Voličov Smeru majú pritiahnuť Lajčák, Draxler či Pellegrini

Šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ale aj ďalší nestraníci by sa mali ocitnúť na kandidátke Smeru do budúcoročných parlamentných volieb.

05.10.2015 13:00
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (71)

Podľa informácii denníka Pravda by na nej okrem Lajčáka mal byť minister školstva Juraj Draxler či viacerí štátni tajomníci, medzi nimi je Monika Jankovská z rezortu spravodlivosti, František Palko z ministerstva dopravy. Do parlamentu by mal kandidovať aj primátor Nitry Jozef Dvonč a Branislav Bačík, šéf Fondu národného majetku, ktorý ma ku koncu roka zaniknúť. Na kandidátke by sa už nemali objaviť niektorí okresní funkcionári z regiónov. Časť z nich už o pôsobenie v parlamente nemá záujem, iní zase stratili dôveru krajských štruktúr. Jasné kontúry by mala mať kandidátka vládnej strany začiatkom novembra. Konečný zoznam schváli vedenie strany a jej predsedníctvo.

O 150 menách v týchto dňoch rokujú okresné a krajské organizácie spolu s podpredsedom Smeru Marekom Maďaričom, ktorý je šéfom volebnej kampane. V mestách sa už objavili prvé bilbordy Smeru. V Bratislave je na nich podpredseda strany Robert Kaliňák a šéf parlamentu Peter Pellegrini s mottom Robíme pre ľudí. Jednou z hlavných tvárí predvolebnej kampane má byť aj minister diplomacie Miroslav Lajčák. Jeho úlohou bude osloviť najmä bratislavského a mestského voliča.

Podľa politológa Michala Horského v súčasnej kríze verejnosti k politickým stranám je pre strany dôležité mať na kandidátkach nové mená. „Smer zrejme s tým vo všeobecnosti počíta a za také tváre si vybral Lajčáka, Pellegriniho či Draxlera,“ zhodnotil Horský.

Viacerí súčasní poslanci parlamentu sa, naopak, do zoznamu nedostanú. Skončiť má napríklad predseda parlamentného výboru pre školstvo Mojmír Mamojka. „Ja som o tom hovoril z mojej iniciatívy s premiérom Robertom Ficom už pred tromi mesiacmi, pretože o tom treba hovoriť zavčasu. Treba dať priestor v strane mladším ľuďom, ktorí môžu pritiahnuť mladších voličov,“ povedal Mamojka pre agentúru Sita. Nekandidovať sa rozhodol aj poslanec Milan Halúz, okresný predseda Smeru z Levíc.

Na kandidátke by sa nemala ocitnúť ani exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová a poslanec Ivan Varga. Otázna je aj nominácia poslankyne Viery Mazúrovej, okresnej predsedníčky z Námestova. Tá podľa našich informácií nemá dôveru krajských štruktúr strany pre viaceré kauzy, ktoré sa s ňou spájali v čase, kým bola starostkou Oravskej Lesnej.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Peter Pellegrini #Juraj Draxler