V obciach uspeli aj poslanci parlamentu

Do kresiel primátorov a starostov, ale aj do mestských, obecných a miestnych zastupiteľstiev sa opäť posadia aj ľudia, ktorí sú zároveň poslancami Národnej rady alebo zastávajú posty vo vláde. Niektorí sú pritom zároveň aj členmi zastupiteľstiev samosprávnych krajov. Zákon to síce umožňuje, no za všetky vykonávané funkcie nedostávajú platy v plnej výške.

12.11.2018 20:00
Martin Klus Foto: ,
Členom mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici bude aj ďalšie štyri roky poslanec za SaS Martin Klus.
debata (5)

„Zásada je taká, že majú dostávať len plat zo všetkých najvyšší. Tie ostatné smú mať už len do výšky minimálnej mzdy,“ vysvetľuje odborník na samosprávu Michal Kaliňák. Pripomína, že základné platy šéfov radníc sú násobkami priemernej mzdy, pričom tabuľkové koeficienty, ktoré sa od 1. decembra upravia, sa odvíjajú od počtu obyvateľov ich mesta, obce či mestskej časti. Základ však môže byť v istom rozmedzí ešte navýšený rozhodnutím zastupiteľstva, a k platu prináležia ďalšie pravidelné odmeny. Sumy sa tak môžu vyšplhať aj nad štyritisíc eur mesačne, kým poslanecký plat bez paušálnych náhrad je 1 920 eur.

„Platy primátorov hlavného, krajských či okresných miest sú svojimi sumami veľmi zaujímavé, ba štandardne vyššie ako poslanecký plat,“ zdôrazňuje Kaliňák. Dodáva však, že sa poslanci často vzdávajú práve platu od mesta, s argumentom, že preň tak ušetria peniaze. Respektíve poberali ho len vo výške mzdového minima. Podobne poslanci zastupiteľstiev, tí síce plat nedostávajú, no majú nárok na rôzne odmeny v percentách minimálnej mzdy, ktorá sa od januára zdvihne na 520 eur – za účasť na rokovaniach, za členstvo v odborných komisiách, za sobášenie a podobne. „Tie však väčšinou minimum aj tak neprevyšujú,“ konštatuje odborník.

Poslanca Hurbanovej Vsi zvolili ôsmy raz

Poslanca Smeru Ľubomíra Petráka po ôsmy raz za sebou zvolili za starostu obce Hurbanova Ves v okrese Senec. Vo voľbách nemal protikandidáta. V Národnej rade je od roku 2006. „Považujem za dobré robiť naraz v týchto funkciách. Mám obojsmernú spätnú väzbu: Jednak sledujem dosah schválených zákonov na obec a jej obyvateľov, s ktorými pravidelne konzultujem. A jednak upozorňujem kolegov v Národnej rade na problémové veci v pripravovaných zákonoch, ktoré by v praxi mohli mať veľmi nepriaznivé dosahy,“ hovorí Petrák. Ako zástupca malej obce tam veľa úradníckej práce robí sám, zároveň pravidelne dochádza do Bratislavy na schôdze parlamentu. „Na obecnom úrade riešime agendu do siedmich dní, na iných úradoch o tom často môžu iba snívať,“ tvrdí Petrák.

Niektoré ďalšie známe mená v nových zastupiteľstvách

  • Otokar Klein, operný spevák, primátor Nových Zámkov
  • Žigmund Pálffy, bývalý hokejový reprezentant, poslanec mestského zastupiteľstva v Skalici
  • Jozef Stümpel, bývalý hokejový reprezentant, poslanec mestského zastupiteľstva v Nitre
  • Ludvík Nábělek, psychiater, poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici
  • Svetozár Dluholucký, detský lekár, poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici
  • Vladimír Hiadlovský, rektor Univerzity Mateja Bela, poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici
  • Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP, poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici
  • Janka Gantnerová, bývalá reprezentantka v zjazdovom lyžovaní, poslankyňa mestského zastupiteľstva v Kežmarku
  • Marián Zeman, bývalý futbalový reprezentant, poslanec miestneho zastupiteľstva v bratislavských Vajnoroch

Kto ďalší bude po sobotňajších voľbách pôsobiť naraz v samospráve aj v štátnej funkcii? Napríklad primátor okresného mesta Žiar nad Hronom a poslanec Mostu-Híd Peter Antal. Na čele mesta stojí od roku 2012, poslancom sa stal v roku 2016.

