Online s pezinským vinárom Petrom Matyšákom

Peter Matyšák

Pravda.sk pokračuje v sérii každoročných online rozhovoroch o víne. Na vaše otázky už odpovedal Mrva, Ostrožovič, Pomfy, Waldner či Pavelka. V tomto roku sme pozvali Petra Matyšáka. Oprávnene. Vinárska karta mu ide ako nikdy v živote. V Španielsku na súťaži Bacchus Madrid sa jeho Müller Thurgau stal najvyššie oceneným vínom súťaže. Zo Štrasburgu si odnieslo Grand Prix Sylvaner du Monde Matyšákovo Silvánske zelené. Triumf zavŕšila zlatá medaila za Cabernet Sauvignon rosé z francúzskeho Cannes.

Na čokoľvek, čo vás o víne zaujíma, odpovedal Peter Matyšák v stredu 26. novembra.

Za čo sa dá považovať rizling vlašský a rizling rýnsky 50 : 50 je to "zmeska" alebo "Rizling" s nejakým prívlastkom - Karol Brunovský

Dobrý deň. Veľmi jednoduché. Ak sa spravi cuvée z rizlingu vlašského a rýnskeho, ja by som to nazval rizlingové cuvée. Na ilustráciu máme tento rok Rulandské cuvée, ktoré sa skladá z Rulandského bieleho, Rulandského šedého, Chardonnay a Pinot meunier. Už dlhšiu dobu vyrábame niekoľko rokov cuvée , kde sú spolu spájané dve vína – Chardonnay a Sauvignon. Uvádzané dva rizlingy sme ešte neskúšali, ale ďakujem vám za námet, vyskúšame to. Ak sa podarí, pošleme vám ochutnať.

dobry den p. Matyšák. Ktorých slovenských vinárov považujete vy za TOP na Slovensku? na akej bielej a cervenej odrode si vy najviac pochutnáte? - Andrej

Samozrejme, je to vinárstvo Mrva & Stanko, Karpatská perla, Topoľčianky, vinárstvo Pavelka, Movino Veľký Krtíš a mohol by som menovať ďalších, ale títo sú určite špička. Medzo mojich favoritov v bielych vínach patrí Silvánske zelené a z červených v poslednom čase Cabernet franc.

Ahoj Peter, rad by som ta opytal, kedy by sme si mohli spolu vypit tvojich sampionov? :-) Pozdravujem a prajem vsetko dobre Rado Svitana - Radoslav Svitana

Navrhujem hneď budúci týždeň, konkrétny termín si dohodneme telefonicky.

Chcem sa opytat, v ktorej lokalite ste zbierali v rocniku 2014 hrozno s najvyssou cukornatostou a najlepsim zdravotnym stavom ? Rado Svitana - Radoslav Svitana

Všeobecne perfektný zdravotný stav a najlepší zdravotný stav sme mali u dodávateľa Richarda Sojáka v Hlohovci, veľmi dobrý zdravotný stav mali vo Viničnom a viacero odrôd bolo výborných od malých dodávateľov z malokarpatskej oblasti aj z južného Slovenska. Najvyššiu cukornatosť mal merlot od dodávateľa Agro Company Rúbaň – 29 stupňov nm.

Dobrý deň, pán Matyšák nemyslíte si , že vinár ktorý nemá vlastné vinohrady a skupuje hrozno kade tam zavádza zákaznikov? - miro

Podotýkam, že okolo 34 hektárov vinohradov máme v prenájme a práve si myslím, že pre vinára, ktorý podľa vás kade tade nakupuje hrozno, je väčším umením vyrobiť vysokokvalitné víno. Ale na vysvetlenie by som ešte dodal, že s našimi najväčšími zmluvnými partnermi spolupracujeme tak, že ich činnosť financujeme po celý rok a priamo tým ovplyvňujeme kvalitu dodaného hrozna, to znamená regulujeme úrodu – že sa menej dopestuje, aby bola vyššia kvalita. Príliš sa to teda nelíši od toho, ako keby sme vlastné vinohrady mali. Naviac, priamo ovplyvňujeme aj výsadbu nových vinohradov, na ktoré prispievame aj finančne.

Čo pijete vy? - Karol

Samozrejme, v malom množstve, skôr ako aperitiív, si rád dám dobré brandy, whisky alebo grappu, ale ak mám možnosť, vyberám si k jedlu vhodné víno a ak pivo, neviem, či to nie je barbarstvo, tak nealkoholické :-) Mlieko som pil naposledy, keď ma ešte dojčili.

Čo považujete za svoje top životné víno? - Ivan

Životné víno – to je veľmi ťažké rozhodnúť. Ak by som z TOP 10 životných vín vybrať jedno, bol by to Silván zelený 2013, šampión zo Štrasburgu.

