Online o víne s Martinom Pomfym

Ak prejde Miklošov návrh zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, fľaša vína bude podľa vinárov stáť o 70 centov až euro viac ako teraz. Nielen o dani z vína však môžete debatovať s Martinom Pomfym, ktorého moky s etiketou Mavin bodujú doma i vo svete. Pýtajte sa ho v pondelok od 10.00.

Pekny den. Minule ste v pivnicke doporucil mimo inych aj vina od Juraja Zaprazneho RV a MT. RV 2009 je skutocne famozny. MT som este nechutanal,myslel ste rocnik 2010? Dakujem a tesim sa na vina z Vinosadov. - Bubo

Dobrý deň. Sme v združení vína z Vinosadov štyria vinári a nielen preto som odporučil vína od Juraja Zápražného. Vždy poviem na víno, čo si myslím, či je moje alebo od iného vinára, ale Muller Thurgau a Rizling vlašský z ročníka 2010 má na dosť dobrej kvalitatívnej úrovni.

Chcem sa opýtať pána Pomfyho, či vinárstvo Mavin plánuje vyrábať, alebo už vyrába vína z nedávno certifikovaných slovenských odrôd ako napríklad Dunaj. - Peter Žarnovský

Vyrábam Devín už niekoľko rokov, v podstate to bolo prvé víno, s ktorým som vyhral Národný salón v Pezinku roku 2007 s ročníkom 2006. Devín je vďačná odroda, ktorá v správnej vyzretosti hrozna dpokáže odovzdať vínu zlatistozelenkavé farby, aróma vína sa nesie po citrusových plodoch, muškáte, jemnej korenistosti, medovosti a chuť kopíruje aromatické vnemy. Sú to vína, ktoré sú vhodné aj na archiváciu. Slovenské novošľachtence sú odolnejšie voči zimným mrazom a sú rezistentné, teda odolné voči chorobám. Dosahujú vyššie cukornatosti hrozna, čiže sú vhodnejšie aj na vyššie prívlastky. A Dunaj napr. oproti cabernetu sauvignon, ktorý potrebuje viac slnka, sú vhodnejšie na dozrievanie v tejto severskej lokalite. Dunaj robím tiež, ale tento rok som ho nerobil, hrozno nebolo dostatočne vyzreté.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na ružové vína, ktoré sú vraj teraz obľúbené. Aké sú ich vlastnosti a na aké príležitosti sa hodia? Ďakujem. - eva

Ružové vína sa vyznačujú ovocnosťou, sviežosťou, pijú sa najmä mladé a v teplejšom období, ale nie je to pravidlom. Nájdu sa aj ružové vína, ktoré neodchádzajú po letnom období a vydržia pokojne aj ďalší rok bez toho, aby sa znehodnotili, lebo v povedomí ľudí panuje všeobecný názor, že ružové vína sú len na letné pitie. Podávajú sa ku akejkoľvek príležitosti, skôr sa hodia k šalátom a ľahkým jedlám.

Ktoré Vaše víno môže konkurovať Devínu 2006 ? - Fero

Ťažko odpovedať. Každý ročník prinesie skvelé vína a spomeniem za posledné ročníky vína, ktoré pre mňa mali vyššiu hodnotu – Rulandské šedé 2009, Rizling vlašský 2009, Rulandské šedé 2010, Rizling rýnsky 2010 a Cabernet sauvignon rosé 2010.

chcel by som poznat vas nazor na odrodu breslava. - MICHAL

Z tejto odrody som víno nevyrábal, lebo nemám dostupnosť k tejto odrode a nestretávam sa s ňou často ani na degustáciách. A postupom času sa snažím zúžiť sortiment bielych a červených vín a sústreďujem sa na tieto odrody: Muller thurgau, Rizling vlašský a rýnsky, Rulandské šedé, Frankovka modrá, Alibernet, Cabernet sauvignon a v dobrých ročníkoch Dunaj.

Pán Pomfy, dozvedel som sa, že víno vyrábate z hrozna z malokarpatských vihohradov, ale aj z juhoslovenského hrozna. Na aké vína používate hrozno z týchto dvoch odlišných lokalít? Čím sa líšia? - Peter

Mám problém kúpiť v malokarpatskej oblasti dostatok kvalitnejšieho hrozna a preto nakupujem hrozno aj z južného Slovenska – Dvory nad Žitavou, Gbelce, Svodín – a mojím snom je hrozno z malokarpatskej oblasti a najmä z vlastnej vinice, kde môžem aj v horších ročníkoch upravovať produkciu a robiť kvalitnejšie vína ako ostatní.

dobry den. Preco slovenski vinari riesia aj cervene vina, ked casto v odbornej literature pisu, ze na to nemame podmienky na Slovensku. Nebolo by lepsie sa radsej sustredit na kvalitne biele vina? - lena

Áno, ale slovenskí milovníci vína chcú aj slovenské červené vína a sú odrody, ktoré sú vhodné do našej lokality, ako napríklad slovenské novošľachtence, ale zatracovaná odroda Svätovavrinecké je vhodná do našej lokality a skôr dozrieva, len slovenský spotrebiteľ dlhodobo podceňuje túto odrodu a nekupuje ju. Preto napríklad zaniká odroda Silvánske zelené a ďalšie klasické slovenské odrody.

