Predaj nových osobných áut v apríli klesol o vyše polovicu

Odbyt nových osobných áut na Slovensku v apríli klesol medziročne o vyše polovicu na 4836 kusov. Za prvé štyri mesiace roka predaj spadol o 26 percent, do konca apríla bolo zaregistrovaných 16 626 áut. Dôvodom pádu je vlaňajší silný dopyt po osobných autách, ktorý vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) podporila šrotovným. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytlo Združenie automobilového priemyslu (ZAP).

08.05.2010 00:00
Škoda Fabia Foto:
Ilustračné foto
debata

Začiatkom minulého roka v dôsledku svetovej hospodárskej krízy odbyt vozidiel prudko spadol, po zavedení štátnej podpory došlo k jeho dočasnému oživeniu. „Nastal tak očakávaný nižší prírastok nových vozidiel oproti roku 2009, kedy odbyt stimulovalo šrotovné, i oproti konjunkturálnym predošlým rokom,“ uviedlo združenie v tlačovej správe. O viac ako tri pätiny sa znížil dopyt po malých nákladných vozidlách, ktorých sa v štvrtom mesiaci predalo 424 kusov.

Medzi osobnými a malými úžitkovými vozidlami zostala v prvých štyroch mesiacoch roka najžiadanejšou značkou Škoda. Jej trhový podiel stúpol o 3,72 percen­tuálneho bodu na 18,66 percenta. Nemecký Volkswagen bol s podielom 7,56 percenta druhou najobľúbenejšou značkou, na tretej priečke skončil francúzsky Renault so 6,97-percentným podielom na trhu. Za prvou trojkou sa umiestnili Peugeot, Kia a Citroën.

V roku 2009 sa na Slovensku predalo celkovo 74.717 nových osobných áut, čo bolo v porovnaní s predvlaňajškom asi o sedem percent viac. Podľa skorších odhadov združenia odbyt tento rok zrejme spadne na približne 57 000 kusov. Do tejto kategórie sa však už radia aj automobily, ktoré doposiaľ podnikatelia vďaka možnosti odpočtu dane z pridanej hodnoty nakupovali ako úžitkové. Od januára si môžu daň odrátať pri kúpe akéhokoľvek osobného auta, čo sa pravdepodobne odrazí na výraznom poklese predaja úžitkových vozidiel.

Za január až apríl bolo zaevidovaných aj 111 nákladných áut od 3,5 tony do 12 ton, čo medziročne predstavuje takmer pätinový pokles. Počet registrovaných kamiónov nad 12 ton v prvých štyroch mesiacoch roka naopak stúpol, a to o vyše štvrtinu na 429 vozidiel. O 15,44 percenta na 126 kusov klesol v sledovanom období predaj autobusov.

debata chyba