Ďalšie okresné mesto Prievidzu aj nasledujúce štyri roky povedie nezaradená poslankyňa Katarína Macháčková, ktorá vo volebnom súboji porazila šiestich konkurentov. V metropole hornej Nitry bude primátorkou tretie volebné obdobie, čo sa v novodobej histórii mesta ešte nestalo. Už piate volebné obdobie za sebou sa na čelo kysuckej obce Stará Bystrica postaví starosta Ján Podmanický. Poslanec Smeru a podpredseda sociálneho výboru parlamentu v komunálnych voľbách už tretí raz po sebe nemal protikandidáta. Podmanický je zároveň regionálny poslanec Žilinského samosprávneho kra­ja.

Starostom Veľkých Raškoviec v okrese Michalovce bude znovu poslanec NR SR za Most-Híd Elemér Jakab, ktorý ju vedie od roku 1998. Zákonodarcom je od roku 2010. Po druhý raz obhájil Ján Senko, ktorý je poslancom Smeru od roku 2006, post starostu Očovej v okrese Zvolen. Ďalší „smerák“ Dušan Bublavý zostane starostom Častkoviec v okrese Nové Mesto nad Váhom. Nepretržite ním je od roku 2002, ani on vo voľbe nemal súpera. Poslancom parlamentu je druhé volebné obdobie.

Takisto člen a poslanec Smeru Milan Panáček štvrté volebné obdobie povedie obec Dohňany v okrese Púchov. Členom mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici bude aj ďalšie štyri roky poslanec za SaS Martin Klus. Soňa Gaborčáková, poslankyňa OĽaNO, sa zase stala zastupiteľkou v meste Stará Ľubovňa.

V miestnom zastupiteľstve bratislavského Starého Mesta zostávajú aj na ďalšie volebné obdobie traja poslanci Národnej rady za opozičnú SaS Ondrej Dostál, Peter Osuský a Lucia Ďuriš Nicholsonová. V bratislavskom mestskom zastupiteľstve však už Dostál, inak aj člen bratislavského župného parlamentu, bude chýbať. Na rozdiel od neho sa tam však opätovne kvalifikovali poslanci OĽaNO Ján Budaj a Gábor Grendel. Do miestneho zastupiteľstva bratislavského Nového Mesta sa dostala Edita Pfundtner, ktorá v auguste z postu poslankyne za Most-Híd prešla na vládnu funkciu štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti.

Niektorí známi politici musia kreslá opustiť

Naopak, viaceré mená známych politikov sa tentoraz do zoznamu vedení samospráv nedostali. Primátorské kreslo musí v Humennom opustiť poslankyňa Smeru Jana Vaľová. „Mesto zanechávam vo výrazne lepšom stave, v akom som ho pred ôsmimi rokmi preberala. S plnou ,kasou' a s piatimi schválenými projektmi z európskych fondov,“ lúčila sa s voličmi na sociálnej sieti.

Poslanec Smeru Michal Bagačka sa po štyroch „odkrútených“ volebných cykloch tiež už nestane primátorom mesta Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota, vystrieda ho nezávislý Roman Lebeda. V súboji o šéfa košickej radnice pohorela jediná ženská kandidátka, nezaradená poslankyňa Alena Bašistová, ktorá sa do parlamentu dostala za stranu Sieť. Obsadila až tretie miesto s výrazným odstupom za víťazným Polačekom a druhým v poradí Martinom Petruškom. V jej prospech pritom z volieb odstúpili štyria kandidáti.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #komunálne voľby 2018