Dobrý deň, pán Pomfy. Je o vás známe, že pri výrobe a skladovaní vín rád experimentujete. Vína vraj nestabilizujete sírou, ale ich vymrazujete. Aké s tým máte skúsenosti? - Edo Král

To sú dve rozdielne veci, ktoré nesúvisia. Vína po dokvasení nezasírim, sírim ich postupne a neskôr a vo veľmi malých dávkach. Učím víno zvykať si na síru a nechcem mu spôsobiť veľký šok. Čo sa týka vymrazovania, snažím sa vymrazovať prirodzenou cestou, pod holým nebom, keď sú mínusové teploty, aby som nemusel míňať energiu a keď je teplý ročník, tak vína vymrazujem v tankoch. Robím to preto, aby som nemusel stabilizovať víno voči vypadnutiu vínneho kameňa.

Odkedy mam moznost soferovat, realizujem velke nakupy pre celu rodinu. Idem teda rano do jedneho z vacsich obchodov a okrem ineho kupujem aj vino. Ked kupujem biele, tak sa snazim drzat slovenskeho, teraz nas drzi rocnik 2009. Kedze pijeme radi, kupujem tak 4-5 flias, jedno v cene tak 5-6 eur. Sme spokojni, s cervenym je to ale horsie, snad okrem alibernetu 2006 z topolcianok som v tejto cenovej kategorii nenarazil na stabilne dostupne chutne vino. Celkovo je slovenske cervene trocha problem, nemyslite? a este jedna vec: Je tu leto a ruzove vino sa hlasi, ake odporucate slovenske ruzove v tejto cenovej relacii (5-6 eur) Prajem vela uspechov a dobrych rokov(rocnikov) - sid vicious

V tejto cenovej hladine vám neviem odporučiť žiadne ozaj kvalitné ružové víno. Čo sa týka červeného vína, sme trošku v nevýhode, že sa nachádzame v severnejšie položenej oblasti, tým pádom sa rodia tenšie, ľahšie červené vína. Ak chcete naozaj lepšie červené víno, musíte investovať viac ako 6 eur. Podotýkam, veľká časť ceny vína ja marža obchodníka.

Rád by som vedel, ktorý ročník našich bielych a červených vín je z posledných piatich rokov najvydarenejší? Ďakujem. - Milan

Jednoznačne 2006 a 2009.

Myslíte si, že používanie špecifických kmeňov kvasiniek pre jednotlivé odrody má zásadný vplyv na kvalitu a autenticitu vína? - Mikulas

Určite áno. Záleží od toho, aký typ kvasiniek vinár použije, či chce urobiť Rizling rýnsky s charakterom Sauvignonu blanc. Ja osobne používam kvasinky rodu bajanus, ktoré zachovávajú identitu odrody a lokality, odkiaľ hrozno pochádza.

Zdravím, Ako sa podľa vás vyvíja rok 2011 k vínam? Bude podobne neprajný ako bol rok 2010, alebo je šanca na zlepšenie? Dá sa povedať, že Devín je mladšie prevtelenie ( vlasťnosťami) Mullera Th. 21. storočia ? Myslíte, že Dunaj a Hron môžu do budúcnosti reprezentovať SK v červených vínach ako napr. Frankovka modrá? Moju obľubu má aj Alibernet či Zweigelt radšej ako zahraničné ( mimo cz, sk, hu, at ), váš názor na regionálnu spoluprácu pri propagáci našich vín vo svete? Držím vám palce a prajem veľa slnka a všteko ostatné, čo robí slovenské víno takým ako ho robíte aj Vy. - Andrej Pressburg

Ročník 2011 vyzerá zatiaľ veľmi dobre, vinič má krásne vyvinuté strapce a keď buzde teplo a nebude pršať a neprídu krúpy, vyzerá, že oberačka bude skôr a hrozno môže dosahovať veľmi slušnú kvalitu. Hron má veľké predpoklady v budúcnosti robiť dobré meno slovenským vinárom a uspieť vo svete. Spolupráca so zahraničím je minimálna, turistický ruch, čo sa týka vinárstva, je tiež minimálny. Do budúcna sa musíme spojiť a spolupracovať intenzívnejšie.

Preco slovenske cervene vina su bud predrazene alebo chutovo strasne? - tomas

Keď chceme, aby slovenskí vinohradníci prežili, musíme ich finančne podporovať a platiť im za hrozno viac. Tým pádom vyrábame drahšie vína, ktoré nie sú podporované dotáciami aké majú vinári v Európe a tak sme v nevýhode.