Dobry den, prosim o odpoved p. Matyšaka co je dolezite pri blelych archivnych vinach obsah alkoholu, resp. kyseliny, zvyškovy cukor? Ktore u nas zname biele pestovane odrody by doporucil na archivaciu. Dakujem - branislav

Naše najstaršie ročníky – 1994 až 2000 – sme na skúšku archovovali zo všetkých vín a napodiv aj Müller Thurgau ročník 1995 dodnes sa drží. V tých ročníkoch všeobecne mali vína vyšší obsah kyselín, zásluhou čoho stále nie sú za zenitom. Konzervanty pri archívnych vínach sú alkohol, kyselina a zbytkový cukor, a preto na veľmi dlhé archivovanie sú vhodné najmä prírodne sladké vína s obsahom viac ako 50 gramov zbytkového cukru na liter. Z odrôd v tomto smere jednoznačne vedie Rizling rýnsky a potom by mohol byť Tramín červený, Sauvignon a Rulandské biele.

Zelam Vam vela uspechov a dobreho vina. Chcem sa vas opytat, kde vidite spravodlivu cenu za flasu dobreho vina. Chodim casto po svete a sledujem tuto temu. Rakusania predavaju uz za 6 EUR velmi kvalitne vino. Madari prehanaju neumerne - u nich stoji flasa kvalitneho vina 8-10 EUR. Slovensko nechce zaostat a tiez nastavilo ceny pomerne vysoko - ak zohladnime aj kupnu silu obyvatelstva. Pomaly je dobre vino na Slovensku luxusnym tovarom a to nie je celkom dobre. - Peter

Pošlite mi vašu adresu a ja vám pošlem bezodplatne vína, ktoré stoja od troch do osem eur, aby ste mohli posúdiť kvalitu. Viete, rozdiel medzi obyčajným vínom za dve tri eurá a kvalitným dajme tomu za osem je ako keď si kúpite topánky v obchode, alebo si ich necháte ručne ušiť. Ale aj pod tri eurá môžem ponúknuť naše mladé víno Müller Thurgau alebo Irsai Oliver a posúďte sám.

pekny den,je pravda ze do obchonych retazcov ide menej kvalitne vino?ako menej,v com je rozdiel.nie vsade su vinoteky,kde by malo byt kvalitne vino.vdaka - aj

V našom reťazci vlastných vinoték je dostať celú škálu. Je pravda, že do reťazcov si objednávajú väčšinou vína najlacnejšie, ale stojím si za tým, že aj tieto vína sú veľmi kvalitné. Čo sa týka ceny, je niekedy rozdiel medzi našou predajnou cenou a cenou, na pulte v reťazci. Túto ich politiku ale my ovplyvniť nemôžeme.

Dobrý deň pán Matyšák. Chcem sa Vám v prvom rade poďakovať, že robíte slovenskému vinárstvu dobré meno vo svete. Mal by som na Vás dve otázky. Čo bolo pre Vás ako vinára vo Vašich začiatkoch najťažšie? Na aké Vaše víno ste najviac hrdý? Pozdravujem Vás a prajem veľa zdravia a štastia. - Štefan H.

Najťažšie bolo v začiatkoch to, že bola možnosť veľkého rozmachu, pretože bývalé socialistické veľkovinárstva nám uvoľňovali trh, ale dalo sa rozvíjať len pomocou vlastného kapitálu, pretože úvery pri 18-percentných úrokoch boli príliš drahé. Navyše, všetky zarobené peniaze sa reinvestovali, bolo k tomu treba pochopenie aj zo strany manželky aj celej rodiny.

Ak to majú byť vína za posledný rok, tak sú to víťazné vína, to znamená šampiónové vína Müller Thurgau z Madridu, Silván zelený zo Štasrburgu, cuvée pod názvom Camerlon – šampión z Zürichu a Irsai Oliver, šampión z Izraela. Náš Rizling rýnsky bol zaradený medzi top 10 rýnskych rizlingov sveta a z ročníkov 2009 a 2011 máme nádherný Cabernet sauvignon a čo nie je celkom bežné, aj Cabernet franc.

Dobrý deň, pán Matyšák. Vládne aj pri vínach móda? Sú niektoré vína módnejšie ako iné? Ak áno, čo to ovplyvňuje? Ďakujem. - e-Líza

Móda vládne. Na prelome storočí vládli u zákazníkov prísne reduktívne spravené vína, ktoré ale mali problém udržať si časom svoju kvalitu. Dnes už sa hľadí viac na odrodovosť, mineralitu a na to, aby z predošlej éry sa stratila taká určitá uniformita. Tieto vína majú ďaleko väčší zrecí potenciál. Čo sa týka módnosti, zhruba pred 10 až 15 rokmi bolo veľmi módne barikovať červené, ale aj biele vína. U červených vín, samozrejme, vyzrievanie v drevených sudoch môže trvať 18 až 24 mesiacov, ale my kombinujeme vyzrievanie v barikových sudoch s drevenými sudmi obsahom od 2 do 5-tisíc litrov. Veľmi prebarikované vína vychádzajú z módy a myslím si, že je to celosvetový jav.

Prečo sú naše biele vína úspešnejšie ako červené? - Ivan

Podmienky na pestovanie bielych odrôd sú u nás dlhodobo lepšie, ale dnes už aj vplyvom globálneho otepľovania vieme na južnom Slovensku dopestovať modré hrozno najvyššej kvality a vyrobiť špičkové červené víno. Na to je ale treba zmraziť pomerne veľké finančné čiastky, pretože v sudoch, ktoré stoja 500 až 600 euro pri obsahu 225 litrov nechať dozrievať víno 18 až 24 mesiacov stojí veľa peňazí. To sme si v minulosti nemohli dovoliť, čo ale približne pred ôsmimi rokmi sme začali doháňať a dôkazom, že aj červené víno v TOP kvalite sa dá na Slovensku vyrobiť, sú dosiahnuté úspechy nielen naše, ale aj konkrétne vinárstva Mrva & Stanko. Náš najvýraznejší úspech z posledného obdobia je šampión medzi cuvée vínami v Zürichu. Odporúčam si porovnávaciu degustáciu, podotýkam slepú, spraviť a takto konfrontovať slovenské vína so zahraničnými.

S postupnym oteplovanim a miernymi zimami, zacinaju mat vinohradnici znacne problemy. Myslite si, ze to do buducna bude mat taktiez podstatny vlyv aj na skladbu pestovanych odrôd? Nove odrody sice v sucastnosti zaberaju zlomok vymery vinic dosahuju vsak v sucasnych podmienkach uz dobre kvalitativne parametre, ale z obchodneho hladiska pre verejnost takmer nezname. V opovedi mam na mysli trendy do buducnosti na ukor sucasnych odrod a ci sa presadia popripade i z obchodneho hladiska. Dakujem - branislav

Ja by som skôr vsádzal na osvedčené odrody – z ochodného hľadiska, ale mať aj niektoré veľmi vydarené novošľachtence. Preto v našom portfóliu máme až 35 odrôd. Čo sa týka otepľovania, myslím si, že tento extrém predošlej zimy, keď prakticky vôbec nemrzlo, by sa nemal stať pravidlom a tie následky mimoriadne miernej zimy by tak v budúcnosti nemali byť.

Dobry den, pan matysak, zaujimalo by ma par veci, napr. preco su niektore vina (aj z vasej produkcie) flasovane s korkom a ine zas srubovacim uzaverom? Taktiez, aky bol, resp. bude vo vasej produkcii rocnik 2014, bol to z pohladu vina "dobry rok", alebo skor poslabsi? Dakujem a zelam vela uspechov na poli kralovskeho moku. - Alexander

Čo sa týka uzáverov, vína najvyššej kategórie sme sa rozhodli zásadne uzatvárať korkovou zátkou najvyššej kvality. Treba vziať do úvahy, že ceny najkvalitnejších korkov sa pohybujú až 55 centov za kus. Čím ďalej, tým viac, celosvetovo, sa uzatvárajú vína tzv alcorcom, tzv. šróbovacím uzáverom – najmä kvôli praktičnosti pri konzumácii toho vína. Nie je problém po odpití určitého množstva naspäť našróbovať uzáver. Určite väčší problém je zavrieť fľašu korkom. Aj mňa prekvapuje, že najmä nový vinársky svet už prakticky všetky vína, aj tie top kvality, dávajú pod šróbovací uzáver. Vína určené na dlhodobejšie vyzrievanie a do archívov, samozrejme, musia byť pod korkovým uzáverom.

Určite sa rok 2014 nevyrovná vlaňajšku, ale ak mám za seba hovoriť, nebude to žiadna katastrofa, akurát tieto vína z tohto ročníka potrebujú dlhší čas, pretože majú vyšší obsah kyselín, ale vzhľadom na to, že máme dodávateľov hrozna z celého Slovenska, a bolo aj vysokokvalitné hrozno, bude sa dať tento ročník označiť za veľmi dobrý, hoci nie vynikajúci. Bude najmä iný.

Dobry den, chcem sa spytat, je zdravsie biele alebo cervene vino? Dakujem - Martin

Ak chcete stručnú odpoveď, v tom prípade červené.

Ďakujem vám za to, že ste si našli čas položiť mi otázky a bolo mi cťou na ne odpovedať. Želám vám veľa zdravia.

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk