Minister Nagy si pohovorí s ochranármi o diaľnici cez Fatru

Štát opätovne prehodnotí diaľničný úsek Turany – Hubová. "Našou hlavnou prioritou v procese je dosiahnuť, aby boli povoľovacie procesy v súlade s európskou a národnou legislatívou," povedal na štvrtkovom rokovaní na pôde rezortu dopravy minister životného prostredia József Nagy.

11.03.2011 08:14
József Nagy Foto:
Minister životného prostredia József Nagy
debata (5)

Ešte raz chce podrobne zvážiť všetky alternatívy a vyriešiť problém, ktorý má s týmto úsekom Európska komisia. Nagy sa s ministrom dopravy Jánom Figeľom zhodol, že chce o alternatívach hovoriť s mimovládnymi organizáciami.

Podľa ministra Józsefa Nagya je vhodnejší variant vedenia diaľnice v úseku Turany – Hubová v tuneli, je však otvorený všetkým vecným argumentom, ktoré ho presvedčia o nutnosti postaviť spomínaný úsek na povrchu.

„Treba však zvážiť, či je vôbec ešte priestor na alternatívne rozmýšľanie, keďže táto stavba je už rozbehnutá,“ konštatuje Nagy. Podľa neho treba prinajmenšom urobiť odbornú analýzu jedného i druhého variantu. „Ministerstvo životného prostredia je za prijateľné kompenzačné opatrenia, aj keď budú ekonomicky nevýhodné,“ dodal šéf envirorezortu. Náhradné opatrenia by mali obmedziť vplyv stavby diaľnice na chránené územie prírody.

5 debata chyba