Zdravim Vas, v prvom rade mi dovolte poprait vela uspechov vo Vasom obore, uz par rokov mne i mojemu okoliu prinasa Vase vinko zakazdym velku radost, len tak dalej. Mal by som otazku, ze co povazujete za vacsi uspech u vinara, ked vyrobi najkvalitnejsie vino v dobrom rocniku, alebo v tom slabom? Da sa vobec v slabom rocniku konkurovat tim lepsim vinam z predosleho "silneho"?, p - overdosed

V každom ročníku sa snažíme vyrobiť čo najlepšie vína, tie, ktoré nedosahujú určitú kvalitatívnu úroveň, do fliaš nedávam. Vína z posledného ročníka, ktorý bol prezentovaný ako veľmi slabý, sme vyrobili v slušnej kvalite, čo potvrdili konkurzy v zahraničí ako napríklad Brusel, Paríž, Londýn a podobne, kde vína získali medailové umiestnenia. Samozrejme, vyrobiť skvelé víno v horšom ročníku je radosť väčšia.

Dobrý deň,chcem len pozdraviť a zaželať veľa úspechov naďalej.Cez kamaráta som sa dostal k Vašim vínam-sú famózne a skvostné!! - Igor

Veľmi pekne ďakujem.

Pán Pomfy, obľubujem Rulandské šedé. Držím Vám palce, aby sa Vám aj tento rok podarilo také, ako v roku 2007. Aké by mali byť ideálne podmienky na dopestovanie hrozna, z ktorého rulandské šedé vyrábate, samozrejme, okrem slnka? (Prihovorím sa za ne u bohov). - Igor

Rulandské šedé rok čo rok vyrábam z hrozna z Dvorov nad Žitavou. Ročník 2010 je pre mňa jedno z najlepších mojich vín, čo potvrdila aj zlatá medaila z Bruselu. Modlime sa, aby bolo slnko, aby nepršalo a nepadali krúpy.

Martin, ja chcem ešte raz poďakovať za minulotýždňové štvrtkové stretnutie, spoločne s kolegom Andrejom. Znovu sme sa o víne a Vašom vinárstve veľa dozvedeli. O kvalite Vašich vín absolútne nepochybujeme. Už teraz sa tešíme na ďalšie a ďalšie. Prajeme veľa úspechov. P.S. Dúfam, že s tými majstrami v dome to dopadlo dobre :-)) - Marian

Veľmi pekne ďakujem a teším sa na ďalšie stretnutie. Majstri pokračujú, z dvojdňovej akcie sa stala dlhodobá…

Zdravim p. Pomfy. Gratulujem k uspechom a zelam vela dalsich uspechov. Rad by som sa opytal na Vas nazor na pouzivanie enzymov pri vyrobe vina a ci je pravda,ze na sutaziach vyhravaju hlavne vina s vyraznou primarnou aromatikou. Dakujem - Andrej

Enzýmy pri výrobe vína sú dva typy – prvý používam v hrozne a slúži na uvoľnenie aromatických látok zo šupky a keď je väčší obsah slizovitých látok, je jednoduchšie odkaľovanie hroznovej šťavy – z tohto dôvodu tento enzým používam. Potom existuje enzým, ktorý je na štiepenie viazaných aróm, ktoré sa prirodzenou cestou – bez tohto enzýmu – uvoľňujú v pivnici alebo v tanku pri dlhodobejšom zrení. Tento enzým nepoužívam, v minulosti som ho skúšal a vína po tomto technologickom zásahu neboli trvácne a v letných mesiacoch prípadne po lete sa rozpadli. Sú to vína rýchle, ktoré sú vhodné akurát na prvé súťaže. Primárna aromatika výrazne ovplyvňuje degustátorov, lebo sa hodnotí súčasný stav vína, ale záleží aj na chuti, čistote, jemnosti, lahodnosti a harmónii. Je to o skúsenosti degustátora, s čím si myslím, že niektoré slovenské odborné degustácie majú výrazné problémy.

Dobrý deň, rok 2010 bol z pohľadu červených vín slabý, lepšie budú asi ružové víne, nie? Niektoré "kúsky", ktoré som ochutnal z ročníka 2010 boli famózne.... - Andrej

Červené vína ročník 2010 som z tohto dôvodu nerobil, zato ružové sú veľmi slušné.

Pán Pomfy, ako sa podľa Vás odrazí vyššia spotrebná daň z vína na našom trhu? Bude si môcť bežný zákazník dopriať aspoň to, čo teraz? Alebo sa Vašim kvalitným vínam budú tešiť len fajnšmekri v zahraničí? Poklesne produkcia vín? - Eliza

Vyššia spotrebná daň sa dotkne najmä lacnejších vín a menších vinárov a vinohradníkov, ktorí sú finančne nestabilní. Hlavne to bude mať dopad na vinohradníctvo. Prestane sa pestovať hrozno väčšej produkcie, ktoré sa doteraz používalo na nižšiu kvalitu vín. Vinári budú mať problémy s umiestňovaním vín nižšej kvality na trh, nakoľko napríklad víno v sudovom stave sa predáva predajcovi vína okolo 70 centov plus daň a spotrebná daň túto cenu navýši o 40 centov. Moje vína príliš na cene nenarastú, odhadujem to na 30 centov pre predajcu. Modlime sa, aby predajcovia nezneužili túto situáciu a neprimerane nezvýšili ceny.