Radičová sa sporí s Mihálom o penzie

Ministerstvom práce navrhované zmeny v druhom pilieri, kde si sporí 1,4 milióna ľudí, narazili na odpor premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ).

30.05.2011 06:40
dedenie, dedičstvo, mince, peniaze, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Minister práce Jozef Mihál (SaS) chce ubrať garancie pre väčšinu sporiteľov s cieľom dosiahnuť vyššiu ziskovosť piliera. Úrad vlády však upozornil, že garancie by mali zostať.

Teraz si môžu sporitelia vybrať z troch fondov, kde sú výnosy garantované proti stratám. Po novom majú byť podľa Mihála od októbra štyri fondy, z ktorých garancie budú len v jednom. Penzie sa môžu vďaka investovaniu do akcií viac zhodnotiť, ale sporitelia môžu aj stratiť.

„Navrhujeme zachovanie existujúcich dôchodkových fondov v ich doterajšej podobe, to je so zachovaním garancií, štruktúry a výšky poplatkov vrátane poplatku za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde,“ napísal Úrad vlády v pripomienkach k novele zákona o dôchodkovom sporení. Podobný názor ako Radičová majú aj predstaviteli­a Smeru.

Premiérka odkázala, že má rovnaký cieľ ako Mihál. „Aby druhý pilier fungoval v prospech klientov, vytváral možnosť dosahovania stabilných výnosov s možnosťou výberu vhodného fondu,“ informoval tlačový odbor úradu vlády. Na nevýhodu tohto riešenia dlhodobo upozorňuje poslanec Ľudovít Kaník z SDKÚ. Podľa neho bude pri takomto riešení zhodnocovanie peňazí ľudí pomalšie ako rast cien.

Mihál tiež navrhuje od októbra povinné vstupovanie mladých ľudí do druhého piliera. S týmto riešením pre potrebu znižovania dlhu krajiny z časti nesúhlasí ministerstvo financií a žiada posunúť účinnosť automatického vstupu od roku 2014. Pomohlo by to znížiť deficit v prvom pilieri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba