O víne, nielen šumivom, s enologičkou Ingrid Vajczikovou

Ingrid Vajcziková, enologička

Enológ je človek, ktorý formuje víno. Ingrid Vajcziková je na tejto pozícii v Huberte prvou ženou. „Enológ musí vložiť vínu svoju pečať, svoj rukopis. Ten sa prejaví v harmónii chuti a vône vína,“ tvrdí. O víne, nielen tom šumivom, ste debatovali s Ingrid Vajczikovou.

Dobry den pani Vajczikova. Pisal som Vam uz raz ohladom Vasej produkcie sumivych, podla mojho nazoru, z dost vysokym obsahom zvyskoveho cukru. Vase najkvalitnejsie sumive je Blanc de blanc a Blanc de noir. Prvemu z nich by svedcil nizsi obsah zvyskoveho cukru. Moja otazka: uvazujete o vyrobe kvalitneho sektu miesanim tych istych odrod, ako v oblasti Champagne? Dakujem za odpoved. - Miro

Dobrý deň. Čo sa týka zvyškového cukru, vyrábame viaceré druhy a s rôznym obsahom zvyškového cukru, aby si každý našiel to svoje obľúbené. Tento rok máme dokonca novinku, Hubert bez cukru a volá sa Hubert Zero Dosage. Tento sekt nemá expedičný likér a tým je zvyškový cukor do jedného gramu. Odrody, ktoré sa používajú v oblasti Champagne sa nie všetky môžu pestovať na Slovensku, ale Chardonnay, Pinot noir používame aj vo svojich kupážach.

Dobrý deň prajem, zaujímalo by ma ako dosiahnem viac zvyškového cukru vo víne. Chcel by so vyrobiť sladšie ružové víno. Ďakujem za odpoveď - Pavol Lüley

Celý kvasný proces v tomto prípade musíte ukončiť skôr a to tak, že víno zasírite, ofiltrujete a uskladníte. Víno musí byť mikrobiologicky stabilné, nesmie obsahovať kvasinky, ktoré vám skvasia cukor na alkohol. To dosiahnete tou filtráciou.

Dobry den, viem, ze chut je individualna vec, ale ake su podla Vas najlepsie odrody vin pestovane na Slovensku? Povedzme 2 priklady k cervenemu aj bielemu vinu. Vdaka. - Peter

Určite výnimočné je na Slovensku Irsai Olivier svojou znamenitou vôňou a chuťou, ale nepohrdneme krásnym Rizlingom Rýnskym či Vlašským. Ako mladé víno je nádherný Muller Thurgau a nemôžem zabudnúť na zrelý Veltlín Zelený. Z modrých odrôd hrozna musím určite spomenúť Frankovku Modrú, ale aj Cabernet Sauvignon, ktorý sa dopestuje na juhu Slovenska.

Značka Hubert ma dlhu históriu, odkedy sa vlastne šumivé Hubert vyrába a odkedy pod týmto názvom? A prečo sa šumivému hovorí u nás šampus? Ďakujem. - ingrid

Hubert mal nedávno 190. výročie, teda vyrába sa od roku 1825. Vtedy sa sekt, alebo šumivý nápoj označovalo šampanské, pretože svet poznal iba jediné šumivé víno z oblasti Champagne. Hubert bola prvá fabrika na výrobu šumivých vín založená mimo územia Francúzska. Až vlastne vstupom do Európskej únie a akceptovaním európskej legislatívy nemôžeme naše šumivé vína označovať šampanskými, ale pán profesor Malík nám dal výnimku, môžeme ich označiť „slovenské šampanské“.

ktoré šumivé by ste mi doporučili, keď preferujem suché víno? - ingrid

Záleží na akú príležitosť. Ak ste unavená po pracovnom dni, otvorte si fľašu Hubert Club Brut, určite vás nesklame. Ak máte krásny víkend pred sebou, otvorila by som si Hubert L´Original Brut. Na zvláštnu príležitosť by som si dala Hubert Chardonnay a k živornému jubileu by som si otvorila Johann E. Hubert Extra Dry.

Je šumivé víno vhodné len ako prípitok, aperitív pred jedlom, alebo je vhodné aj na iné príležitosti? - Ela

Šumivé je vhodné na každú príležitosť, dokonca aj k tekvicovej polievke. Proste vždy, keď naň máte chuť.

Dobrý deň, rád by som sa informoval na tlak vo fľašiach, v sektoch vyrobených tradičnou metódou vo fľaši a metódou Charmat. Nakoľko sa vraví že na sabrage by mal byť tlak vo fľaši min. 3 ATM. Váš názor ? Ďakujem. - Tibor

Ja najradšej na sabráž používam Hubert Club. Tento sekt je vyrobený metódou Charmat. Nie je problém ani s inými šumivými vínami, podstatné je správne chladenie. Všetky naše Huberty majú tlak vo fľaši minimálne 3 atmosféry.

Dobrý deň, neuvažujete vyrábať vo väčšej miere odrodové sekty? Ďakujem. - Tibor

Kaťdý rok je svojím spôsobom výnimočný a každý rok sa snažíme uviesť na trh novinku. Posledné tri roky sme uviedli práve štyri odrodové sekty (Hubert L´Original Chardonnay, Hubert L´Original Cabernet Sauvignon a Hubert Pauline – Frankovka Modrá ružové aj červené). Uvidíme, čo dá budúcnosť.

Dobry den, aku spravnu teplotu by malo mat cervene a aku biele vino pri skladovani a potom pri podavani? Dakujem. - Lucia

Vo všeobecnosti pri skladovaní by teplota nemala byť vyššia ako 16 stupňov, ideálne je skladovanie v pivnici bez prístupu svetla a bez veľkých teplotných výkyvov 12–16 stupňov. Pred podávaním biele by som vychladila na 9 až 10 stupňov, ružové 10–11 a červené je najlepšie pri izbovej teplote, ale nie do 30 stupňov :-)

Dobry den, som laik, ale rada by som vedela, ako po niekolkych hltoch rozoznam, ci pijem kvalitne alebo lacne sumive vino? - maria

Nie je podstatná cena šumivého vína, podstatné je, či vám chutí. Rozdiely v chutiach môžu byť dosiahnuté rôznymi metódami výroby šumivého vína. Lacnejšia kategória býva častokrát sýtená CO2, treba si dobre pozrieť etiketu na fľaši. Bublinky v šumivom víne vznikajú prirodzene kvasením.

Dobry den, James Bond pravidelne pije Bollinger. Co poviete na jeho vkus? Co by ste mu odporucili zo Slovenska? Dakujem. - Andrej

Pokojne by som si s ním ten Bollinge dala, ale určite ešte neochutnal našu novinku Hubert XO. Určite by ho očarilo spojenie šumivého vína a Karpatského brandy XO.

Čo si myslíte o varení s použitím vína? Malo by sa do varenia pridávať víno lacnejšie a obyčajnejšie? Alebo naopak, odporúčate kvalitné druhy? - Zdeno

Pri varení netreba šetriť. Vína dodávajú jedlám veľmi peknú chuť a vôňu. Čo je krásne pri varení s vínom, aj vy sám si môžete pri ňom dať pohárik vína.

Dobrý deň pani Vajcziková! Mám tri otazky: 1. Mám rad skôr sladšie šumivé vína. Okolie ma ala presvidča, že lepšie sú tie menej alebo dokonca úplne nesladké. Tak ako je to vlastne? 2. Je pravda, že od ,,bubliniek" sa vraj priberá! 3. Aký je rozdiel medzi šampanskym a predávanými ,,šumivými" vínami. - Martin

  1. Najlepšie šumivé víno jo to, ktoré vám chutí. Keď sa vám páčia blondínky, nevyberajte si černovlásku. Alebo žeby predsa? :-) Držte sa svojho štýlu.
  2. To som ešte nepočula. A za čas, čo pôsobím v Huberte, som ja moju váhu nezmenila.
  3. Už sme napísali, že šampanské sa vyrábajú iba v oblasti Champagne vo Francúzsku, šumivé vo všetkých iných krajinách.

Dobry den, chcela by som sa opytat, ako sa lisi sekt od sampanskeho? Dakujem - Ivica

Šampanské sa vyrába len v oblasti Champagne. Sekt a šumivé víno je označenie toho istého produktu.

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ktorý ročník slovenských bielych a červených vín je podľa Vás z posledných piatich rokov najvydarenejší? - Peter

Najkrajšie na povolaní enológa je rozmanitosť vín z každého ročníka. Pamätám si vína, ktoré mi najviac chutili. Merlot ročník 2008 Južnoslovenská oblasť, Moravský Muškát 2010 Nitrianska oblasť, Rulandské šedé 2013 Južnoslovenská oblasť a tento rok sa teším na Chardonnay z južného Slovenska. Avšak uvidíme.

Dobry den zaujimalo by ma, co urcuje aku bude mat sekt chut a podla coho sa rozslisuje k akemu jedlu sa jednotlive sekty hodia? Dakujem za odpoved. - Marta

To je to umenie enológa a jeho predstava, skúsenosť, keď sa vytvorí základná kupáž vín, ktoré sa pomocou tirážneho likéru pustia na cestu kvasenia podľa rôznej metódy výroby šumivého vína. Teda víno, kupáž a metódy výroby.

K predjedlám by som odporúčala suchšie vína, k zákuskom sladšie šumivé vína. Vždy záleží ma druhu jedla, ktoré varíte alebo vyberáte. K cestovinám si viem predstaviť aj ružové šumivé vína, k mäsu Hubert L´Original Cabernet Sauvignon, ale k čokoládovému zákusku červené šumivé víno s vysokým obsahom cukru. K ananásovej roláde Hubert De Luxe.

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, ako je to so "zdravotným" pohárikom vína - je škodlivé dať si 1 dl každý večer alebo nie? :-) A ako je to so sektom, ak preferujem ten? Ďakujem. P. - Petra13

Jeden pohárik ešte nikdy nikomu neuškodil :-)

Dobrý deň prajem p. Vajczíková, chcem touto cestou oceniť Vašu firmu ako aj Vás osobne za výrobok Hubert DOSAGE pre pridaného dozážneho likéru, je skutočne famózny, je to Váš veľký úspech. Vyrábate ho od 18.5.t.r. as dúfam, že ho ešte dlho budete vyrábať, ďakujem a prajem Vám veľa úspechov vo Vašej práci. - stravovaciezariadenia

Ďakujeme a tešíme sa, že vám chutí.

Dobry den, aka je spravna teplota na skladovanie sektu a aka je spravna teplota na konzumaciu. skladovat sa ma lezato alebo je to jedno? dakujem - Zoli

Sekty odporúčame skladovať na stojato. Pre dlhodobú archiváciu je lepšie na ležato, ale nie všetky sa na archiváciu hodia. Správna teplota na skladovanie je od 12 do 16 stupňov a na konzumáciu 9–10 pri bielych, 10–11 pri ružových a 16 stupňov pri červených.

Preco neexistuje BIO vino? Ved to mnozstvo postrekov a stabiliatorov, co sa koniec-koncov vo vine nachadza je maly horror. U mna v zahrade dorastie hrozno bez akehokolvek postreku a je velmi chutne. Preco existuje ten postrekovy amok pri vyrobcoch vina a nakoniec na kazdej flaske su uvedene opat chemikalie, ktore urcite zdraviu nepridavaju. - Fero

Na Slovensku je presne stanovené a prísne kontrolované ošetrovanie hrozna a sú vinárstva, ktoré sa zaoberajú výrobou Bio vína.

Ďakujeme za vaše otázky a želáme príjemné chvíle pri dobrom víne. Nech vám šumí a nevyšumí.