná relevantná politická strana zatiaľ nechytila a nepokúša sa o ich získanie. Nič by sa nestalo, keby aj napríklad Smer vydal aspoň zopár materiálov v maďarčine,“ uzatvoril Marušiak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK #komunálne voľby 2018